Crodux energetika objavila natječaj za Hibridnu elektranu Slavonski Brod

Crodux energetika, društvo posebne namjene osnovano za potrebe realizacije projekta Hybrid Power Plant SB u vlasništvu Ivana Čermaka, objavila je poziv za preliminarni EPC natječaj za Hibridnu elektranu Slavonski Brod kojim pozivaju sve zainteresirane tvrtke da se na natječaj i jave.

Autor: Brodportal | Datum objave: 07.10.2021
Crodux energetika objavila natječaj za Hibridnu elektranu Slavonski Brod


 Projekt kombinirane plinske termoelektrane u Slavonskom Brodu najveće je privatno ulaganje u energetici Republike Hrvatske, vrijednosti veće od 420 milijuna eura. Termoelektrana Slavonski Brod nužna je, ističu, za sigurnost opskrbe, kao i za razvoj i prihvat energije iz obnovljivih izvora te za stabilnost i pouzdanost elektroenergetskog sustava. Radi se o greenfield fazi složenog projekta Hibridna Elektrana SB, na području u blizini grada Slavonskog Broda na rijeci Savi, piše Lider.media.

Projekt se odnosi na izgradnju hibridne elektrane s kombiniranim ciklusom snage 500 MW (CCPP) zajedno s CCUS-om (hvatanje, korištenje i skladištenje ugljika) i proizvodnjom H2 s elektrolize.

Planirano je da se elektrana gradi u dvije faze te da se za svaku fazu Projektnog postrojenja za hvatanje ugljika i vodika predvidi i proizvodnja.

Svaka faza mora se sastojati od plinskih turbina s pogonom na prirodni plin a svaka parna turbina mora biti kondenzirana. Prva faza je neto ocijenjena snage do 250 MW, a glavni zadatak je projektiranje elektrane koja će moći osigurati vrlo fleksibilnu proizvodnju električne energije.

Cijele emisije proći će kroz proces hvatanja ugljika (CC) i ovisno o tržišnoj cijeni električne energije proizvedena u kWh će se na kraju koristiti za proizvodnju H2 kroz elektroliza sa spremnicima za skladištenje. Projekt uključuje pomoćne sustave, mehaničke, električne i instrumentacijske radove.

Projekt će se financirati iz vlastitih sredstava, putem bankovnih kredita i investitora, a detalje natječaja možete pronaći na poveznici.

Zadnje vijesti

U Slavonskom Brodu odigrana predstava "Kad svijeće dogore"

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima

Građani, ne držite pin uz bankovne kartice

FOTO GALERIJA

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima

Održana manifestacija „Volim Brod“ – Djeca i mladi svome gradu za njegov dan

Obilježen Dan grada Slavonskog Broda

Motorijada opravdala očekivanja više od 4 tisuće bikera i 15 tisuća posjetitelja

Otvorena izložba Vedrana Ružića: Simfonija betona i željeza