Crni petak za Dubrovnik i Osijek

Dogodilo se na današnji dan 6. prosinca

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 06.12.2019
Crni petak za Dubrovnik i Osijek


 6. prosinca – Blagdan svetog Nikole, slavi se u katoličkom svijetu, ali općenito u tzv. Zapadnoj kulturi. Djeca ga najčešće povezuju s darovima koje dobra djeca  pronalaze u svojim čizmicama, a poznaju i Krampusa koji donosi šibe za zločestu djecu.

1586 Ban Toma Erdödy je s malim brojem ratnika (500 konjanika i 500 pješaka) razbio Tursku - Ali-begovu vojsku (3000 konjanika i 500 pješaka kod  Ivanića.  Ali-begovu odsječenu glavu pobjednici poslali kao poklon habsburškim vladarima u Austriju.

1835. otisnut je prvi broj Gajevih Novina horvatskih, slavonskih i dalmatinskih.

1878. umro je jedan od najvećih hrvatskih povjesničara, Matija Mesić, rođen u Brodu na Savi 19. veljače 1826. godine. Za prvog rektora novootvorenog Sveučilišta u Zagrebu izabran je 1874. Dao je niz vrijednih radova iz hrvatske povijesti  a bavio se i prevođenjem kao i redigiranjem dokumentarne građe. Umro je u Zagrebu, a pokopan je na Mirogoju. 

1917. Finci proglasili neovisnost od Rusije.

1927. Dom narodnog zdravlja u Novoj Gradiški pokrivao je svojom higijenskom službom 145 sela s oko 80.000 stanovnika. Na novogradiškom je području tada bilo 14.000 osoba oboljelih od malarije. 

1930. u novogradiškom kotaru izgrađeno je 27 higijenskih zdenaca, i to tri u Novoj Gradiški, dva u Okučanima, Šumetlici, Lipovljanima i Goricama te jedan higijenski zdenac u Cerniku, Medarima, Davoru, Orubici, Starom Petrovom Selu i Dragaliću. 

1954. održan je prvi zagrebački festival zabavne glazbe pod nazivom Izaberite najbolje plesne melodije 1953. Od 108 pristiglih na natječaj izvedeno je 12 skladbi. Plesnim orkestrom Radio Zagreba ravnao je Zlatko Černjul.  Za pobjedničku melodiju izabrana je „Ta tvoja ruka mala“ skladatelja Ljube Kuntarića na tekst Branke Chudobe  koju je otpjevao  Ivo Robić. 

 1991. na današnji dan operacijom „Orada“ hrvatske snage su u potpunosti oslobodile Lipik. Bio je to prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu  do „Oluje“.

1991. Crni petak za dva hrvatska grada: Dubrovnik i Osijek. Toga su dana srbo-četničke snage koje predvodi tzv. JNA topovima, tenkovima te minobacačima napali Osijek i Dubrovnik. Agresor koristi i eksplozivne naprave zabranjene međunarodnim konvencijama. U gradu sv. Vlaha napad traje duže od 10 sati. Projektili razaraju staru gradsku jezgru. Istodobno su Osječani po tko zna koji put u skloništima. Agresor uglavnom gađa civilne ciljeve: središte grada, staru Tvrđu te stambene objekte. Europa, po običaju, nije jedinstvena u tumačenju agresije na Hrvatsku. Toga je dana u oba grada poginulo 29 ljudi, dok ih je oko stotinu lakše ili teže ozlijeđeno.

1998. osnovana je stranka vojvođanskih Hrvata, Hrvatski narodni savez. 

2000. U Pragu je uz sve počasti i medalje, pokopan Emil Zatopek, češki atletičar, dobitnik olimpijskom zlata čak 4 puta. 

2006. otkriće tekuće vode na Marsu.

2008.  Hrvatski film „Armin“ redatelja Ognjena Sviličića, pobijedio je na Festivalu mediteranskog filma u Bruxellesu. 

2008. u Pragu je otkriven spomenik Vladimiru Prelogu, hrvatskom kemičaru i nobelovcu koji je studirao i doktorirao u glavnom češkom gradu. 

Rođeni na današnji dan su: hrvatski graditelj Janko Nikola Grahor (1827.), Johann Palisa, austrijski astronom (1848.), libanonski i američki pjesnik Halil Džubran (1883.), Dulce Maria, meksička glumica, pjevačica i skladateljica (1985.). 

Umrli na današnji dan su, Juraj Ćulinović, hrvatski slikar ( 1504),  Werner  von Siemens, njemački i izumitelj (1892), Roberto Bartini, hrvatski dizajner zrakoplova (1974.), Stjepan Gunjača, hrvatski erheolog (1981.), Roy Orbison, američki pjevač, kantautor i gitarist, pionir Rock,n Rola (1988.), Jakov Altaras, hrvatsko-njemački radiolog svjetskog glasa (2001).

Zadnje vijesti

Obilježen Europski tjedan mobilnosti

Zagrebačka Isusovačka akademija uzdignuta na status sveučilišta

Spartan treninzi pripremili poseban paket članarina za učenike i studente

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Spartan treninzi pripremili poseban paket članarina za učenike i studente

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“