Ćosić u Saboru o Đuri Đakoviću, Maksimčuk o rafineriji

Jutrošnji aktulani sat HDZ-ovi saborski zastupnici Pero Ćosić i Ljubica Maksimčuk iz Slavonskog Broda uputili su pitanja Vladi vezana uz naš grad.

Autor: bportal | Datum objave: 13.04.2016


 Tako je Ćosić upitao ministra gospodarstva Tomislava Panenića o stanju u brodskom Đuro Đaković Holdingu.

"Što ste poduzeli i što ćete poduzeti u vezi rješavanja izuzetno teške situacije u poslovanju tvrtke Đuro Đaković u Slavonskom Brodu? Naime, 14. travnja 2016. se održava sjednica Nadzornog odbora Đuro Đaković Holdinga gdje će jedna od točaka dnevnog reda biti i rasprava o povjerenju Upravi kojoj mandat istječe krajem mjeseca. Osobno me zanima kao i sve građane Brodsko-posavske županije koje ste naputke dali ili ćete dati Nadzornom odboru kao većinski vlasnik ove tvrtke? Vjerujem da ste upoznati s katastrofalno lošim rezultatima i stanjem u tvrtki i činjenicom da je Uprava generirala gubitaka u ove četiri godine od 225 milijuna kuna, a Nadzorni odbor je takvo poslovanje odobravao. Kako namjeravate zaštiti interese vlasnika, a znamo da je država većinski vlasnik, te zaposlenika i njihovih obitelji? Želim vjerovati da će vaš odgovor biti jasan i nedvosmislen te da će uključivati smjenu Uprave i Nadzornog odbora jer bi se tako postupilo u svim tvrtkama koje nisu u većinskom vlasništvu", pitao je Ćosić te dodao da je sadašnji gubitak Holdinga 50 posto temeljnog kapitala, a da je provedena i dokapitalizacija u kojoj je država uložila 65 milijuna kuna poreznih obveznika.

Ministar Panić je odgovorio da je Đuro Đaković jedna od državnih kompanija u problemima te da su oni dugogodišnji.

"Nakon 2013. godine kada su iskazani gubici od čak 125 milijuna kuna, došlo je do kulminacija i svi smo svjesni da u 2014. smo imali jedan od rijetkih slučajeva gdje su predstavnici radnika u Nadzornom odboru pa tako i predstavnici i privatnih investitora smijenili dotadašnju Upravu. Iskazan je u 2014. dodatan gubitak u 2014. godini od dodatnih 96 milijuna kuna, pokrenut je proces restrukturiranja gdje su uložena državna sredstva i naravno da je to pod posebnom pažnjom mene kao ministra gospodarstva i ljudi koji rade na tome te to komuniciramo sa sadašnjom Upravom. U ovoj godini, prema najavama Uprave gdje imamo potpisane ugovore te se planira povećanje prihoda za 700 milijuna kuna i ostvarivanja prve dobiti nakon 7 godina. Dosta često sam u kontaktu s njima, odvija se restrukturiranje prema planu koji usvojen. U sljedećem periodu da bismo pojačali učinke plana restrukturiranja imenovat će se novi Nadzorni odbor kojemu jasno želim prenijeti smjernice i da se proces restrukturiranja kvalitetno provede. Nakon toga možemo donijeti stratešku odluku o načinu daljnjeg upravljanja s trgovačkim društvom. Hoće li ostati u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske. Moja odluka u ovom trenutku je da se imenuju novi članovi Nadzornog odbora koji će dati jasne smjernice Upravi te u kratkom roku moći procijeniti izvršava li Uprava te smjernice, a ako ne budu ići će se u izbor nove Uprave", rekao je ministar Panenić.

Saborska zastupnica Maksimčuk upitala je ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića o dugogodišnjoj zagađenosti zraka u Slavonskom Brodu zbog rafinerije Brod.

"Osim što se u Slavonskom Brodu teško živi, teško se i diše a jedno što se mijenja s vremenom su obećanja i rokovi da će se ovaj problem početi rješavati. Stanje kvalitete zraka na širem području Slavonskog Broda je izuzetno loše , stanovništvo je svakoga dana izloženo onečišćenjima zraka iz rafinerije nafte iz susjednog Bosanskog Broda. Prema izmjerenim podacima kvaliteta zraka u 2015. bila je druge kategorije. Sumporov vodik, lebdeće čestice su visoke, a povišene su i dušikovog oksida, benzena te sumporovog dioksida. Problem postoji i kad je postrojenje u remontu jer kroz brojne difuzne ispuste izlaze onečišćujuće tvari. Kako je rafinerija nafte u susjednoj Bosni i Hercegovini koja nije članica Europske unije te se rješavanje ove problematike traži na međunarodnoj razini. Što se konkretno može napraviti da se vlasnike rafinerije i Vladu Republike Srpske natjera da se provede modernizacija postrojenja i poštuju pravila u zaštiti okoliša kod rada takvih postrojenja? Do kuda je stigao dogovor Vlade RH i BiH o suradnji na području zaštite okoliša i održivog razvoje te što je sa studijom o razini onečišćenja zraka na području grada Slavonskog Broda", pitala je zastupnica Maksimčuk.

Ministar Dobrović je odgovorio da je ovo uistinu složeno pitanje.

"Ministarstvo zaštite okoliša i prirode se bavi tim problemom intenzivno. Spomenuli ste sporazum o zaštiti okoliša i održivom razvoju koji je već usuglašen na razini administracije Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Uputili smo prijedlog termina  njegovog potpisivanja, očekujemo odgovor i skoro potpisivanje. Smatramo da će takav sporazum pomoći u rješavanju ovog međunarodnog problema. Druga razina rješavanja ovog problema je međudržavna komisija s kojom nismo zadovoljni te smo poduzeli korake u analizi podataka o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu i uskoro ćemo imati jednu podrobniju analizu gdje ćemo utvrditi odgovornost rafinerije za zagađenje", rekao je ministar Dobrović te dodao da je na rješavanju ovog problema radi zbog građana s obje strane Save.

Maksimčuk je dodala da bi se na rješavanju problema trebali uključiti i ministri vanjskih poslova te zdravlja.

 
 
 

Zadnje vijesti

12 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji, aktivnih slučajeva 175

Gabrijel Veočić pobijedio dvostrukog prvaka Poljske

Nakon dvjesto dana izolacije - pjesma i molitva u dvorištu Doma za starije

FOTO GALERIJA

Nakon dvjesto dana izolacije - pjesma i molitva u dvorištu Doma za starije

Konstituiran Senat Sveučilišta u Slavonskom Brodu

U Slavonskom Brodu kampanja “Kad sigurno voziš, sigurno stižeš“

Dani Erasmusa obilježeni u Ekonomsko-birotehničkoj školi

I Brođani na biskupskom ređenju grkokatoličkog biskupa mons. Milana Stipića