Četrdesetak obučenih radnika već je dobilo zaposlenje, projekt ide dalje

U Slavonskom Brodu u utorak održana je završna konferencija projekta Erasmus+WeldChance "Welding is your chance" ("Zavarivanje je tvoja šansa"). Projekt je vezan uz strukovno obrazovanje zavarivača, u kojem sudjeluju partneri iz 5 europskih zemalja.

Autor: Brodportal | Datum objave: 10.07.2018
Četrdesetak obučenih radnika već je dobilo zaposlenje, projekt ide dalje


 Prisutnima na konferenciji opće informacije o projektu prenio je Željko Habek, voditelj projekta, predstavljeni su i okvirni europski kurikulumi za elektrolučne postupke zavarivanja, i tzv.vanjsko vrednovanje ishoda učenja zavarivača. Bilo je riječi i o tomu kako usmjeriti karijeru u zavarivanju, o online platformi za sve zavarivače, te novoj metodologiji u treningu zavarivača.

-Poznato je da u zavarivanju u struci u tvrtkama na tržištu rada vrijede međunarodne kvalifikacije i propisi, s druge strane vlasti koje se brinu o obrazovanju daju kurikulume koji nerijetko nisu sukladni prvome i onda oni učenici koji školu završe moraju opet dodatno se obrazivati da bi uopće mogli raditi. Mi smo u tome radili određene zahvate, napravili smo nove kurikulume za elektrolučne postupke zavarivača u suradnji s našim partnerima, koji će "pomiriti" te međunarodne i nacionalne programe. Koordinator je Učilište Uljanik, partneri Europska zavarivačka federacija, Krovne udruge za zavarivanje Španjolske, Italije i Švicarske, Končar metalne konstrukcije Zagreb i Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod. Kroz ovaj projekt uposlili smo 40-ak zavarivača, osposobljeni su i rade taj posao. Brod je perjanica, u brodskoj Industrijskoj školi radi se rang lista za upis u smjer zavarivač, po 120 učenika se prijavi za jedan razred, što je posebno važno za nas ovdje u Brodu, za razliku od drugih gradova gdje se jedva upiše 10, 15 učenika-rekao je za Brodportal Željko Habek, voditelj projekta, te dodao da očekuje u području obrazovanja za zavarivače pokretanje novih projekata.

Konferenciji nazočio je i zamjenik župana Damir Mirković. -Svaki projekt proveden u gradu Slavonskom Brodu, Novoj Gradiški ili bilo kojem dijelu brodskoposavske županije me veseli. Ovaj deficit koji se događa na tržištu sa zavarivačima i radnom snagom ovo je jedan projekt koji će nadam se uspjeti premostiti potrebu za zavarivačima. Brodsko-posavska županija podupire sve strukovne škole, uključila se i u projekt regionalnih centara kompetencija u strojarstvu i poljoprivredi, idemo u svim smjerovima kako bismo strukovne škole ojačali i uspostavili suradnju obrazovnog sektora i realnog tržišta što je zapravo i najvažnije-rekao je zamjenik župana Damir Mirković.

Zadnje vijesti

Novih 1,3 milijarde kuna za Slavoniju, Baranju i Srijem

U kolovozu počinje izgradnja infrastrukture Luke Brod

Zašto nitko neće biti kažnjen za kontaminiranje uzoraka brodske vode?

SPORT

Nastupili na 1. međunarodnom mitingu "Zlatni Dukat"

Tri zlata, 13 srebrnih medalja i tri bronce za PK "Marsonia"

FOTO GALERIJA

Početak novih radova na pješačkim stazama; danas izgradnja u Ulici J.J. Strossmayera

Osmomjesečni Leon jedini u Hrvatskoj boluje od TAR sindroma; spasonosna skupa operacija čeka ga u Americi!

Postavljen transparent zahvale Mariju Mandžukiću na vrhu najviše zgrade u Slavonskom Brodu!

Nagrađeni naj restoran, terasa, bar, balkon, pretkućnica, stiže CMC Festival rocka

Uspješan sportski vikend za kajakaše i kanuiste Marsonije