Cesta prema Poloju jedna od 10 najboljih ruta za trčanje u Hrvatskoj

Portal runcroatia.hr objavio je popis top 10 najboljih ruta za trčanje u Hrvatskoj na kojem se nalazi i Brođanima omiljena cesta prema Poloju.

Autor: Brodportal | Datum objave: 22.02.2020
Cesta prema Poloju jedna od 10 najboljih ruta za trčanje u Hrvatskoj
 Rekreativno trčanje, ali i ono natjecateljsko u Slavonskom Brodu zadnjih godina uistinu je procvjetalo, a najbolje je to vidljivo u broju trkača u Splavarskoj ulici, odnosno cesti koja vodi prema Športsko rekreacijskom centru Poloj. Sama ruta osim što je omiljena rekreativcima, bila je i domaćin utrkama poput primjereno nazvane "Polojske trke".

Zašto je ova ruta toliko popularna odgovor daje i portal runcroatia.hr koji je objavio popis top 10 najboljih ruta za trčanje u Hrvatskoj, a na visokom, četvrtom mjestu nalazi se upravo "polojska" cesta.

"Polojska cesta u Slavonskom Brodu je ne zaobilazna ruta za sve rekreativce pa samim time i trkače. Neformalni start trkačke rute je kod kompleksa sportske dvorane Vijuš i gradskih bazena smještenih tik uz rijeku Savu. Ima veliki parkirni prostor, kao i odličan plato za zagrijavanje.

Ruta kreće od bazena tzv. polojskom cestom prema jednoj od najljepšoj riječnih plaza u Hrvatskoj; Poloju. Cijela dužina je asfaltirana ( može se trčati i po travnatom terenu uz stazu), prolazi cijelom dužinom pored rijeke Save, konkretnije uz prekrasnu Splavarsku ulicu, a uz rutu se nalaze sprave za vježbanje i skate park.

Od bazena do Poloja dužina je 2,5 km. Na Poloju je zaokret, uz napomenu da možete i produžiti rutu (mi ju zovemo džepovi ) kružeći oko kućica neposredno uz veliku pješčanu riječnu plažu. Za one koji su željni malo više prirode, mogu dio puta trčati i kroz šumski dio te osjetiti malo trail ugođaja.

Na stazi se nalazi tri replike starih slavonskih dvorišnih pumpi s vodom i nemate potrebu nositi sa sobom osvježenje.

Vraćate se istom rutom prema bazenima gdje zaključujete otrčanih 5km. Ali tu nije kraj. Željni veće dužine produžujete uz Savu prema mostu. Trčite prekrasnom savskom šetnjicom (Kejom) do mosta nešto kraćom dužinom od 2km gdje radite zaokret.

Uz taj dio puta će Vas nezaobilazno pratiti kajakaši, šetači. Trčat ćete pored baroknog Franjevačkog samostana, pored Trga Ivane Brlić Mažuranić, glavnog gradskog trga koji je 2006. dobio nagradu HTZ-a za najljepši trg u Hrvatskoj.

Ispod mosta slijedi zaokret, pozdravljaju Vas usidreni riječni brodovi i ribiči s jedne strane, a s druge strane barokna i veličanstvena Tvrđava brod. Vraćajući se natrag ste trčali nepunih 10km, ali s gore spomenutim džepovima na Poloju, imate desetku nogama.

To je ta trkačka ne zaobilazna ruta u Slavonskom Brodu. Spomenuli smo gore Tvrđavu brod! Ona je trkačka priča za sebe. U samom centru grada kilometri kruže kroz staze po najveće utvrđene barokne građevine u Hrvatskoj i jedne od najvećih u Europi. Trčanje kroz barokne kazamate i tvrđavske tunele Vas vrati u sekundi u 18.stoljeće kada je i nastala. U njoj se organizira jedinstveni “Kros u Tvrđavi”, kao i “Slavonska trka” koja kreće i završava u Tvrđavi.

Nismo spomenuli Trail stazu odmah iznad grada?…dosta za ovaj put! :)", piše u tekstu koji potpisuje Brođanin Boris Predmerski, član Ultramaraton kluba "Mazator" koji je u zadnjih nekoliko godina istrčao više maratona poput onog u Barceloni.

Je li Boris u pravu možete provjeriti i sami, zahvaljujući toploj zima, ove godine da sezona trčanje gotovo nije ni prestala, tako da obući tenisice možete već danas i uputiti se prema Poloji na 4. najboljom rutom za trčanje u Hrvatskoj.

foto: runcroatia.hr

Zadnje vijesti

"Zlatni cekin" dobio vrijedna sredstva za adaptaciju radnih prostora

Nogometaši novogradiške Sloge ostali su trećeligaši

Požar u stanu na Jelasu, gorjelo i na otvorenom prostoru u Zadubravlju

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja