Cernički franjevci u suradnji s Općinom rade na promociji lokalnog turizma

Crkva svetog Petra i Franjevački samostan svakako čine okosnicu cerničkog turizma. Najveći broj turista dolazi u Cernik upravo zbog njih, zbog čega od je vjerski turizam veliki potencijal.

Autor: Brodportal | Datum objave: 08.10.2017
 Samostan posjetiteljima ima što ponuditi. Uz Biblijsko-arheološki muzej sa zbirkom koja je jedinstvena u ovom dijelu Europe, tu je i kulturno-povijesna knjižnica s rijetkim inkunabulama. Problem nije turistička ponuda, već nedostatak prostora.

Fra Vjenceslav Janjić, gvardijan samostana navodi: "U prvom redu, jer smo mi ovdje duhovno središte, dakle, želimo unaprijediti pastoral, i zato smo se podijelili. Jedan moj brat, moj zamjenik, on će biti za pastoral, za duhovni napredak mjesta i župe, a meni su dali ovlasti da ja se brinem za daljnje osmišljavanje samostana."

Samostan je krcat duhovnim i kulturnim sadržajima, ali mjesta naprosto nema. Potrebne su im minimalno dvije nove dvorane. Samostan je nulte kategorije i ne smije se nadograđivati. Jedna dvorana služila bi kao galerija slika, a druga bi bila zavičajni muzej. Lokalni slikar Josip Bičanić želi da i njegova zbirka ugleda svjetlo dana upravo u samostanu. 

Ideju gvardijana prepoznala je i Općina Cernik. Osim samostana i crkve, tu su Cernička Šagovina i Škola u prirodi koja je nedavno obnovljena i stavljena u funkciju, ali i mnogi drugi sadržaji koji čine turističku ponudu Cernika. Kroz Cernik prođe između 8 i 10 tisuća turista godišnje, navodi Hrvoje Žakić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Cernik. "Prvenstveno zbog ovoga muzeja i izložbe. Nadam se da ćemo to povećati sa novim aktivnostima. Naravno da to nije zadovoljavajući broj za kontinentalni turizam, ali, evo, posljednjih godina sve veća i veća važnost se pridaje upravo kontinentalnom turizmu tijekom cijele godine, koji se ne može dešavati slučajno kao u Primorju ili na Jadranu, nego se jednostavno studiozno mora izgrađivati.", istaknuo je Žakić. 

Cernik uistinu ima što ponuditi, zbog čega općina i franjevci planiraju i dalje nastaviti usko surađivati.

Zadnje vijesti

Lemaić: Elektronička sjednica Gradskog vijeća održana je nezakonito jer su od 11. svibnja dopuštena javna okupljanja do 40 osoba na jednom mjestu

Sjećanje na stradalu djecu na Plavom polju

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

VIJESTI

Priopćenje za javnost

Lemaić: Elektronička sjednica Gradskog vijeća održana je nezakonito jer su od 11. svibnja dopuštena javna okupljanja do 40 osoba na jednom mjestu

FOTO GALERIJA

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline

Započinju radovi na obnovi Kuće Brlić

Otvorena izložba „Izbor radova iz kabineta akvarela Galerije umjetnina grada Slavonskoga Broda“

Konačno otvoreni kafići i centri, djelomično rade i udruge