Cerničani proslavili dan svoje općine; imaju velike mogućnosti za razvoj

Općina Cernik proslavila je svoj dan i četvrt stoljeća od osnutka, ujedno i 750. obljetnicu postojanja naselja Cernik, smještenog pokraj Nove Gradiške. Uz svečanu sjednicu Općinskog vijeća, organizirano je i niz zabavnih sadržaja, među kojima i tradicionalna Čupteijada i koncert Marka Perkovića Thompsona

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 31.05.2018


 I općina Cernik, poput brojnih drugih slavonskih općina, bori se s odlaskom svojih stanovnika. Danas ih je svega 3,5 tisuće, dvostruko manje nego prije sto godina. Trend je to koji valja zaustaviti novim idejama i zapošljavanjima, istaknuo je na svečanoj sjednici općinski načelnik, Vitomir Žakić.

 
Turisitčki potencijali ove općine su veliki, ali neiskorišteni. Mogućnosti za razvoj ima puno. Primjer je obližnje izletište Strmac, s hotelom i nadaleko poznatom bolnicom  projekt je u čije će uređenje biti uloženo oko 7,5 milijuna kuna .Gotovo 6 milijuna kuna planira se uložiti i u uređenje nerazvrstanih cesta na području općine. Jer, ističe načelnik, cestovna povezanost iznimno je važna za ruralni razvoj.Puno je u općini učinjeno, na temeljima višegodišnjeg dobrog upravljanja bivšena nečlnika Jugovića, ali se, smatra predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Žakić
 može još puno više i bolje
 
Važna je pri tome suradnja  s Gradom Nova Gradiška i susjednim općinama i zajedništvo bez obzira na stranačku pripadnost, naglašava načeelnik.. A ta ista suradnja je uzorna i s Brodsko-posavskom županijom, istalknuo je pak župan Danijel Marušić.
 
Posebnu pažnju u Cerniku posvećuju povijesnome i kulturnom naslijeđu, središte kojega je tristoljetni franjevački samostan i barokna crkva svetog Petra, u čijim je prostorima i održana svečana sjednica. 
 
Na svečanosti u povodu dana Općine Cernik dodijeljene su i zahvalnice i općinska priznanja pojedicnima zaslužnima za doprinos svekolikom razvoju. Među njima i dugogodišnji novinar Vjekoslav Hudolin, član Udruge vinogradara i voćara Općine Cernik koji je puno pomogao na promociji uzgoja starih sorti voća.A i gastronomski potencijali su veliki, pa je svoje mjesto pronašla i tradicionalna manifestacija Ćuptetijada, u čijem su središtu jedinstvene ćuptete koje se proizvode samo u Cerniku. 

Ljubiteljima sporta, posebice nogometa upriličena je vrhunska prijateljska nogometna utakmica između domaćina NK “Mladost” Cernik i zagrebačkih gostiju NK “Lokomotiva”.
 
Za kraj proslave 25. rođendana Općine Cernik organiziran je veliki koncert Marka Perkovića Thompsona na stadionu HNK Mladost – Cernik, gdje su posjetitelji, ljubitelji ove vrste glazbe iz raznih krajeva Lijepe naše pjevali najveće Thompsonove hitove, a proslava je završena ”After partijem” u Kulmerovom dvorcu uz dobro poznati TS “Merak”.

Zadnje vijesti

U četvrtak 1. memorijal "Šimo Đamić" - natjecanje policijskih službenica i službenika

Đuro Đaković Montaža uspješno završava i ovu poslovnu godinu

Kakva je budućnost bosanskobrodske Rafinerij?

VIJESTI

Najspremniji MUP-ovci

U četvrtak 1. memorijal "Šimo Đamić" - natjecanje policijskih službenica i službenika

FOTO GALERIJA

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” u sklopu studijskog putovanja posjetila Slavonski Brod

PRIČA IZ MAROKA, 2. dio: Marrakech – kraljevski grad tisućljetne tradicije, najveće tržnice i moderne turističke ponude

Moto klubovi iz cijele regije na brodskom Poloju

PRIČA IZ MAROKA, 1. dio: Moderni Rabat i Casablanca koja živi na staroj filmskoj slavi...

U Bruxellesu otvoreno Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema