Centar Šagulje s radom bi trebao krenuti do 2023. godine

Odvojeno prikupljanje papira, plastike, stakla i metala već se primjenjuje u S. Brodu. Na dobrom smo putu, ali pravilnik kaže da moramo biti bolji, kaže Grgić

Autor: Brodportal | Datum objave: 27.09.2018
Centar Šagulje s radom bi trebao krenuti do 2023. godine


 Hrvatska bi do 2022. trebala na deponije odložiti manje od 25 posto ukupno proizvedenog komunalnog otpada, a odvojeno prikupiti oko 60 posto. Župani Požeško-slavonske, Sisačko- moslavačke i Brodsko-posavske županije potpisali su u studenom prošle godine društveni ugovor kojim je započela realizacija dugo iščekivanog projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Šagulje, piše lokalni.vecernji.hr.

Uspostava cjelovitog sustava 

Projekt vrijedan 130 milijuna kuna s 90 posto sredstava financirat će se europskim sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020., dok će županije navedeni projekt sufinancirati u preostalom iznosu od 10 posto. Šagulje bi nakon dugog čekanja napokon trebale biti izgrađene. Nedavno je tako potpisan i ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. za izradu studijsko-projektne dokumentacije za Centar za gospodarenje otpadom u Brodsko-posavskoj županiji. Ugovor je vrijedan 15 milijuna kuna od kojih je 12,750.000 kuna ili 85 posto sredstava EU, a 750.000 kuna ili 5 posto osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Preostalih 1,5 milijuna kuna ili 10 posto financirat će Centar Šagulje. 

– Cilj Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Šagulje je uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i dijela Sisačko-moslavačke županije. Riječ je o zajedničkom projektu ovih županija, svih jedinica lokalne samouprave na njihovu području i naposljetku svih stanovnika. Intenzivne aktivnosti na realizaciji ovog projekta već su započele – ističe Josip Grgić, direktor centra Šagulje. 

Centri najefikasnije rješenje 

U siječnju ove godine usvojen je Plan gospodarenja otpadom RH za razdoblje od 2017. do 2022. godine. Planom su predviđene aktivnosti koje će poticati sprečavanje nastanka otpada, ponovnu uporabu, recikliranje i kompostiranje, a važnije mjere iz plana su odvojeno prikupljanje na kućnom pragu, uvođenje stimulativnih mjera pri naplati javne usluge prikupljanja otpada prema sastavu i količini te uvođenje naknade za odlaganje komunalnog otpada. Centri za gospodarenje najefikasnije su rješenje za potpuno zbrinjavanje otpada. Projektna dokumentacija centra Šagulje mora biti završena u roku od šest mjeseci, a nakon toga slijedi gradnja. Očekuje se da će centar zaživjeti i u probni rad krenuti 2022. ili najkasnije 2023. godine. Nakon toga trebale bi se smanjiti deponirane količine otpada. 

- Želimo što manje deponirati na odlagališta, a što više iskoristiti korisne sirovine. Sustav odvojenog prikupljanja papira, plastike, stakla i metala već se primjenjuje u Slavonskom Brodu. Na dobrom smo putu, ali pravilnik o postocima kaže da moramo biti još bolji – dodaje Grgić. 

 
Zadnje vijesti

Građani, čuvajte se prijevara putem interneta!

Policajci ga uhvatili na "djelu"

Uvjerljiva pobjeda Broda protiv Slavije

VIJESTI

49-godišnjak pronašao oglas koji je nudila tvrtka iz Švedske

Građani, čuvajte se prijevara putem interneta!

FOTO GALERIJA

FOTO - Mate Bulić oduševio Sibinjce i njihove goste!

FOTO Pokladno jahanje u Kupini okupilo 40-ak jahača

Dovršetkom radova na Maslačku energetski su obnovljeni svi dječji vrtići u Slavonskom Brodu

Šest medalja za Astru - Odličan početak nove sezone

Bez velikih iznenađenje u izboru najboljih sportaša županije