Ćelavi se vuku za kosu

Davnih 90'ih kada sam još trčala po igralištima glavna fora nam je bila izvaliti nešto besmisleno i tome se smijati. Ipak danas kada se osvrnem na rečenice poput ove u naslovu ili 'Suha krpa na dnu mora', na koju smo se tupasto smijali iako smo i tada znali da je njen smisao da smisla nema, danas mi se čini kako bi bolje bilo da se u udobnim političkim foteljama 'ćelavi vuku za kosu', nego da rade ili ne rade ovo što tvrde da rade.

Autor: Ivana Šimac | Datum objave: 12.11.2013


Opet kažem ja, kakav narod, takva država. Pa je nakon mog prvotnog iščuđavanja tome u kakvoj sam zabiti rođena, koje me pucalo nakon puberteta, kada sam kao počela upotrebljavati mozak, uslijedila faza iščuđavanja ljudima. Naravno krenula sam od onih na vrhu, jer najlakše je uvijek okrivljavati one kojima je bolje, lagodnije, koji usred ljeta mogu otići na skijanje, a usred zime na ljetovanje. Kakva je to politika, kakvo je to vođenje jedne male, prekrasne zemlje, bla, bla. Onda shvatiš, netko ih je tamo postavio, netko je klicao 'Ivo, Franjo, Stipe...!', nisu sami zazivali svoje ime. E to je poanta, shvatim ja. Poanta je u tome tko zaziva čije ime. Bum, ko' grom iz vedra neba mi sine. Nitko nikada nije vikao 'Ivana, Ivana!', jer od mene ništa nema i da me zaziva satima, ali ako zaziva 'Ivo, Ivo!', a Ivo obećao dobru radnu poziciju, onda si čovjek konta, pa što ne bi zazivao. Tako su neki zazivali Glavaša ispred zatvora, pa danas sjede u Saboru i europskim institucijama, neki su zazivali Franju, pa do dana današnjega imaju dovoljno da pokoljenima svoje loze osiguraju privatne škole i frajerisanje po birtijama. Neki su zazivali Stipu, pa su dobili državne poljane za uvoz jeftine radne snage s Istoka, gdje sade biljke koje donose profit. Zanimljivo koliko je to jednostavno. Uvijek jedan vođa provodi ideologiju podobnima, a podobni se smatraju povlaštenima jer se nalaze u pravo vrijeme, na pravom mjestu. Nije to do Hrvatske, Bosne ili Srbije, to je do ljudske prirode. Ja tebi, ti meni, samo je pitanje tko će dobiti veći komad torte.

DANAS ZAZIVA SVAK' SVAKOGA

Sada su došla moderna vremena, pa svak' svakoga zaziva. Tako će prva desetorica štovati svoga gazdu, koji se okuražio kao 'narko boss' jer je pet puta zaredom pogledao 'Kuma', kronologijom naravno. Usput mu rade i u disko klubu kao konobari, pa tako dobivaju jednu čistu, jednu sporednu plaću. Oni su našli smisao života, što jest jest, biti desna ruke jednog velikog, javnosti poznatog čovjeka, koji apsolutno ništa nije napravio osim što je izbjegao zatvor...zasada, velika je stvar. Druga pak grupica desetorice štuje 'Švalera' koji im dovlači naivne, mlade djevojke u društvo. Prva i druga kategorija 'vođe' se često i podudaraju iliti osobine su istoga pojedinca. Švalera štuju njegovi nešto ružniji ili siromašniji prijatelji koji su taman ušli u pubertet (neki nikada ni ne izađu) i smatraju kako im je dosta gledanja Jenne Jameson na ekranu. Nakon boce whiskeya, skupe hrabrosti i priđu jednoj od trebica koje su se već skupile oko stola, kada su vidjele Švalera.

Zaziva čak i moja baba neku tamo ženicu koja je proglašena 'Najuzornijom seoskom ženom', zaziva ju kao uzor, kao amblem onoga što žena treba biti, pa je cijelo selo kada se ista bacila u politiku zaokružila njeno ime.

UVIJEK ĆE SE ISTICATI POJEDINCI

Uvijek je bilo i bit će, da se nađe jedna budala, koja svoju glupost i što je još važnije, bestidnost, pretvori u moć, pare ili neku vrst duhovnog vodstva. Ta budala je nešto pametnija od ovih desetak budala što joj stoje sa lijeve i desne strane, jer je ako ništa uspjela unovčiti svoje postojanje. Vi, persone koje odudarate od svega ovoga, a znam da vas još ima, smijte se sa mnom, jer ako ništa, predstavu možete gledati besplatno iz prvog reda. Samo da je što više brkatih i nemoralnih žena kojima je glavni cilj biti viđen na seoskim vjenčanjima godine i muškaraca sa četkama na glavi, koji više potroše utrgovini s odjećom u nego u kladionici, pa neka sve ode u tri lepe...Živio kapitalizam i moderno društvo!

Zadnje vijesti

77 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata, 1 osoba preminula

Sastanak u županiji s Hrvatskim vodama o obrani od poplava, navodnjavanju, aglomeraciji i budućim projektima

Osigurana dodatna sredstva za sufinanciranje europskih projekata

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja