Carol Cotton: Ovakvi programi razmjene jako su korisni studentima, to širi njihov pogled na svijet

Predavanjima na temu organizacije svoga rada Županijski zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije nastavio je iz ranijih godina uspješnu suradnju sa Sveučilištem javnog zdravstva u Georgiji (USA).

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 23.05.2019
Carol Cotton: Ovakvi programi razmjene jako su korisni studentima, to širi njihov pogled na svijet


 Tim povodom 24 američkih studentica sa svojom voditeljicom Carol Cotton doputovalo je u Slavonski Brod kako bi spoznali znanja i mogućnosti učinkovitog rada u segmentu javnog zdravstva i na određeni način, ako takve mogućnosti dopuste, stečena iskustva i znanja prenesu u Georgiju i primjene u djelovanju Sveučilišta i javnog zdravstva u USA uopće.

-Već niz godina surađujemo sa Sveučilištem u Georgiji, preciznije s njihovim Koledžom javnog zdravstva. Do suradnje je došlo tako da smo s obje strane bili zainteresirani za rad onog drugog. Prvih godina suradnje američki gosti dolazili su u Slavonski Brod samo na jedan dan i za njih su bila držana predavanja, a sljedećih godina ti boravci su se produžili i ova, veća, grupa u Slavonskom Brodu boravit će sve do subote. Upoznat ćemo ih s radom Zavoda i pojedinim njegovim službama-kazao je tim povodom za Brodportal dr.Ante Cvitković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije. 

Dodao je da su djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije također odlazili na njihov poziv u Sjedinjene Američke Države gdje su držali predavanja o zaraznim i drugim bolestima s našeg područja.

-Uspostavili smo oblik suradnje u kojemu oni nama daju savjete kako nešto provesti, ali istovremeno i uče na našim dobrim primjerima. Osobno sam zadovoljan jer postoje izuzetno dobre stvari u hrvatskom zdravstvenom sustavu, primjerice, o nacionalnim programima ranog otkrivanja raka dojke, grlića maternice ili debelog crijeva-rekao je dr.Cvitković.

Amerikanci, osim što dolaze po dobre ideje, donose i neke svoje koje bi Slavonskom Brodu mogle biti od koristi. 

-U Americi obavezno zdravstveno osiguranje ne uplaćuju poslodavci, nego ono dolazi od plaća radnika. Svake godine u Slavonski Brod dovodimo 24-ero studenata kako bi učili o zdravstvu i ovakvi programi razmjene jako su korisni studentima. To širi njihov pogled na svijet, a dobiju priliku i upoznati novu kulturu, jela i načine razmišljanja, ali i činjenja stvari. Studenti mi svake godine govore kako im je ovo putovanje promijenilo život jer se radi o iskustvu koje će doživjeti samo jednom. Ovog puta je karakteristično da su sa mnom u skupini samo djevojke, mlade, pametne i osnažene-rekla je Carol Cotton, voditeljica međunarodnog projekta između Hrvatske i SAD-a.

Osim posjete Zavodu za javno zdravstvo i informacija o funkcioniranju te ustanove u Hrvatskoj, studentice će tijekom boravka u Slavonskom Brodu, posjetiti Romsko naselje da bi naučile o načinu života te nacionalne manjine, putovat će i u Vukovar, Kutjevo, bile su u Zagrebu, na Plitvicama. -Želim naučiti nove stvari i više o tome kako funkcionira zdravstvo u drugim državama-rekla je studentica Javnog zdravstva Slisha Shresta. -Mislimo da SAD treba poraditi na svom sustavu javnog zdravstva kako bi bio pravedniji poput vašeg-rekle su, uz ostalo, za Brodportal američke studentice Julie Dean i Ansely Gross.

 

Zadnje vijesti

Od početka snimanja filma, brojka od 3069 braniteljskih samoubojstava, povećala se za gotovo dvjesto

Položeni vijenci na spomen obilježju Šimi Đamiću u Gornjoj Bebrini

Najveći izumi i patenti genijalnog Nikole Tesle izloženi i u Muzeju Brodskog Posavlja

VIJESTI

U Slavonskom Brodu premijerno prikazan film "3069" Jakova Sedlara

Od početka snimanja filma, brojka od 3069 braniteljskih samoubojstava, povećala se za gotovo dvjesto

NAJČITANIJE DANAS

Apsolutni pobjednik Pulskog filmskog festivala

Film Dnevnik Diane Budisavljević počinje igrati u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” u sklopu studijskog putovanja posjetila Slavonski Brod

PRIČA IZ MAROKA, 2. dio: Marrakech – kraljevski grad tisućljetne tradicije, najveće tržnice i moderne turističke ponude

Moto klubovi iz cijele regije na brodskom Poloju

PRIČA IZ MAROKA, 1. dio: Moderni Rabat i Casablanca koja živi na staroj filmskoj slavi...

U Bruxellesu otvoreno Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema