Carol Cotton: Ovakvi programi razmjene jako su korisni studentima, to širi njihov pogled na svijet

Predavanjima na temu organizacije svoga rada Županijski zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije nastavio je iz ranijih godina uspješnu suradnju sa Sveučilištem javnog zdravstva u Georgiji (USA).

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 23.05.2019
Carol Cotton: Ovakvi programi razmjene jako su korisni studentima, to širi njihov pogled na svijet


 Tim povodom 24 američkih studentica sa svojom voditeljicom Carol Cotton doputovalo je u Slavonski Brod kako bi spoznali znanja i mogućnosti učinkovitog rada u segmentu javnog zdravstva i na određeni način, ako takve mogućnosti dopuste, stečena iskustva i znanja prenesu u Georgiju i primjene u djelovanju Sveučilišta i javnog zdravstva u USA uopće.

-Već niz godina surađujemo sa Sveučilištem u Georgiji, preciznije s njihovim Koledžom javnog zdravstva. Do suradnje je došlo tako da smo s obje strane bili zainteresirani za rad onog drugog. Prvih godina suradnje američki gosti dolazili su u Slavonski Brod samo na jedan dan i za njih su bila držana predavanja, a sljedećih godina ti boravci su se produžili i ova, veća, grupa u Slavonskom Brodu boravit će sve do subote. Upoznat ćemo ih s radom Zavoda i pojedinim njegovim službama-kazao je tim povodom za Brodportal dr.Ante Cvitković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije. 

Dodao je da su djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije također odlazili na njihov poziv u Sjedinjene Američke Države gdje su držali predavanja o zaraznim i drugim bolestima s našeg područja.

-Uspostavili smo oblik suradnje u kojemu oni nama daju savjete kako nešto provesti, ali istovremeno i uče na našim dobrim primjerima. Osobno sam zadovoljan jer postoje izuzetno dobre stvari u hrvatskom zdravstvenom sustavu, primjerice, o nacionalnim programima ranog otkrivanja raka dojke, grlića maternice ili debelog crijeva-rekao je dr.Cvitković.

Amerikanci, osim što dolaze po dobre ideje, donose i neke svoje koje bi Slavonskom Brodu mogle biti od koristi. 

-U Americi obavezno zdravstveno osiguranje ne uplaćuju poslodavci, nego ono dolazi od plaća radnika. Svake godine u Slavonski Brod dovodimo 24-ero studenata kako bi učili o zdravstvu i ovakvi programi razmjene jako su korisni studentima. To širi njihov pogled na svijet, a dobiju priliku i upoznati novu kulturu, jela i načine razmišljanja, ali i činjenja stvari. Studenti mi svake godine govore kako im je ovo putovanje promijenilo život jer se radi o iskustvu koje će doživjeti samo jednom. Ovog puta je karakteristično da su sa mnom u skupini samo djevojke, mlade, pametne i osnažene-rekla je Carol Cotton, voditeljica međunarodnog projekta između Hrvatske i SAD-a.

Osim posjete Zavodu za javno zdravstvo i informacija o funkcioniranju te ustanove u Hrvatskoj, studentice će tijekom boravka u Slavonskom Brodu, posjetiti Romsko naselje da bi naučile o načinu života te nacionalne manjine, putovat će i u Vukovar, Kutjevo, bile su u Zagrebu, na Plitvicama. -Želim naučiti nove stvari i više o tome kako funkcionira zdravstvo u drugim državama-rekla je studentica Javnog zdravstva Slisha Shresta. -Mislimo da SAD treba poraditi na svom sustavu javnog zdravstva kako bi bio pravedniji poput vašeg-rekle su, uz ostalo, za Brodportal američke studentice Julie Dean i Ansely Gross.

 

Zadnje vijesti

HTZ kreirao novu online brošuru za promociju kontinentalnog turizma

Prouzročio prometnu nesreću s 2,09 promila alkohola u organizmu

I brodsko-posavska policija u akciji “Dani sigurnosti u prometu”

VIJESTI

Puna inspiracije – skrivena blaga hrvatske unutrašnjosti

HTZ kreirao novu online brošuru za promociju kontinentalnog turizma

FOTO GALERIJA

Obilježen Europski tjedan mobilnosti

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD