Čardak iz doba Osmanlija na pašnjaku Iva

Čardak-vidikovac imat će važnu ulogu u edukaciji posjetitelja o prirodnim, povijesnim, kulturnim i krajobraznim vrijednostima

Autor: Brodportal | Datum objave: 01.11.2018
Čardak iz doba Osmanlija na pašnjaku Iva


 Najmlađe zaštićeno područje u Brodsko-posavskoj županiji, pašnjak Ivu, odnedavno krasi replika čardaka iz osmanlijskog razdoblja u Posavini. Naime, Županija, Općina Dragalić i Javna ustanova Natura Slavonica završili su provedbu 200.000 kuna vrijednog projekta “Čardaci – vidikovci”, koji je dobio zeleno svjetlo na natječaju Ministarstva turizma kroz Program razvoja javne turističke infrastrukture u 2016. godini, piše lokalni.vecernji.hr.

Čardaci su u prošlosti uglavnom služili uzbunjivanju stanovništva o provali Turaka preko rijeke Save ili su se pak koristili za zaštitu od poplava, javljajući o izlijevanju rijeke. 

– Čardaci u formi vidikovca dio su biciklističke rute Sava, odnosno, nastavak sličnog projekta koji uzvodno provodi Park prirode Lonjsko polje, a ovo je njegov logičan nastavak uz Savu. Potrebno je istaknuti da je uz čardak postavljeno odmorište s masivnim klupama i servisna stanica za bicikle – kaže Mario Pavičić, viši stručni savjetnik u ustanovi Natura Slavonica. 

Čardak-vidikovac imat će važnu ulogu u edukaciji posjetitelja o prirodnim, povijesnim, kulturnim i krajobraznim vrijednostima, u upravljanju zaštićenim područjem, posebno za praćenje ptica i drugih divljih vrsta te za usmjeravanje posjetitelja. 

To znači da bi se turisti, grupe školske djece i znatiželjnici upućivali na točno određene točke na pašnjacima gdje ne bi ometali ispašu, uzbunjivali stoku i ptice i sebe dovodili u opasnost. 

U planu je nastavak gradnje identičnih čardaka u ostalim zaštićenim područjima Brodsko-posavske županije. 

Foto: Mario Pavičić / vecernji.hr

 

Zadnje vijesti

Sjajna akustična večer Memorijala "Ostat ću mlad"

Rak dojke i dalje vodeća zloćudna bolest kod žena; iznimno je važna prevencija i rano otkrivanje...

Pred malonogometašima Broda 035 najvažnija utakmica sezone

VIJESTI

DAN NARCISA 2019.

Rak dojke i dalje vodeća zloćudna bolest kod žena; iznimno je važna prevencija i rano otkrivanje...

FOTO GALERIJA

Održana 3. Smotra studijskih programa Brodsko-posavske županije

FOTO - Etno zbirka narodnog ruha župnika Mate Kneževića pod zaštitom Ministarstva kulture

Svečano otkrivene brončane ploče s imenima Maria Mandžukića, Ivice Olića i Ivana Rakitića

Petnaest odličja za Brođane

Zagrebačka Uspinjača osvojila Kup Hrvatske u odličnom finalu