Čardak iz doba Osmanlija na pašnjaku Iva

Čardak-vidikovac imat će važnu ulogu u edukaciji posjetitelja o prirodnim, povijesnim, kulturnim i krajobraznim vrijednostima

Autor: Brodportal | Datum objave: 01.11.2018
Čardak iz doba Osmanlija na pašnjaku Iva


 Najmlađe zaštićeno područje u Brodsko-posavskoj županiji, pašnjak Ivu, odnedavno krasi replika čardaka iz osmanlijskog razdoblja u Posavini. Naime, Županija, Općina Dragalić i Javna ustanova Natura Slavonica završili su provedbu 200.000 kuna vrijednog projekta “Čardaci – vidikovci”, koji je dobio zeleno svjetlo na natječaju Ministarstva turizma kroz Program razvoja javne turističke infrastrukture u 2016. godini, piše lokalni.vecernji.hr.

Čardaci su u prošlosti uglavnom služili uzbunjivanju stanovništva o provali Turaka preko rijeke Save ili su se pak koristili za zaštitu od poplava, javljajući o izlijevanju rijeke. 

– Čardaci u formi vidikovca dio su biciklističke rute Sava, odnosno, nastavak sličnog projekta koji uzvodno provodi Park prirode Lonjsko polje, a ovo je njegov logičan nastavak uz Savu. Potrebno je istaknuti da je uz čardak postavljeno odmorište s masivnim klupama i servisna stanica za bicikle – kaže Mario Pavičić, viši stručni savjetnik u ustanovi Natura Slavonica. 

Čardak-vidikovac imat će važnu ulogu u edukaciji posjetitelja o prirodnim, povijesnim, kulturnim i krajobraznim vrijednostima, u upravljanju zaštićenim područjem, posebno za praćenje ptica i drugih divljih vrsta te za usmjeravanje posjetitelja. 

To znači da bi se turisti, grupe školske djece i znatiželjnici upućivali na točno određene točke na pašnjacima gdje ne bi ometali ispašu, uzbunjivali stoku i ptice i sebe dovodili u opasnost. 

U planu je nastavak gradnje identičnih čardaka u ostalim zaštićenim područjima Brodsko-posavske županije. 

Foto: Mario Pavičić / vecernji.hr

 

Zadnje vijesti

Američke studentice na praksi u županijskom Zavodu za javno zdravstvo

TKD Alfa Brod nastupio u Ljubljani

U vrtu pronašla protuzrakoplovni projektil

VIJESTI

Dugogodišnja suradnja

Američke studentice na praksi u županijskom Zavodu za javno zdravstvo

FOTO GALERIJA

Mednim doručkom otvorene 21. Poljoprivredno-poduzetničke ideje i 2. Proljetni sajam u Novoj Gradiški

Održana manifestacija „Volim Brod“ – Djeca i mladi svome gradu za njegov dan

Dalija Orešković u Slavonskom Brodu predstavila program START-a: Zalažemo se za uvođenje europske minimalne plaće

Održan središnji dio programa povodom obilježavanja Dana grada

U čast svetom Ivanu Nepomuku zapaljen Ivanjski krijes