Budite oprezni, ponovno u 'trendu' računalne prijevare

Jučer je u Policijskoj postaji Slavonski Brod prijavljeno kazneno djelo računalne prijevare. Policijski službenici su utvrdili da je 18. kolovoza 41-godišnjak u namjeri on-line kupovine, putem društvene mreže preko linka, koji je dobio od nepoznate osobe, unio podatke svoje bankovne kartice. Dakle, nepoznata osoba je oštećenog dovela u zabludu, domogavši se njegovih podataka, koje je iskoristila i izvršila on-line plaćanje u iznosu od više tisuća kuna. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad i kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska počinitelja kaznenog djela.

Autor: Brodportal | Datum objave: 25.08.2021
Budite oprezni, ponovno u 'trendu' računalne prijevare


Na području Policijske uprave brodsko-posavske, i prethodno su evidentirane razne računalne prijevare. Podsjetimo na kazneno djelo računalne prijevare iz veljače, u kojem je evidentiran slučaj Virtualnog vojnika, kojom prilikom je 73-godišnjakinja putem društvene mreže dovedena u zabludu o zajedničkom suživotu, te je neznancu on-line uplatila nekoliko desetaka tisuća kuna. Drugačiji slučaj je zabilježen u siječnju 2021. godine, kada je 44-godišnjakinja pomagala jednom građaninu u kućnim poslovima, domogla se njegove bankovne kartice, koju je iskoristila i podizala novac, obavljala kupovinu i sl., oštetivši ga za veći novčani iznos.  

Kako ne bi postali žrtvom sličnih kaznenih djela, policija upozorava građane da budu oprezni i dobro razmisle, te ne dijele svoje osobne podatke i ne uplaćuju novčane iznose nepoznatim osobama. Također pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji. 

Proučite informacije o sedam najčešće korištenih financijskih on-line prijevara i kako ih izbjeći:
 
CEO prijevara / direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.
 
Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun. 
Krađe identiteta 
 
Vishing - Krađa identiteta pozivom: Telefonska prijevara u vas kojoj prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.
 
Phising - Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih,  financijskih ili sigurnosnih podataka.
 
Smishing - Krađa identiteta SMS-om: Pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.

Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.
 
Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.
 
Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.
 
Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja … ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.
 
Pročitajte više o tome kako ostati zaštićen, na mrežnoj stranici posvećenoj kibernetičkom kriminalu #CyberScams.
 
Pogledajte kako zaštititi vlastite osobne, financijske i poslovne podatke na MUP TV YouTube kanalu.
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

83 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata

Prekoračenje radnog vremena ugostiteljskog objekta

U Slavonskom Brodu uhvaćena lažna liječnica iz Srbije, botoksirala je žene bez dozvole

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška