BSK promijenio ime u Marsonia

Dogodilo se na današnji dan 14. srpnja

Autor: Brodportal | Datum objave: 14.07.2020
BSK promijenio ime u Marsonia


 1789. pad pariške utvrde Bastille, počela Francuska Revolucija. Taj se dan proslavlja kao nacionalni praznik u Francuskoj.

1860. osvojen vrh Matterhorn visok 4481 metar, nalazi se na granici  Švicarske i Italije.

1867. Alfred Nobel u Redhillu, Engleska, demonstrirao je dinamit. 

1874. položen je kamen temeljac za novu zgradu Građanske škole u Brodu. Zgrada je planirana kao katnica, na mjestu gdje se nekada nalazila „varoška kuća“ ili Magistrat, srušen 1783. Godine 1918. ta škola postaje Gimnazija, a 1922. nadozidan joj je još jedan kat. Danas je to zgrada Strojarskog fakulteta na glavnom gradskom trgu. 

1881. Šerif Patrick Garrett je ispred Fort Sumnera ubio Billy the Kida.

1887. izgorjela je u Brodu Tkalačka škola. 

1889. rođen je u selu Bradini između Sarajeva i Konjica budući poglavnik Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelić. U Zagrebu je završio Pravni fakultet gdje je i doktorirao sa  26 godina.

1902. srušio se znameniti toranj crkve sv. Marka u Veneciji.

1933. uvele su njemačke nacističke vlasti zakon po kojem se ljudi koji boluju od nasljednih bolesti obavezno moraju sterilizirati, kako njihovi potomci ne bi naslijedili te nedostatke.

1951. Prvi televizijski  prijenos sportskog događaja u boji (konjske trke).

1976. u Kanadi je ukinuta smrtna kazna.

1990. Održana Osnivačka skupština ogranka HDZ-a u Klakaru. Izabran je Izvršni odbor s predsjednikom Tomislavom Sočkovićem.

1991. Na izbornoj Skupštini NK BSK promijenio ime u HAŠK „Marsonija“. Izabrano je predsjedništvo od 23 člana na čelu s predsjednikom dr. Vladimirom Jerkovićem. Dopredsjednici Svetislav Bida i Mihael Blaževac, a koordinator svih selekcija je Krunoslav Babrarić- Barba.

1991. Na Baniji,  braneći Glinu poginuo je prvi hrvatski branitelj s područja Općine Slavonski Brod, Zvonimir Mikolčević, rodom iz Ruščice, djelatnik MUP-a.

1992. Milan Panić, američki biznismen srpskog porijekla, izabran za prvom premijera Savezne Republike  Jugoslavije. Ostat će zapamćen po izreci „ja sam za mir“.

1993.  Svečano otvoreno poduzeće WET Ćirić. Temelje poduzeća postavio je otac Miroslav, a nastavili i poslove proširili sinovi Florijan i Zvonimir. Na prigodnoj svečanosti novi prostor u Pilarevoj ulici na oko 800 kvadratnih metara otvorio je Mirko Tomac, župan Brodsko-posavske županije. 

2014.  U 80. godini, nakon duge bolesti, preminuo Josip Jurjević, prof. uz brojne dužnosti u političkom i društvenom životu podsjetimo i na onu kada je bio direktor Informativne ustanove Brodski list i Radio Brod. Jurjević je bio autor više zapaženih knjiga. Sahranjen je na mjesnom groblju u Gundincima.

2017. Hrvatski tenisač Marin Čilić, plasirao se u finale Wimbledona, prvi hrvatski tenisač nakon Gorana Ivaniševića, koji se plasirao 2001. godine.

2018. Dragutin Šurbek, veliki stolnotenisač koji je svojim igračkim kvalitetama, rezultatima, pojavom i osobnošću uzdigao se u besmrtne zvijezde hrvatskog sporta, preminuo je u 72. godini u Zagrebu.  

2019. Novak Đoković je osvojio Wimbledon. U finalu je pobijedio Rogera Federera 3:2.

Rođeni na današnji dan su: hrvatski operni pjevač, Josip Kašman (1847), Gerald Ford, američki predsjednik (1913.), švedski režiser, Ingmar Bergman (1918.), Lino Ventura, talijanski glumac (1919.), Javier Solana španjolski političar (1942), Hrvoje Hitrec, hrvatski književnik (1943),  hrvatski političar Antun Vujić (1945.), Siniša Skelin, hrvatski veslač (1974.) 

Umrli na današnji dan su: Vin Bili Kid, američki odmetnik (1882),   Alfred Krupp, njemački industrijalac (1887), Mak Dizdar, bosanskohercegovački pjesnik (1971),  Richard McDonald, tvorac koncepta "brze hrane" (1998.).

Zadnje vijesti

U Slavonskom Brodu uskoro gradnja još dvije zgrade i deset stanova za mlade obitelji

Petero ozlijeđenih, jedan teško, u prometnoj nesreći kod Slobodnice

Još pet novih slučajeva zaraze virusom COVID19

VIJESTI

POPTISAN UGOVOR S IZVOĐAČEM RADOVA

U Slavonskom Brodu uskoro gradnja još dvije zgrade i deset stanova za mlade obitelji

FOTO GALERIJA

Zadnji dan manifestacije Dani Slavonca u Brodskom Stupniku za sve ljubitelje nogometa

Apostolski ordinarij mons. Milan Stipić posvetio drevnu ikonu Presvete Bogorodice

Slavonac iz Bukovlja pobjednik Memorijalnog turnira NK Budainka Kolonija

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Gradsko kupalište na Savi i ove godine mnogima rješenje za potrebno osvježenje od ljetnih vrućina