Brojni građani na projekciji putopisnog dokumentarca u Centru mladih

U brodskom Centru mladih proteklog je vikenda održana još jedna projekcija putopisno dokumentarnog filma 'Idemo na istok bez Gorana Milića', koji govori o višednevnom putovanju motociklima trojice mladih avanturista – bajkera kroz 10 zemalja istočne Europe.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 03.02.2020
Brojni građani na projekciji putopisnog dokumentarca u Centru mladih


Film na trinaestodnevnom putovanju prati tročlanu ekipu: Domagoja Devića Rastu iz Slavonskog Broda te Jana Škobića Bovana i Josipa Marijanovića iz Mostara koji su motorom prošli pet tisuća kilometara, prolazeći pritom kroz Mađarsku, Ukrajinu, Moldaviju, Bugarsku, obalu Crnog mora, grčke otoke te Albaniju. Jan i Josip nisu bili u mogućnosti osobno biti na premijeri filma koja je bila sredinom rujna prošle godine u u slavonskobrodskom Centru mladih, pa se prošle subote na 2. projekciji filma još jednom tražilo mjesto više. No, ovoga se puta pred slavonskobrodskom publikom pojavio trojac koji, kada su krenuli na putovanje, nije niti sanjao kako će njihova avantura trajno ostati zapisana u obliku putopisno-dokumentarnog filma.

- Oduvijek nam je bila želja prezentirati putovanja na lijep način, a na koncu da zabilježimo svoje uspomene. S obzirom na to da je Domagoj poznat po fotografiji, on se za to pobrinuo pa smo danas ovdje svi svjedoci njegovih umjetničkih djela koje je na tom putovanju stvorio. Sama ideja za film nastala je tek tijekom putovanja kad smo zapravo, prolazeći kroz te sve zemlje, shvatili da je interesantno i prepuno dogodovština. Imali smo izrazito dobrog materijala pa smo odlučili to iskoristiti kako bismo napravili nešto drugačije", kazao je Josip.
 
- Nismo imali nikakav decidan plan, no tako su se karte posložile da smo došli u posjed profesionalnije opreme koja je bila kompaktna za motore, što je velilka stavka, pa smo jednostavno pokušali snimiti što više. Po dolasku nazad pregledali smo materijal koji je na kraju ispao jako kvalitetan. - dodao je Jan. Kao svaka prava pustolovina, i ova je dovela bajkere u neplanirane situacije – bilo je tu lutanja, loših vremenskih uvjeta, neizbježnih kvarova... No, navodi Jan, sve je to dio avanture.
 
- S obzirom na to da su motori osjetljivi na rupe, vožnja po nekvalitetnim cestama i različitim vremenskim uvjetima donijela nam je jedno sasvim drugačije iskustvo. Na nekim su dijelovima nedostajale ceste, ali i mostovi. Također nam je bilo teško sporazumjeti se s domaćima jer apsolutno nitko nije znao engleski. Naravno, bilo je tu i razdvajanja. Josip i ja smo u Albaniji zastali uz cestu kako bismo uživali u prizorima netaknute prirode, a Domagoj je tada produžio. No, s vremenom smo se uspjeli okupiti ponovno", ispričao je Jan.
 
Na njihovom putovanju uspjela ih je zastrašiti jedna žena. - Kad smo stigli u Ukrajinu, htjeli smo ostaviti stvari u smještaju pa smo motore parkirali ispred zgrade svog smještaja, a onda nam je jedna žena, valjda zbog buke koju smo činili, prijetila kako će nam motore zaliti benzinom i zapaliti. Nije nam bilo svejedno, putovanje je tada tek počelo i mi smo se nalazili daleko od svojih domova pa smo odlučili dobro osigurati motore. Nismo nikako htjeli ostati bez njih. – prepričao je Domagoj scenu koja, iako sada izaziva smijeh, tada im je itekako unosila nervozu.
 
Osim ove jedinstvene situacije koju nitko nije mogao predvidjeti, a moglo ih je, isto tako, biti znatno više, tijekom svog trinaestodnevnog putovanja mladi trojac istražio je ljepote glavnog grada Mađarske, suočio se s ukrajinskim cestama, upoznao neobične gradove koji su ostali 'zarobljeni' u nekim drugim vremenima. Domagoj, Jan i Josip uživali su na obali Crnog mora, prošetali dvorcem grofa Drakule na Karpatima, doživjeli čari vožnje planinom Balkan, osjetili ritam Soluna i toplinu Egejskog mora. Penjali su se na mistični Olimp i povijesnu Meteoru te uživali u zalasku sunca na jednom od fascinantnijih mjesta u Grčkoj. Kupali su se na najljepšim plažama svijeta, a također su doživjeli raznolikost juga i sjevera Albanije. Oni su veliki zaljubljenici u putovanja, istraživanje nepoznatog, izlaska iz zone komfora.
 
Iako naziv filma isključuje Gorana Milića, on se na samom kraju pojavljuje zajedno s tročlanom ekipom. Tom im je prilikom poznati novinar i putopisac udijelio pokoji savjet koji su, tvrdi trojac, primijenili tijekom prošlogodišnjeg putovanja u Maroko jer njihov putopisno-dokumentarni film „Idemo na istok bez Gorana Milića" koji je sjajan prikaz avanture, pejsaža, krivudavih cesta, različitosti kultura, nacija i religija, tek im je prvi u nizu.
 
- Trenuačno smo usredotočeni na dovršetak drugog dokumentarca prošlogodišnjeg putovanja u Maroko, a plan je da najesen bude gotov za javnost. Ove godine planiramo dva putovanja. Josip s nama ove godine neće ići jer čeka prinovu u obitelji zbog čega je odlučio motor ostaviti po strani neko vrijeme, a Jan i ja ćemo nastaviti zajedno putovati. U šestom mjesecu ćemo ponovno proći Ukrajinom, no ovoga puta prema Moskvi. On će nazad krenuti skandinavskim, a ja baltičkim zemljama. Drugo putovanje bit će u osmom mjesecu kada planiramo proći Veliku Britaniju i Irsku. – kazao je Domagoj dodavši kako imaju u planu projekciju filma i u Mostaru, odakle dolaze Jan i Josip, a nadaju se kako će biti dovoljno popularan za prikazivanje i u glavnom gradu Lijepe Naše. Od važnosti je naglasiti kako je film posvećen Adamu Grgiću, mladom Brođaninu koji je u ljeto 2016. godine tragično stradao u 21. godini, a njegova je tragedija ostavila veliki utisak na Domagoja, njegovog najboljeg prijatelja, koji je otad odlučio živjeti u trenutku. Stoga sada svojim putovanjima želi potaknuti druge na život punim plućima.

izvor: SBplus.hr
fotografije: Ina Cirkveni

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

U Brodu za 10 godina, deset gradonačelnika

U Muzeju Brodskog Posavlja izložba o povijesti HPD Davor

Župan Marušič na 2. Danima regionalnog razvoja i fondova Europske unije

SPORT

Najava 12. kola Treće HNL -istok

Omladinac iz Gornje Vrbe gostuje u Pleternici

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška