Brojne društvene i okolišne pogodnosti uzgoja konoplje

Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije organizirao je u prostorima Srednje škole Matija Antun Reljkovic predavanje na temu „Proizvodnja industrijske konoplje“.

Autor: Daniela Kuzmić | Datum objave: 14.03.2015
O tome je brojnim okupljenima, pretežno poljoprivrednim proizvođačima govorio redoviti profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu dr. Milan Pospišil, inače u trajnom zvanju predavača modula Industrijsko bilje u okviru kojeg studentima predaje gradivo o konoplji. Proizvođačima je poručio kako je biljka konoplja posebno dobra u ekološkoj poljoprivredi jer ne zahtijeva primjenu pesticida, a funkcionira kao prirodni herbicid. Između ostaloga dr. Milan Pospišil je napomenuo da je danas tendencija u svijetu i EU da se povećaju prinosi konoplje. Uzgoj industrijske konoplje, uz gospodarske donosi brojne društvene i okolišne pogodnosti. Naime, izmjenama Pravilnika o uvjetima uzgoja industrijske konoplje, poljoprivrednom i gospodarskom sektoru otvorit će se brojne mogućnosti za profitabilnu proizvodnju i preradu ove unosne kulture.

‘Konoplja je uvijek bila prisutna u Slavoniji jer imamo pogodno tlo i klimu, a uzgajala se uz rijeke. Treba naglasiti kako konoplja nije zahtjevna kultura i zato je zahvalna za uzgoj i na siromašnijim tlima. No, iako nezahtjevna, i za njen je uzgoj potrebna edukacija poljoprivrednika kako bi se uz određena ulaganja mogla ostvariti zadovoljavajuća proizvodnja’, rekao je Pospišil.

Nakon predavanja sudionici su dr. Pospišilu postavljali pitanja i na taj način su dobili sve informacije vezane za proizvodnju industrijske konoplje, nabave sjemena i kasnijeg plasmana na tržište.

 

 

Zadnje vijesti

Udahni, okusi, doživi vina Brodsko-posavske županije

Nakon 30 godina prvi hrvatski redarstvenici priznati kao postrojba

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

SPORT

Dobra vijest

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

NAJČITANIJE DANAS

Zbog epidemije

Ovogodišnji "Slavonija fest CMC 200" odgađa se do daljnjega, izgledno i otkazivanje

FOTO GALERIJA

Najbolji kafić Soho, restorani Grozd i Eden te konobar iz Savusa

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"