Broj oboljelih od gripe u Brodsko-posavskoj županiji i dalje raste

Broj oboljelih od gripe raste iz dana u dan. Prošli tjedan registrirano ih je oko 2000, a vrhunac epidemije očekuje se u sljedećih tjedan dana.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 11.01.2018
Broj oboljelih od gripe u Brodsko-posavskoj županiji i dalje raste


U Brodsko-posavskoj županiji do sada je zabilježen 131 slučaj oboljelih od gripe. Vrhunac epidemije očekuje se krajem siječnja ili početkom veljače. Trenutačno, na razini Republike Hrvatske, prevladava virus tipa B koji nije sadržan u ovogodišnjem cjepivu.

"Istina je da virus tipa B nije sadržan u ovogodišnjem cjepivu, ali oni koji se redovito cijepe svake godine trovalentnim cjepivom imaju određenu zaštitu i protiv dominantnog tipa gripe B jer su zaštićeni zbog unakrsnog poklapanja sojeva koje stvara solidnu zaštitu i zbog kumulativnog imuniteta koji su razvili kroz godine", poručio je ravnatelj brodske bolnice, dr. Josip Samardžić
 
Najbolja zaštita od gripe je cijepljenje. Za one koji to nisu učinili, savjeti su jasni. Treba redovito prati ruke i jačati imunitet, zdravije se hraniti, povećavati unos vitamina C, redovito provjetravati prostorije i što je više moguće izbjegavati prostorije u kojima se nalazi puno ljudi.
 
Kako razlikovati gripu od obične prehlade? Za razliku od obične prehlade, gripa nastupa naglo. Čovjek se može osjećati zdravim ujutro, a stravično bolesnim već poslijepodne. Kada simptomi nastupe, pojedinac može primijetiti neka preklapanja sa simptomima obične prehlade. Grlobolja i iscjedak iz nosa pojavljuju se i kod gripe i kod prehlade. Ipak, iscjedak u gripi obično ne postaje gust i gnojan s vremenom kao kod prehlade. Iako se glavobolja i groznica pojavljuju samo ponekad kod prehlade, oni su ipak uobičajeniji i ozbiljniji kod gripe. Temperatura kod gripe može doseći i do 40°C, što je svakako viša od one viđene kod prehlade.

 
Zadnje vijesti

Ćosić i Matić parovni prvaci županije u kuglanju

13. hrvatska Noć muzeja u znaku sporta: "Brže, više, jače..."

10. Večer pjesme i folklora, proslava Vinkova u Klokočeviku

SPORT

Prvenstvo HrvatskeUoči početka drugog dijela sezone

Ćosić i Matić parovni prvaci županije u kuglanju

FOTO GALERIJA

10. Večer pjesme i folklora, proslava Vinkova u Klokočeviku

Proslavljeno Vinkovo - Dan općine Bukovlje

Uklonjena stabla i reklamni panoi, od tada nigdje nikog

Održana 15. Smotra pučkih igrokaza u Sikirevcima

Pravoslavni vjernici slave Božić