Brodu vraćen status grada

Dogodilo se na današnji dan 21. siječnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 21.01.2020
Brodu vraćen status grada
 1793. giljotiranjem smaknut je za vrijeme Francuske revolucije kralj Luj XVI. na pariškom Trgu revolucije (danas Place de la Concorde).

1820. nalogom Centralne komande iz Petrovaradina Brodu je vraćen status grada oduzet 1. studenog 1807. godine. Molbu, da im se status sela podređenog Podvinju ukine i vrati status grada, Brođani su uputili caru Franji II., a molbenicu mu predali za njegova boravka u Brodu 1817. godine. Molba im je uslišena reskriptom Dvorskog vojnog savjeta 31. prosinca 1819. godine. 

1864. godine nezapamćena hladnoća zabilježena je u Brodu na Savi, Okučanima, Novoj i Staroj Gradiški. Temperatura zraka bila je od - 20°C.

1878. godine umro je u 46. godini života Josip Joso Benčević, najstariji sin Franje Benčevića, otac Colomana, Franje, Ivana i Josipa Benčevića. Bio je vlasnik poznatog brodskog svratišta Crvena kuća koje će naslijediti njegov sin Franjo. 

1899. godine proizveden je prvi Opelov automobil.

1908. Josip Godlar pjesnik i poznati profesor Gimnazije rođen je na današnji dan.

1920. USAD stupila na snagu prohibicija, zakonska zabrana proizvodnje i prodaje alkohola. 

1924. Vladimir Iljič Uljanov, -Lenjin, umro je na današnji dan.

1928. godine u Novoj Gradiški u Hotelu Grand domaći Stijeg Hrvatskoga Skauta priredio je zabavu s koncertom i igrokazom. To je bila prva zabava Skauta u Novoj Gradiški. 

1940. godine u dvorani Kasine održana je skupština Hrvatske seljačke stranke, koja se tada nalazila u ozbiljnim političkim previranjima. Do same skupštine na čelu stranke je odvjetnik dr. Filip Markotić, potpredsjednik je liječnik Vilim Vrkljan, a tajnik Franjo Marinić.  

1947. Hotel Grad u Drugom svjetskom ratu bombardiranjima bio je  znatno oštećen. Poslije rata je obnovljen i na današnji dan 1947. otvoren pod imenom Hotel Brod. U početku je bio u okviru Ugostiteljskog poduzeća Mosor, a od 1963. godine  Brodvin.  Ubrzo nakon otvaranja u dvorištu hotela uređena je prostrana i ugodna ljetna bašča. Hotel Brod bio je najveće i najpopularnije ugostiteljsko okupljalište, a konobari koji su radili u hotelu Brod postali su urbane legende. 

1954. porinuta je prva nuklearna podmornica u povijesti –Nautilus. Napravljena je u SAD-u.

1976. istovremeno su iz Pariza i Londona poletjela dva Concordea na prvi komercijalni let.

1991. Tijekom noći izvršeno je prvo podizanje pričuvnih postrojbi MUP-a i građana naoružanih lovačkim i osobnim oružjem na tri lokacije u općini Sl. Brod, Oriovac, Podvinje i Vrpolje na osnovu  zapovijedi iz MUP-a RH. Zapovjedni stožer bio je u Policijskoj upravi Slavonski Brod, a zapovjednik štaba bio je Luka Dedić, načelnik ove policijske uprave. Pored njega, zapovjedni Štab su činili:  Jozo Meter, predsjednik Općine, Frano Piplović, predsjednik Izvršnog vijeća, Ivo Petrić, sekretar Sekretarijata za obranu, Pero Katalinić, zapovjednik TO i Ante Klarić, zastupnik u Saboru RH.

1994. Slavonski Brod domaćin je druge međužupanijske i 25. međugradske izložbe malih životinja i ptica. Izložbu je u Radničkom domu vidjelo više od  tisuću posjetitelja, a organizator je bilo Udruženje za uzgoj i zaštitu malih životinja i ptica uz pomoć osamdeset i pet izlagača iz cijele Slavonije. 

2008. Crni ponedjeljak na svjetskim burzama dogodio se na današnji dan.

2014.  U 78. godini iznenada preminuo Miroslav Bognar. Mnogi Brođani znali su Miroslava kao iznimnog i stručnog urara, cijenili ga kao vrhunskog sportaša i sportskog djelatnika, a prijatelji su ga poznavali kao odmjerenu, iskrenu i staloženu osobu. 

2015.  U 67. godini preminuo Kemal Monteno, jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pjevača, kantautora i šansonijera. 

Rođeni na današnji dan su: talijanski violončelist Antonio Janigro (1918.), Telly Savalas, američki glumac (1922.), britanski glumac Benny Hill (1924.), Placido Domingo, operni tenor (1941),  Zdenka Kovačiček, pjevačica (1944),  Mladen Čutura, hrvatski glumac (1959), Ljubomir Kerekeš, hrvatski glumac (1960),  Hari Varešanović, pjevač (1961),  hrvatski nogometaš Alen Bokšić (1970.). 

Umrli na današnji dan su:  Vladimir Iljič Lenjin, ruski revolucionar (1924.), George Orwell, engleski književnik (1950.),Vladimir Bakarić, hrvatski političar (1983), Stjepan Šulek, skladatelj i dirigent ( (1986),  Ibrahim Rugova, kosovski albanski političar (2006.), Marino Zurl, hrvatski književnik (2006), Bogdan Tirnanić, novinar i publicista (2009).

Zadnje vijesti

Brođanima ne smetaju rigorozne mjere protiv epidemije

Epidemija stvorila probleme i hrvatskim uzgajivačima junetine

Županija otvorila Javni poziv za financiranje programa projekata udruga

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji