Brodsko-posavske udruge branitelja: Vlado Marić treba biti na visokoj funkciji u Ministarstvu branitelja

Najznačajnije Udruge hrvatskih branitelja proizišlih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, kao i Udruga ratnih pripadnika ATJ Lučko 90. dali su punu podršku umirovljenom bojniku Vladi Mariću za imenovanje na neku od visokih dužnosti u Ministarstvu branitelja.

Autor: bportal | Datum objave: 11.02.2016


 Vlado Marić je, podsjetimo, 2014. godine dao ostavku na mjesto predsjednika Savjeta za ratne veterane Domovinskog rata  i člana Državnog povjereništva za vojna odlikovanja predsjednika Republike Hrvatske gdje je pristupio 2010. godine. U pismu predsjedniku Josipoviću Marić je napisao tadašnjem predsjedniku da ostavku podnosi jer “nije naišao na razumijevanje i shvaćanje biti problema koji su od vitalne važnosti za hrvatske branitelje”, piše dnevno.hr.

Udruge zahtijevaju razmatranje njihovoga prijedloga da se umirovljeni bojnik Vlado Marić imenuje na neku od visokih dužnosti u Ministarstvu hrvatskih branitelja. Navedeni zahtjev temelje na činjenici da dosadašnji odnos nadležnog Ministarstva prema hrvatskim braniteljima nije bio adekvatan potrebama i doprinosu hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

„S obzirom da smo dali ogroman doprinos u Domovinskom ratu smatramo da imamo apsolutno pravo u smislu pronalaženja najboljih rješenja za hrvatske branitelje, predložiti gore navedenu osobu kao naš izbor.

Mišljenja smo da je u formiranju najužeg tima u samom Ministarstvu potrebit najkvalitetniji mogući kadar kako bi se počeli rješavati nagomilani problemi unutar Ministarstva hrvatskih branitelja.

Stoga dajemo inicijativu i tražimo razmatranje našeg prijedloga za umirovljenog bojnika Vladu Marić koji se od 05.08.1990. kao pripadnik MUP-a i ATJ Lučko uključio u Domovinski rat čiji je bio pripadnik sve do ranjavanja 09.09.1993. u akciji Medački džep. Poslije nastavka karijere u MORH-u na prijedlog Udruge ATJ Lučko 1990 i uz potporu krovne Udruge specijalne policije RH, Vlado Marić je imenovan u Savjet za ratne veterane u Ured Predsjednika RH Ive Josipović. I tada u teškim uvjetima u Uredu Predsjednika RH od 2010. godine( s obzirom na nesklonu političku opciju spram branitelja i nerazumijevanje) pokazao je stav, hrabrost i odlučnost boreći se za prava, ispravljanje nepravdi i dostojanstvo hrvatskih branitelja. Isti je aktivan u brojnim civilnim Udrugama kao i Udrugama iz Domovinskog rata u kojima smo prepoznali njegov ogroman i nesebičan doprinos braniteljskoj populaciji na razini RH.

Nakon ostavke u Uredu Predsjednika RH u prosincu 2014. godine Vlado Marić je i dalje nesebično radeći za opće društveno dobro dao golemi doprinos u Građanskoj inicijativi „Visia Croatici“ kao koordinator za branitelje, a ovom prilikom ističemo njegovu važnu ulogu u toj inicijativi u očuvanju „ hrvatskog obiteljskog srebra“, Imunološkog zavoda.

Rezultat njegovoga rada kao i cjelokupnog tima „Visia Croatica“ je taj da je spriječeno otuđenje Imunološkog zavoda koji je od najvažnijeg nacionalnog i strateškog interesa ( za sve građane RH pa i šire ), od strane onih koji bi na već prethodno viđene načine privatizirali Zavod ( divlja privatizacija )i time nepovratno oduzeli stratešku važnost i vrijednost koja je vlasništvo hrvatskoga naroda.

Dakle, uz dužno poštovanje prema svima koji odlučuju o novim kadrovskim rješenjima smatramo da je naš dobronamjerni zahtjev apsolutno utemeljen i imamo pravo očekivati da se ovaj put ipak ne zaobiđu kako branitelji brodsko-posavske županije ali i mnogi drugi branitelji i Udruge diljem Lijepe naše. Ovim imenovanjem Vlade Marić i njegovim angažmanom bismo vratili povjerenje u instituciju Ministarstva hrvatskih branitelja pogotovo nedostaju kadrovi iz 1990. godine tj. iz samih početaka Domovinskog rata što se posebno odnosi na ratne pripadnike iz ATJ LUČKO. Ilustracije radi o kakvoj se osobi radi posebno je vidljivo koliko je Vlado Marić priznat i cijenjen u kraju gdje je rođen kao i kraju gdje je djelovao. U privitku dostavljamo njegovu Ostavku bivšem Predsjedniku RH gospodinu Ivi Josipović kojom je također pokazao dalekovidnost , svoj stav kao i to da mu nije važna „fotelja“ što je raritet u današnjoj hrvatskoj politici. Također je rijetkost da netko iz moralnih razloga ( a bez vlastite krivnje ) i po cijenu nerazumijevanja javnosti zbog neslaganja odnosom politike prema braniteljima, svojim moralnim činom skrene pozornost na probleme hrvatskih branitelja i podnese ostavku”, stoji u priopćenju s potpisom UDRUGE HRVATSKIH BRANITELJA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE I UDRUGA RATNIH PRIPADNIKA ATJ LUČKO 90.

Zadnje vijesti

Za mlade poljoprivrednike i mala gospodarstva – novi rokovi za prijave

U Bukovlju ocijenjena najbolja mlada vina

Sapci jesenski prvaci 2. ŽNL – skupine A

FOTO GALERIJA

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj

5. Slavonska trka – atletska manifestacija koja stvara promjene

Podijeljene diplome polaznicima škole klizanja

Novogodišnje slavlje na glavnom gradskom trgu

Najmlađi građani dočekali Novu godinu uz Djeda Božićnjaka i vatromet