Brodsko-posavska županija u 'zlatnoj sredini' po povlačenju novca iz Programa ruralnog razvoja

OPRISAVCI - I Brodsko-posavska županija došla je na red za predstavljanje kampanje "Naše domaće, sada i ubuduće" Ministarstva poljoprivrede, kojima je cilj naglasiti promociju proizvoda s oznakama Hrvatske poljoprivrede agencije, kao i hrvatske autohtone proizvode zaštićene oznakom izvornosti u Europskoj uniji. Mjesto radnje bila je Kuća Dida Tunje u Oprisavcima.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 28.05.2018
Brodsko-posavska županija u 'zlatnoj sredini' po povlačenju novca iz Programa ruralnog razvoja


Slavonski kulin, šunka, mlijeko, sirevi, jaja, medovi, kolači, ekološki uzgojeno voće i povrće – sve je izvorno domaće proizvodnje, s hrvatskih polja, farmi, pašnjaka, pčelinjaka i voćnjaka. I sve je to dio lepeze domaćih, autohtonih proizvoda koji se predstavljaju kroz nacionalnu kampanju "Naše, domaće, sada i ubuduće". Nastavak je to prošlogodišnje kampanje Doručka s hrvatskih farmi, koja je donijela konkretne učinke: intenzivirala online prodaju, povećala potražnju za autohtonim domaćim proizvodima u hrvatskim hotelima i restoranima, povezana je plava i zelena Hrvatska. 

U sklopu manifestacije održana je iznimno posjećena radionica s temama korisnim našim poljoprivrednicima, odnosno kako ostvariti potpore za IAKS mjere iz programa ruralnog razvoja  u ovoj i narednim godinama, s naglaskom na opremanje farmi, izgradnju pogona, osiguranje usjeva, ali i za zelenu poljoprivredu. Radionicu su održali pomocnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić i ravnateljica Agencije za placanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Matilda Copić. U programu ruralnog razvoja 2014-2020. uvrštene su tri IAKS mjere:
 
Mjera 10 –poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene; Mjera 11 – ekološki uzgoj te Mjera 13 – Plaćanja područjima s prirodnim i ostalim posebnim ograničenjima.
 
Kroz program ruralnog razvoja Brodsko-posavska županija mogla bi osigurati 23 nova radna mjesta, a najviše pristiglih prijava, njih 214, je za Mjeru 6. Ovom mjerom predvidena je rekonstrukcija nerazvrstanih cesta u nekoliko opcina Brodsko-posavske županije kao i dodatna ulaganja u vodoopskrbu i vodoodvodnju.
Do sada je u o tijeku ove godine raspisano 30-tak natječaja za projekte ruralnog razvoja za što je osigurano 3,7 milijardi kuna. Cilj je svih mjera povećanje konkurentnosti naših poljoprivrednih proizvođača i obujma domaće proizvodnje. Uz sve zakone i pravilnike kojima je to regulirano, istaknula je državna u Ministarstvu poljoprivrede  Marija Vučković - potrebno je stalno informirati građane o vrijednosti i kvaliteti domaće hrane. 
 
Hrvatska poljoprivredna komora već godinama provodi sustave neobveznog označavanja domaćih poljoprivrednih prouizvoda a od lani inzentivno rade i na promociji svih poroizvoda koji nose  oznaku izvornosti, podsjetio je Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije. 
 
 
 
Zadnje vijesti

Za Rekord Tim 3 domaće pobjede

VIDEO Mate Bulić: "Kada dođem u Slavoniju, osjećam se kao doma"

Beauty lounge RITUAL by Marko Zirdum pretvara snove o sjajnoj i njegovanoj kosi u stvarnost

NAJČITANIJE DANAS

Zabava Udruge "Prsten"

VIDEO Mate Bulić: "Kada dođem u Slavoniju, osjećam se kao doma"

FOTO GALERIJA

Veleučilište u Slavonskom Brodu potpisalo ugovore o stipendiranju s osam studenata

U tijeku radovi na izgradnji novog gradskog dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici

Obilježena 84. obljetnica stradanja Vrbsko-ruščičkih žrtava

Pljeskom ispraćeni mladi Brođani, Zagrepčani i Zadrani

Trešnjevka prejaka za Brod na Savi