Brodsko-posavska županija u 'zlatnoj sredini' po povlačenju novca iz Programa ruralnog razvoja

OPRISAVCI - I Brodsko-posavska županija došla je na red za predstavljanje kampanje "Naše domaće, sada i ubuduće" Ministarstva poljoprivrede, kojima je cilj naglasiti promociju proizvoda s oznakama Hrvatske poljoprivrede agencije, kao i hrvatske autohtone proizvode zaštićene oznakom izvornosti u Europskoj uniji. Mjesto radnje bila je Kuća Dida Tunje u Oprisavcima.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 28.05.2018
Brodsko-posavska županija u 'zlatnoj sredini' po povlačenju novca iz Programa ruralnog razvoja


Slavonski kulin, šunka, mlijeko, sirevi, jaja, medovi, kolači, ekološki uzgojeno voće i povrće – sve je izvorno domaće proizvodnje, s hrvatskih polja, farmi, pašnjaka, pčelinjaka i voćnjaka. I sve je to dio lepeze domaćih, autohtonih proizvoda koji se predstavljaju kroz nacionalnu kampanju "Naše, domaće, sada i ubuduće". Nastavak je to prošlogodišnje kampanje Doručka s hrvatskih farmi, koja je donijela konkretne učinke: intenzivirala online prodaju, povećala potražnju za autohtonim domaćim proizvodima u hrvatskim hotelima i restoranima, povezana je plava i zelena Hrvatska. 

U sklopu manifestacije održana je iznimno posjećena radionica s temama korisnim našim poljoprivrednicima, odnosno kako ostvariti potpore za IAKS mjere iz programa ruralnog razvoja  u ovoj i narednim godinama, s naglaskom na opremanje farmi, izgradnju pogona, osiguranje usjeva, ali i za zelenu poljoprivredu. Radionicu su održali pomocnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić i ravnateljica Agencije za placanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Matilda Copić. U programu ruralnog razvoja 2014-2020. uvrštene su tri IAKS mjere:
 
Mjera 10 –poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene; Mjera 11 – ekološki uzgoj te Mjera 13 – Plaćanja područjima s prirodnim i ostalim posebnim ograničenjima.
 
Kroz program ruralnog razvoja Brodsko-posavska županija mogla bi osigurati 23 nova radna mjesta, a najviše pristiglih prijava, njih 214, je za Mjeru 6. Ovom mjerom predvidena je rekonstrukcija nerazvrstanih cesta u nekoliko opcina Brodsko-posavske županije kao i dodatna ulaganja u vodoopskrbu i vodoodvodnju.
Do sada je u o tijeku ove godine raspisano 30-tak natječaja za projekte ruralnog razvoja za što je osigurano 3,7 milijardi kuna. Cilj je svih mjera povećanje konkurentnosti naših poljoprivrednih proizvođača i obujma domaće proizvodnje. Uz sve zakone i pravilnike kojima je to regulirano, istaknula je državna u Ministarstvu poljoprivrede  Marija Vučković - potrebno je stalno informirati građane o vrijednosti i kvaliteti domaće hrane. 
 
Hrvatska poljoprivredna komora već godinama provodi sustave neobveznog označavanja domaćih poljoprivrednih prouizvoda a od lani inzentivno rade i na promociji svih poroizvoda koji nose  oznaku izvornosti, podsjetio je Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije. 
 
 
 
Zadnje vijesti

Lažno prijavio da je pucano na njega kako bi prekrio pucnjavu drugoga

Hrvatska zajednica županija: Objavljen priručnik za nastavnike o antikorupciji

Most kod Svilaja bit će gotov iduće godine

NAJČITANIJE DANAS

Besplatne projekcije

Filmski velikani u novom ciklusu Palube 7

FOTO GALERIJA

Sedam medalja atletičara Marsonije proteklog vikenda

Otvoren 8. Dječji sajam u brodskoj Tvrđavi

U glasovitim stupničkim vinogradima zaorila slavonska pjesma, počela je berba grožđa!

U tijeku završni radovi na novom prostoru za kajak-kanu klubove

Nova pedagoška godina u obnovljenoj "Trnoružici"