Brodsko-posavska županija slavi 25. obljetnicu postojanja

Povodom obilježavanja Dana Brodsko-posavske županije, i ove je godine održana svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj su prisustvovali brojni važni uzvanici. Ova svečana prigoda bila je idealna prilika za osvrt na proteklu godinu, te za rezimiranje svih vrijednih županijskih projekata. Sve boljoj situaciji u županiji doprinose i njeni žitelji, a oni najistaknutiji, i ove su godine nagrađeni.

Autor: Franciska Kohon | Datum objave: 16.04.2018
Brodsko-posavska županija slavi 25. obljetnicu postojanja


 Teška vremena i recesija su iza nas. Brodsko-posavska županija napokon je, nakon dugo vremena financijski stabilna, istaknuto je na svećanoj sjednici.

“Ovim svečanim skupom obilježavamo 15. travanj - Dan županije, a potom i 25 obljetnicu ustroja i djelovanja županije kao jedinice područne i regionalne samouprave. U ovom, četvrtstoljetnom razdoblju nailazili smo na brojne poteškoće no uz optimističan stav nastojali smo i još uvijek nastojimo pronalaziti rješenja fokusirajući se prvenstveno na razvojne projekte koji su od značaja za boljitak naših građana i napredak cjelokupne županije”, rekao je na početku govora Pero Ćosić,  predsjednik Županijske skupštine.

“Sadašnja Vlada prepoznala je potrebe stanovnika ovog dijela Hrvatske. Ekonomska reforma  Vlade RH odnosno Ministarstva financija pomogla nam je usmjeriti nova financijska sredstava u usmjeravanje u predfinanciranje novih projekata i aktivnosti koji vode ka ekonomskoj stabilizaciji i napretku, u čemu smo dugo vremena bili uskraćeni. Do sada smo u velikoj mjeri uspješno koristili europske izvore financiranja”; kazao je Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije.

Dobre vijesti za cijelu Brodsko-posavsku županiju čiji je dan danas svečano obilježen. Tim povodom održana je i svečana sjednica Županijske skupštine koja je iskorištena kao idealna prilika za rezimiranje svega što se u županiji radilo. Brodsko-posavska županija u suradnji s Razvojnom agencijom CTR, sudjelovala je u pripremi i provedbi čak 114 europskih projekata. Ulagalo se u školstvo, poduzetništvo.  Među važnijim projektima i "Kraći put do zdravlja"

“Brodsko-posavska županija zahvaljujući razvojnoj agenciji CTR d.o.o. sudjelovala je u pripremi i provedbi 114 projekata koji su financirani iz Europskih strukturnih fondova. S ciljem poticanja  i razvoja poduzetništva pripremili smo i proveli 39 projekata ukupne vrijednosti gotovo 80,7 milijuna kuna. Osam projekata prijavljeno za različite financijske instrumente  u vrijednosti 14,5 milijuna kuna”, dodao je Marušić.

Tu su još i projekti S osmjehom u školu, Eureka, nastavlja se s energetskom obnovom škola, ulaže u poljoprivredu, a županija je napokon očišćena i od mina.  Svi podaci pokazuju da je Brodsko-posavska županija na pravom putu. Dok smo prije krize bili posljednji po razvijenosti, danas smo 16. 

“Odgovarajući na potrebe Slavonije, sela i seljaka, pokrenut je i Program ruralnog razvoja čiji učinci se već naziru jer ohrabruje činjenica da je prije neki dan općinama s područja naše županije odobreno čak 22 projekta vrijedna blizu 5,5 milijuna kuna. Isto tako, sa sigurnošću tvrdim da  Brodsko- posavska županija ima potencijala i kadrova, što je prepoznala i središnja vlast u RH, za učinkovito donošenje regulativa koje će poticati gospodarski razvoj, osobito poljoprivredu i sve nadopunjujuće projekte  koji izravno doprinose većoj i kvalitetnijoj proizvodnji u to, za nas, nosećoj gospodarskoj grani”, istaknuo je Ćosić.

Revitalizacija Brodsko-posavske županije trebala bi se nastaviti, zahvaljujući projektu Slavonija, Baranja i Srijem. Da je prosperitet ovog dijela Slavonije važan i Vladi, potvrdio je i dolazak ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac na svečanu sjednicu. 

Rezime godine nije mogao proći bez nedavnih događaja koji su na noge digli cijelu županiju, ali i državu. Prvo poplave koje su posebno ugrozile zapad županije, a zatim i onečišćenje vode zbog koje je Slavonski Brod i okolica bio bez pitke vode. Unatoč ozbiljnosti situacije, županija je još jednom pokazala da je spremna i na kritične situacije.  

“Građani Slavonskog Broda i šest okolnih općina, zbog zabilježene povišene razine ugljikovodika, bez nje su ostali usred uskrsnih blagdana.  Brzom reakcijom osigurali smo dovoljne zalihe pitke vode za sva ugrožena područja, zahvaljujući suradnji sa stožerima Grada i ugroženih općina te Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, Ministarstvom unutarnjih poslova i Hrvatskom vojskom. Kažu da svaka medalja ima dvije strane i sklon sam biti optimist i u najtežim situacijama. Zahvaljujući brzom djelovanju Vlade RH i resornih ministarstava spriječena je šteta većih razmjera.  U konačnici, ovaj mukotrpan posao, napokon je rezultirao  realizacijom spajanja na vodocrpilište u Sikirevcima čime će se  osigurati kvalitetna pitka voda svim stanovnicima Brodsko-posavske županije”, rekao je Marušić.

Kako bi se pozitivni trendovi nastavili i u budućnosti, izrađena je i Razvojna strategija za razdoblje od 2016-2020. godine.  

“Izradili smo strateški okvir, postavili ciljeve, definirali prioritete i izabrali mjere. Spremni smo za daljnji rast i razvoj. Upoznati s otegotnim faktorima i brzim promjena političkog smjera Europske unije čija smo ravnopravna članica ne gubimo vrijeme. Odredili smo i usvojili prijedloge 10 strateških projekata, kao što je izgradnja infrastrukture u Lučkoj upravi a time i spoja sjeverne vezne ceste i izgradnja istočne vezne ceste - spoj do Luke Brod, poslovnih zona Bjeliš”, ističe Marušić.

Kako za razvoj županije nije dovoljno samo dobro vodstvo, već je važan i doprinos njenih žitelja, Brdsko-posavska županija i ove je godine dodijelila priznanja i plakete posebno zaslužnim građanima. Zlatni grb nagradu za životno djelo dobio je Tomislav Gregurić koji se u ime svih dobitnika zahvalio na priznanjima.

 

Zadnje vijesti

Luka Martinović brončani u Zagrebu

Nastavlja se obnova Muzeja Brodskog Posavlja, ministarstvo ulaže još 1,5 milijuna kuna

Mladi inovator Roko Lukenda i ove godine organizira sajam robotike na otoku Pašmanu

VIJESTI

MINISTRICA KULTURE U SLAVONSKOM BRODU

Nastavlja se obnova Muzeja Brodskog Posavlja, ministarstvo ulaže još 1,5 milijuna kuna

NAJČITANIJE DANAS

Očekuje se 60 natjecatelja

Mladi inovator Roko Lukenda i ove godine organizira sajam robotike na otoku Pašmanu

FOTO GALERIJA

Zagrebačka Uspinjača osvojila Kup Hrvatske u odličnom finalu

Harmonikaši iz Livna pobjednici 9. Međunarodnog festivala harmonike Bela pl. Panthy

Ponovno buknuo požar na pilani u Trnjanima

U Gimnaziji "Matija Mesić" održano Gradsko natjecanje mladeži Crvenog križa

Otvoren 9,6 milijuna kuna vrijedan novi prostor za kajak-kanu klubove