Brodsko-posavska županija Banovini šalje pomoć

Svim građanima, poduzetnicima, jedinicama lokalne i regionalne samoupravo koje su odlučili pomoći potresu pogođenom području Banovine, pridružit će se i Brodsko-posavska županija.

Autor: Brodportal | Datum objave: 11.01.2021


 Kako je najavio župan Marušić, pomoći će u ime svih građana.

"Mi ćemo s iznosom od 200 tisuća kuna pomoći ljudima koji tamo na način da ćemo te novce uplatiti na služben račune ili Vlade ili Sisačkom-moslavačke županije i da taj novac služi za pomoć ljudima koji tamo žive", rekao je u Pressingu SBTV-a Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije.

No osim Sisačko-moslavačkoj županiji, prema najavama, nastavit će se pomagati i onima na koje je utjecala epidemije koronavirusa. U prvom redu, riječ je o gospodarstvenicima koji su na nekoliko županijskih mjera već mogli aplicirati. Na pitanje hoće li se takva vrsta pomoći nastaviti, odgovor je sljedeći: 

"Morat ćemo naći sredstva, naravno da je nemoguće očekivati da će županija kao ustanova imati neki čarobni štapić i da će sve probleme riješiti, jer neće sigurno, to je nemoguće, ali u okviru mogućnosti ćemo sigurno ponovo predvidjeti sredstva. Vidjet ćemo kako će se kriza kretati i kroz rebalanse proračuna prilagoditi se novonastalim situacijama", kaže Marušić.

U novu godinu, županija ulazi s nešto manjim proračunom.

"Naš konsolidirani proračun je milijardu i 146 milijuna kuna i nešto je manji oko 2 posto od prošlogodišnjeg proračuna. Ipak ova kriza ostavlja posljedice i na gospodarstvo i na Brodsko-posavsku županiju kao ustanovu", ističe Marušić.

Protiv posljedica, županija se i do sada borila uvođenjem mjera, za koje su u 2020. osigurana značajna sredstva. 

"To su mikro i srednji poduzetnici za koje smo osigurali 3 milijuna kuna preko javnog poziva, 2 milijuna za one koji su bili zatvoreni i milijun kuna za poljoprivrednike", govori Marušić.

Kada je borba protiv COVIDA u pitanju, osim u gospodarstvo, ulagalo se i u zdravstvo. Više od milijun kuna potrošeno je na kupnju dva PCR uređaja, jedan za Slavonski Brod, drugi za Novu Gradišku. S obzirom na okolnosti, tu se ne planira stati. 

"Razmišljamo i postoji mogućnost da ćemo ubrzo kupiti još takvih uređaja i vjerujem da ćemo u ovom periodu nabaviti barem još jedan takav uređaj", otkriva Marušić.

Od početka epidemija javnim financijama, upravljalo se na isti način. 

"Nitko nije mogao biti pripremljen na takvu situaciji niti je mogao biti, no mi smo ostali od svega što nije bilo nužno u tim okolnostima", zaključuje Marušić.

Tako će se, ističe župan, i nastaviti. Prioriteti i u 2021. ostaju isti. 

Zadnje vijesti

Otvoreno prihvatilište za beskućnike

23. siječnja - Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Liječnici pozivaju građane na preventivne preglede

FOTO GALERIJA

Presjek radova na Interpretacijskom centru Ivana Brlić-Mažuranić

Što vatrogasci rade u slučaju potresa?

Vatrogasci nastavljaju sa sanacijom u Sisačko-moslavačkoj županiji

Vatrogasci spasili 30 građana iz ruševina

Napreduju radovi na uređenju Kuće Brlić