Brodski ronioci poručuju: rijeka Sava nije reciklažno dvorište, ne bacajte otpad u vode!

Klub podvodnih aktivnosti Marsonia jučer je organizirao tradicionalnu ekološku akciju čišćenja dna i korita rijeke Save, duž Splavarske ulice u Slavonskom Brodu i na plaži 'Poloj'. Akcija je održana u sklopu nacionalne ekološke kampanje 'Čuvaj, pazi, ne bacaj', a 30-ak brodskih ronilaca i 10-ak njihovih kolega iz Vukovara i Požege zaronilo je duž 500 metara u Savu s lijeve obale.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 06.09.2021


 "Dobro je, nema puno smeća. Izvukli smo nešto polomljenog ribičkog pribora, dijelove krova, gume, stakla, boce, konzerve...već uobičajeno  otpad koji inače zagađuje dno Save.  Nasreću, sve je manje i takvog otpada, čini se da je ekološka svijest kod naših građana proradila i možemo reći da je Sava čistija nego prijašnjih godina. Uz to, roniti nije bilo teško, vidljivost je odlična, nema jakih struja, ima puno školjki, ribica, a to znači zdrav podvodni život", kažu nam ronioci Danijel Kučinić, Matej Babić, Igor Mokrici i Matija Benčević, koji su zajedno s još 30-ak svojih kolega iz KPA Marsonia, KPA Vukovar i KPA Požega ove nedjelje ronili Savom u sklopu eko akcije čišćenja dna rijeke, duž 500 metara uz lijevu obalu, u Splavarskoj ulici.

"Ove godine imamo jako dobar odaziv domaćih ronilaca, njih 30-ak iz našeg kluba plus još desetak njih koji su nam došli iz Vukovara i Požege. Zbog epidemiološke situaicje koja je još aktualna, nismo pozivali na akciju, kao prijašnjih godina, klubove iz drugih hrvatskih gradova s kojima inače jako dobro suđađujemo, kao ni iz susjendih zemalja odakle su nam donedavna također redovito dolazili na naš eko kamp. No, sve to nije umanjilo ovogodišnju organizacju, u koju se uključilo 70 naših članova, pa sam jako zadovoljan i svima koji su pomogli i sudjelovali jako zahvalan", kazao je Robert Kalanj, predsjednik KPA Marsonia.
 
 
"Redovito sudjelujemo u eko akcijama, jer nam je svima cilj podići razinu svijesti kod naših građana da čuvaju okoliš i prirodu, jer, naše rijeke, mora i jezera, pa ni šume ni livade nisu reciklažna dvorišta i kontejneri! Ne bacajte otpad u prirodu", poručuju i ronioci iz Požege i Vukovara. 

Za višegodišnju tradiciju održavanja eko akcije na Savi u Slavonskom Brodu čuli su i ove godine podržali i iz Zagrebačke pivovare koji na nacionalnoj razini provode eko kampanju  u brojnim gradovima na rijekama i na moru, pod sloganom 'Čuvaj, pazi, ne bacaj', koju promiče i poznati hrvatski kazališni, TV i  filmski glumac Darko Janeš.
 
Ovakve eko akcije svojevrstan su i team building za ronilačke klubove, čiji su članovi - ronioci značajni dionici u akcijama očuvanja okoliša, posebno rijeka, jezera i mora, i neizostavna karika u lancu Civilne zaštite, kazao nam je Delibor Jakićić, voditelj i instruktor ronjenja u KPA Marsonia, u kojemu se dva puta godišnje provode tečajevi obuke za početne i napredne kategorije, kao i za određene specijalnosti u ronjenju. To itekako može biti korisno za društveno zajednicu – imati osposobljene ronioce koji mogu pomagati i u spašavanju ljudi i njihove imovine u situacijama poplava i drugih elementarnih nepogoda.
 

Zadnje vijesti

Vanesa brončana na Europskom prvenstvu

Udruga Marsonia Zagreb okuplja sve zagrebačke Brođane na jednome mjestu

48 novooboljelih osoba od Covid-19 u proteklih 24 sata

FOTO GALERIJA

Obilježena 30. obljetnica pogibije pripadnika 105. bjelovarske brigade

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje