Brodski ronioci najavljuju eko akciju čišćenja rijeke Save na 'Poloju' i u 'Splavarskoj'

Još jedan tečaj za ronioce početnike, mala škola ronjenja za osnovnoškolce, stažna ronjenja na Jadranu i tradicionalna ekološka akcija na rijeci Savi – sve to za kasno ljeto i ranu jesen najavljuju iz slavonskobrodskog Kluba podvodnih aktivnosti Marsonia koji je ovih dana dobio još jedno priznanje za najbolji ronilački klub u Hrvatskoj po broju novih educiranih ronioca.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 18.08.2021


Rijeka Sava u svom toku uvijek nanosi svakakvo smeće. Veliki je to problem koji svake godine mobilizira brodske ronioce na ekološku akciju. Nakon godine pauze zbog pandemije, ovogodišnju najavljuju za nedjelju 5. rujna na brodskom 'Poloju'. Prijašnih godina bio je to veliki eko kamp na koji su dolazili članovi iz prijateljskih ronilačkih klubova ne samo iz cijele Hrvatske nego i iz susjednih zemalja, jer – svaka  ekološka akcija ima  zapravo globalnoi značaj. No, i ove godine organzacija će ostati u lokalnim okvirima, uz eventulano goste iz klubova susjednih županija i gradova. 


"Sudeći po onome što izvučemo s dna rijeke Save, dojma smo da je iz godine u godinu manje smeća i otpada kojega građani odbacuju i da se  ekološka svijest ipak malo podignula. Nije u pitanju samo Sava, nego i druge rijeke, jezera, pa i naše more. Ovoga ljeta već smo odradili jednu eko akciju u suradnji s ribolovnom udrugom iz Bukovlja, i to na jezeru Ljeskove vode. Uvijek smo spremni na izazove za potrebe i dobrobit lokalne zajednice", kaže Robert Kalanj, predsjednik KPA Marsonia. 
 
Inače, brodski Klub podvdodnih aktivnosti po broju članstva jedan je od najvećih ronilačkih klunova u Hrvatskoj, i zasigurno najveći u kontinentalnom dijelu. Broji više od 100 aktivnih članova. A od HRS-a dobio je ovih dana priznanje kao najbolji klub po broju novih eduiciranih ronioca. I nastavljaju istim tempom najavljujući nove ronilačke tečajeve. Prvi naredni počinje već 26. kolovoza za početnu R1 kategoriju. Na tečaj se mogu prijaviti svi stariji od 16 godina ako su psihofizički zdravi, nemaju kronične bolesti i žele upoznati prekrasan podvodni svijet.
 
A, da za budućnost Kluba ne treba brinuti potvrđuje i iznimno veliki interes djece za malu školu ronjenja Scuba Rabngers, koju je u sklopu programa Ljeto u Brodu Klub podvodbnih aktivinosti organizirao već u dva termina. Već je 30-ak malih polaznika od 8 do 12 godina uspješno zaronilo na Gradskim bazenima. Osim što uče roniti, djeca upoznaju i podvodni svijet i njegove zakonitosti, educiraju se o utjecaju plastike na rijeke, jezera i mora i o sigurnosti uz vodu i u vodi te o ronilačkoj opremi. Klub podvodbih aktivnosti u naredna će dva mjeseca organizirati i nekolko stažnih ronjenja za svoje već stručne ronioce u akvatoriju Mljeta, Visa i Lastova, a u planu su i destinacije na albanskoj obali Jadranskog mora. 
 
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

83 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata

Prekoračenje radnog vremena ugostiteljskog objekta

U Slavonskom Brodu uhvaćena lažna liječnica iz Srbije, botoksirala je žene bez dozvole

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška