Brodski čelnici odbili gradnju Bate u Brodu

Dogodilo se na današnji dan 10. kolovoza

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 10.08.2019
Brodski čelnici odbili gradnju Bate u Brodu


 1470. potpisana je najstarija povelja, koja potpuno ispravno, prvi put u povijesti, spominje ime mjesta Brod. U povelji se navode imanja plemića Grabarskih, koja su trajno posjedovali, pa se nabrajaju: Tomica, Dubočac, Kobaš, Brod…

1536. bosanski namjesnik Husarev beg navalio je na posjede Stjepana Berislavića. U to vrijeme tvrđava Vukovac nije bila u turskim rukama, no oni su je ubrzo zauzeli, a od Broda, slično Beogradu, napravili su stratešku točku od kuda će kretati na osvajanje i uništavanje Ugarske. Datum pada brodske tvrđave Vukovac u turske ruke je 24. kolovoza 1536. godine. 

1793. godine otvoren je slavni pariški muzej Louvre.

1814. rođen Henri Nestlé – čovjek po kojem se danas zove najveća svjetska prehrambena korporacija - Nestlé S.A. – sa sjedištem u Švicarskoj.

1861. održao je podmaršal grof Đuro Jelačić nastupni govor u Hrvatskom saboru, u naglašeno domoljubnom tonu. Đuro je bio mlađi brat bana Josipa Jelačića koji je u to vrijeme već bio pokojni. Zbog toga je ubrzo umirovljen. Dakle, taj je govor doveo do kraja njegove vojne karijere. Grof Đuro poživio je još čak 40 godina. Pokopan je, kao i brat, u grobnici obitelji Jelačić pokraj njihovog dvorca Novi dvori u Zaprešiću..

1930. u Brod je stigao izaslanik vlasnika najpoznatije tvornice cipela u Europi Thomasa Bate radi pregovora o kompleksu od 500 jutara zemlje, na kojem bi sagradila Tvornicu obuće „Bata“. Gradsko poglavarstvo na čelu s gradonačelnikom Vendelinom Djanješićem nepopustivo je nudilo močvarni i podvodni Jelas, što Batini predstavnici, Brođanin Ivan Vujić i Zlinjanin Karel Kavec, nisu mogli prihvatiti. Rezultat tvrdoglavosti brodskih otaca poznat je: Bata je sagradio tvornicu u Borovu. 

1939. rođen je u Slavonskom Kobašu nastavnik i glazbeni pedagog Mihael Ferić. Radio je kao nastavnik glazbenog odgoja i bio profesionalni umjetnički voditelj i dirigent Tamburaškog sastava RKUD-a „Đuro Salaj“ u Slavonskom Brodu. 

1991. Na današnji dan na brdu Čukuru iznad Hrvatske Kostajnice ustrijeljen je snajperskim metkom filmski umjetnik i snimatelj HTV-a Gordan Lederer, jedan od najpoznatijih civila ubijenih u Domovinskom ratu. Gordan Lederer ubijen je sa samo 33 godine života. Ubojica je bio Milan Zorić iz Siska, protiv kojeg su podignute dvije optužnice, no do današnjeg dana nije kažnjen za počinjeno djelo. Zanimljivo je da zapovjednik zagrebačkog zbornog područja JNA general Andrija Rašeta nije dozvolio helikopterski let do bolnice u Zagrebu kojim bi se možda bio mogao spasiti Gordanov život.

1992. Morska pijavica kod Rovinja, kod otoka Svetog Andrije, rezultirala je potonućem broda i pogibijom izletnika.

2003. prvi put se jedan astronaut oženio u svemiru. Bio je do Jurij Malenčenko, ruski astronaut ukrajinskog porijekla. On se na današnji dan vjenčao s Ekaterinom Dmitrijevom.

Rođeni: hrvatski pravnik i političar, Matko Laginja (1852.), Charles Darrow, izumitelj Monopola (1889.), August Cilić, hrvatski glumac ,komičar i redatelj (1891.), novozelandski skladatelj i pijanist, EdwinCarr (1926.), Ilija Zovko, dramski književnik i kazališni glumac (1941), Antonio Banderas, španjolski glumac i pjevač (1960.).

Umrli: Michael Haydn, austrijski skladatelj (1806.), John St. Aubyn, britanski sakljupač fosila (1839.), Koloman Bedeković, hrvatski ministar i ban (1889.), Ante Tentor, hrvatski književnik (1910.), Frank Lloyd, američki redatelj, scenarist i producent (1960.), Isaac Hayes, američki glazbenik soula, producent, dobitnik Oscara (2008.).

Zadnje vijesti

Nastavljaju se bogati adventski programi

Nakon tri godine gradnje otvorena Poliklinika u Slavonskom Brodu

Očekivani poraz stolnotenisača Slavonskog Broda

FOTO GALERIJA

Održan prvi ronilački tečaj za hitna spašavanja u Slavonskom Brodu

Načelnik Općine Podcrkavlje Trtanj i zamjenik Tadijanović pridružili se HDZ-u

Hologramska priča Ivaninog svijeta bajki na Adventu iz davnina u Slavonskom Brodu

Paljenjem prve adventske svijeće svečano otvoren 12. Božićni sajam

Supružnici osumnjičeni za Zoričino ubojstvo, ali njezino tijelo još nije pronađeno