Brodska Posavina demantira ekocid na uređenju vodotoka Biđ

Tvrtka Brodska Posavina na medijskoj konferenciji demantirala medijske napise o ekocidu počinjenom na parceli u Čajkovcima kao i činjenicu da posao čišćenja kanala nije rađen po pravilima struke.

Autor: Brodportal | Datum objave: 12.05.2021


 Na temelju višegodišnjeg ugovora između Hrvatskih voda i Brodske Posavine od 2017. godine traju radovi na uređenju vodotoka Biđ. No izvođači radova kao i investitori naišli su na problem s dionicom vodotoka u Čajkovcima. Naime jedan od vlasnika parcele u tjedniku Nacional objavljenom 27. travnja izjavio je kako su na njegovom zemljištu izvedeni radovi mimo svih pravila struke te procjenjuje štetu i sanaciju zemljišta na 27 milijuna kuna. Novinski članak gdje se Brodsku Posavinu proziva za ekocid danas su iz tvrtke demantirali na konferenciji za medije. 

Redoviti posao uređenja vodotoka Biđ koji tvrtka Brodska Posavina radi na temelju višegodišnjeg ugovora s Hrvatskim vodama od 2017. godine naišao je na prve ozbiljnije prigovore prošle godine. Žalio se Josip Zmajić, jedan od vlasnika čija je parcela PZ Zbor u Čajkovcima odmah uz kanal. 

"S početkom radova počeo je dolaziti svakodnevno predstavnik PZ Zbora, gospodin Josip Zmaić. Svaki dan je radove nadgledao, nadzirao, čak je i snimao naše djelatnike. Kontaktirao nas je, mi smo ga uputili na Hrvatske vode ako ima neku primjedbu da s njima iskomunicira, radove ako treba zaustavi. On je temeljem toga što je slikao i utvrdio pokrenuo je izuzimanje dokaza na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu, to je odrađeno u 10. mjesecu prošle godine i nakon toga smo dobili usmeni nalog od Hrvatskih voda da s radovima na toj parceli stanemo. Dakle, ostale radove razastiranja, jer iskopali smo sve što smo trebali na toj parceli, ali taj dio nismo razastrli", kaže Ivan Ćosić, direktor tvrtke Brodska Posavina.

A inače, pojašnjava Ćosić, razastiranje materijala nakon čišćenja kanala obavlja se u dogovoru s vlasnikom parcele, odmah ili kao na ovoj snimci, slijedeće godine, nakon što vlasnik obavi žetvu zasađenih kultura. Isti vlasnik koji se tužio na radove pojavljuje se kao sugovornik u novinskom članku 27. travnja, sada s još težim optužbama. 

"Ta objava je završila u konačnici i u medijskom prostoru, objavljena u tjedniku Nacional u njegovom tiskanom i web izdanju te je kasnije prenesena i u jednom brodskom portalu, SB periskop s naslovom 'Tvrtka najbogatijeg HDZ-ovca Pere Ćosića odgovorna za ekocid težak najmanje 27 milijuna kuna'", rekao je Ćosić 

Takve tvrdnje iz Brodske Posavine smatraju: 

"Neistinitima, uvredljivima i štetnima za naš poslovni ugled", naglašava Ćosić.

Prvi demantij odnosi se na pojam ekocida: pojasnili su što se to doista radi u sklopu radova uređenja vodotoka. 

"Ekocid bi značio da smo mi našim djelovanje, unošenjem bilo kakvim sastojaka, kemijskih, bioloških ili bilo kojim drugim djelovanjem u potpunosti uništili floru i faunu tog područja, dakle napravili to područje nepogodnim za život biljaka, životinja ili u konačnici ljudi. Takva teza je u svakom slučaju apsurdna i u potpunosti je pobijamo. Vidljivo je da je i normalna poljoprivredna proizvodnja i da ima života i u tom vodotoku i u okolici vodotoka, da biljni i životinjski svijet funkcionira posve normalno", objašnjava Ćosić.

Iz vodotoka se izvlači stručni termin glasi: zemljani materijal C kategorije, a o nekakvim deponijima otpada, dodaje Ćosić, nema niti riječi. 

"Ponavljamo, to nije otpad, to je materijal C kategorije koji je tamo odložen, koji je istovjetan ili vrlo sličan onome što je u kanalu ili zemljištima u okolici", dodaje Ćosić.

U konačnici, je li tlo kontaminirano ili ne ne utvrđuje izvođač radova nego investitor, Hrvatske vode. Odbacuju također tvrdnje iz članka da je izostalo propisano zbrinjavanje materijala. 

"Nije predviđeno da se takav materijal odvozi, negdje deponira ili da se negdje mora zbrinuti i to nije dio našeg ugovora. Tvrdnja da je nešto što smo mi napravili mimo propisa ili nelegalno, a naplatili i tako stekli protupravnu imovinsku korist je apsolutno netočno", ističe Ćosić.

U prilog tome da se radilo po svim pravilima struke i u suradnji s poljoprivrednicima, priložili su iz Brodske Posavine i snimke dronom kao i video materijal s izjavama ostalih vlasnika obradivih površina.

"Nikada nije bilo nekakvih problema da smo ostavili nešto neuredno, nešto nezavršeno ili da je netko zbog nas imao problem. Poljoprivrednici imaju interes da se ovi radovi rade, oni se i rade u smislu da se osigura bolja odvodnja s poljoprivrednih površina. Uređenjem odvodnje olakšava se poljoprivredna proizvodanja, olakšava se pogodnost tih parcela", kaže Ćosić.

Još niz netočnih informacija, kaže Ćosić, iznesenih u članku opovrgnuli su ugovorima, snimkama s terena te pravilima struke. Što se krije iza tvrdnji vlasnika parcele kao i autora članka, iz Brodske Posavine ne žele nagađati. 

"Pretpostavljam da naslov koji je tendenciozan ima veze s nekom političkom igrom, predizbornim motivima koji su u potpunosti promašeni iz razloga što gospodin Pero Ćosić nije više ni operativno u strukturi firme. Hrvatske vode su adresa na kojoj se može potraživati šteta jer sve radimo u dogovoru i nalogu s njima, tako da je članak eventualno neki predizborni trik koji nije lijepo na ovaj način iznositi. Ne možemo dopustiti da ovakve nekakve tvrdnje, teze u medijima opstaju i da se na taj način blati ugled tvrtke i dugogodišnji rad naših djelatnika", zaključuje Ćosić.

Iz tvrtke smatraju da imaju argumente pokrenuti daljnje postupke protiv medija kao i pojedinaca koji su usmjereni isključivo na medijsko diskreditiranje Brodske Posavine kroz iznošenje neistine i manipuliranje činjenicama.

Zadnje vijesti

83 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata

Prekoračenje radnog vremena ugostiteljskog objekta

U Slavonskom Brodu uhvaćena lažna liječnica iz Srbije, botoksirala je žene bez dozvole

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška