Brođanin Vjekoslav Škrinjar, bivši igrač zagrebačkog Dinama, prisjetio se bogate nogometne karijere

Nekoliko je slavonskobrodskih nogometaša koji su kroz povijest nosili dres Dinama iz Zagreba. Pogotovo se pamti 1974. godina kada su među prvih 11 u Modrom dresu bila čak 4 igrača iz Slavonskog Broda. Posljednji među njima koji je igrao u bivšoj Jugo ligi, a prvi koji je igrao u Hrvatskoj je Vjekoslav Škrinjar.

Autor: Josip Šebalj | Datum objave: 04.06.2020
 Vjekoslav Škrinjar prije par dana je napunio 51. godinu, međutim, kako danas izgleda dojma smo da bi još mogao igrati. Od aktivnog nogometa oprostio se prije 18 godina, dok je danas uspješni privatni poduzetnik. Njegovu nogometnu karijeru obilježio je period proveden u zagrebačkom Dinamu te je nastavio niz: Filipa Blaškovića, Ivice Miljkovića, Srećka Huljića i svog strica Mirka Škrinjara. Nakon Vjeke u Dinamu je trag od Brođana ostavio još Edin Mujčin. U svojoj karijeri Škrinjar je imao samo 6 klubova te je osim u Hrvatskoj i na prostorima bivše države još igrao u Japanu i Njemačkoj.

U nogomet je krenuo s 10 godina i to u ondašnjem Borcu iz Podvinja s obzirom da je odrastao u Brodskom Vingorju. Već s 12. godina dolazi u BSK koji je danas Marsonia i u kojem su mu treneri bili Hrvoje Gajer i Tomislav Babić. Međutim, njegov stric Mirko Škrinjar imao je veliki utjecaj na njegov početak bavljenja nogometom.

U BSK-u Škrinjar nije ostavio dubok trag s obzirom da je vrlo mlad otišao u zagrebački Dinamo. Među seniorima BSK-a debitirao je sa 16. godina kod trenera Srećka Huljića i vrlo brzo je primijećen njegov talent i kvaliteta.

Ako su za njegovo nogometno odrastanje važni stric Mirko te treneri u BSK- u Gajer i Babić njegovu seniorsku karijeri na neki način obilježio je Josip Kuže. On je njegov nogometni otac s obzirom da ga je Kuže odveo u Dinamo, pa kasnije u Japan i na kraju u Njemačku u kojoj je i završio karijeru.

U Dinamo je Vjeko Škrinjar ukupno bio 5 sezona s tim da je jednu bio posuđen Zagrebu. U Modrima je bio od 89. do 95. godine te je odigrao preko 200 utakmica. Ima osvojen naslov prvaka Hrvatske s Dinamom u sezoni 92/93, dok je godinu kasnije osvojio i Kup Hrvatske. Bio je neposredni sudionik nikada odigrane utakmice 13. svibnja 1990. godine između Dinama i Crvene zvezde na Maksimiru.

Ključno za njegovu karijeru dogodilo mu se u Dinamu kada mu je tadašnji igrač Osijeka Denis Putnik na maksimirskom stadionu slomio nogu. Nakon toga on se oporavio te je iz Dinama otišao u japansku Gamba Osaku iz koje se vratio u NK Zagreb, dok je kratko bio u Segesti iz Siska. Posljednji klub u karijeri bio mu je njemački Mainz od 2000. do 2002. godine.

Nakon igračke karijere nije ostao u nogometu, ali dan danas voli s prijateljima odigrati rekreacijski mali nogomet. Voli igrati i tenis, međutim, u nogometu su ga nakon igračke karijere zanimale druge stvari.

Danas je Vjeko Škrinjar uspješni privatni poduzetnik koji se bavi turizmom, građevinom i poljoprivredom. Opušta ga njegov voćnjak u Brodskom Vinogorju u koji rado dolazi kako bi se opustio i uživao te odmorio od zagrebačke svakodnevne gužve.

Dodajmo još da je osim jednog naslova prvaka s Dinamom Vjeko Škrinjar osvojio i prvo prvenstvo Hrvatske u futsalu u sezoni 92/93 i to u dresu zagrebačke Uspinjače.

Zadnje vijesti

Junak s 2:0 pobijedio Marsoniju

Marsonia i Junak spremni za današnji susret

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu, u posjet pacijentima...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja