Brođanin u Beču Zoran Lucić umjetnošću ocrtavanja jaja osvaja svijet

Neobičan hobi ukrašavanja jaja za Brođanina s austrijskom adresom velika je ljubav.

Autor: Brodportal | Datum objave: 22.03.2019
Brođanin u Beču Zoran Lucić umjetnošću ocrtavanja jaja osvaja svijet
 - Graviranjem, bušenjem jaja, kokošjih, guščjih, pačjih i nojevih počeo sam se baviti prije 4,5 godine. Hobi se ubrzo pretvorio u ljubav. Najprije su moje rukotvorine krasile naš dom, a kako sam dobivao pozitivne reakcije obitelji i prijatelja na moj rad, odlučio sam umjetnine od jaja i izložiti - kaže Zoran Lucić.

Iza sebe ima tri izložbe koje su bile odlično prihvaćene od posjetitelja, a ususret Uskrsu, 12. travnja najavljuje novu izložbu u Hrvatskom veleposlanstvu u Rimu. Nakon toga, u mjestu Acquaviva Collecroce, u talijanskoj pokrajini Molise gdje se nalazi zajednica moliških Hrvata u Italiji, održat će izložbu i radionicu.

- Na ovoj izložbi bazirao sam se na nekoliko vrsta ljusaka jaja: guščjih, emu i nandu. To su rijetke vrste ljuske. Emu jaje je prirodne zelene boje, ima tri sloja pa mogu raditi trodimenzionalne slike što mi je posebno interesantno kada ga graviram. Udruga Hrvatsko-talijanski mozaik Rim organizirala je moju izložbu i sve je lijepo priredila pa im se i ovom prigodom srdačno zahvaljujem - rekao je Lucić.

Danas se njegova djela nalaze diljem svijeta: od SAD-a, Argentine, Čilea, Australije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i u Europi.

Ideje i motive za rad odabire nasumično, a koristi tehniku graviranja po ljuskama i frezanje za što je potreban veliki trud i strpljenje. Svako je jaje jedinstveno i neponovljivo. Umjetnine ukrašava i Swarovski kristalima što njegovim rukotvorinama daje posebnu čar. Svako jaje ima svoju priču i dušu, a najdraže mu je ono koje je napravio prvo.

- Želja mi je bila da moje rukotvorine ne budu atraktivne samo pred Uskrs kao poklon, već tijekom cijele godine što sam uspio ostvariti i s tim sam jako zadovoljan - objašnjava Lucić.

Zoran Lucić rođen je 1968. godine u Slavonskom Brodu, a već 20 godina živi s obitelji u Austriji. Voditelj je osiguranja renomirane francuske trgovine u centru Beča, a ukrašavanjem jaja bavi se iz ljubavi. Nekadašnji časnik i zapovjednik Hrvatske vojske, koji je proveo godine na ratištima, u svom je hobiju pronašao smiraj.

- Sebe ne vidim kao umjetnika iako sam u Austriji registriran kao umjetnik. Oduvijek sam bio kreativan, a rezbarenje jaja vidim kao opuštanje i ljubav. Samo spajam ugodno s korisnim, ništa ljepše ako se to još nekom i sviđa. Možda su ovi moji uradci projekcija svega što sam proživio - dodaje Lucić.

izvor: cro-vienna.at

Zadnje vijesti

Novooboljela osoba u Brodsko-posavskoj županiji, bliski kontakt već poznatog slučaja

Brođanima ne smetaju rigorozne mjere protiv epidemije

Epidemija stvorila probleme i hrvatskim uzgajivačima junetine

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji