Brođanin spašavao ljude s potopljenog Titanika

Dogodilo se na današnji dan 14. travnja

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 14.04.2015


 U Karansebesu (Rumunjska) rođen je 1866. godine zubni liječnik Adolf Müller, gradski fizik i ravnatelj brodske bolnice 1891. godine. Pronašao je nekoliko originalnih operativnih zahvata i konstruirao za njih medicinske komponente. Umro je u dubokoj starosti u Beču 8. listopada 1957. godine.

Istaknuti brodski sindikalni vođa Alojz Bradić, po zanimanju bravar rodio se na današnji dan 1893. godine. Pokrenuo je 1927. godine novine Radnička volja i sam ih je uređivao. 

Jak potres pogodio je Brod na Uskrs 1895. godine. Epicentar potresa je bio u Ljubljani gdje je bilo i žrtava. 

Na svome prvom putovanju, britanski prekooceanski putnički brod Titanic u 23:40 sati 1912. godine udario je u ledenu santu brzinom od 22 čvora i pretrpio oštećenja koja su bila prevelika čak i za „najsigurniji“ i „nepotopivi“ brod kakvim su ga smatrali, te je potonuo u 2:40 sati ujutro odnijevši sa sobom 1.517 života. U nastojanju da osvoji Plavu vrpcu Atlantika na svom prvom putovanju u New York iskusni kapetan Edward J. Smith namjerno je krenuo kraćim kursom, sjevernijim od propisanog i time zanemario opasnost od sudara s ledenim santama na koje je bio i upozoren od brodova koji su prolazili istim kursom. Dramu koja se odvijala nakon sudara dodatno je pogoršala činjenica da čamaca za spašavanje nije bilo dovoljno za sve putnike, kao i to da je uslijed kaosa i panike velika većina njih s broda spuštena poluprazna. 706 preživjelih putnika, većinom žena i djece, spasio je i u New York prevezao brod Carpathia koji je zaprimio poziv u pomoć i jedini stigao na mjesto nesreće na kojem je jedan od viših časnika bio rođeni brođanin Antun Repić. 

Na izborima za gradsko zastupništvo 1920. godine za gradonačelnika je izabran Stjepan Bublić s liste Nezavisne socijalističke partije. 

1931. godine Drugog dana gostovanja u Novoj Gradiški ŠK Cibalija iz Vinkovaca odigrao je prijateljski susret s nogometašima novogradiškog Radničkog ŠK Borac. Susret je završio pobjedom vinkovačkih nogometaša rezultatom 2:1. 

1935. godine u Podvinju je počeo izlaziti list Seljačka riječ. Vlasnik, urednik i izdavač novina bio je Andrija Beletić, seljak iz Podvinje. List se tiskao kod Josipa Pečvarca u dvorištu Starčevićeve ulice, kbr. 1. U gotovo dvije godine izlaženja izašlo je 17 brojeva. 

U Splitu je 1945. godine formirana prva Narodna Vlada Hrvatske. U njoj je bilo građanskih političara, ali glavnu ulogu su imali komunisti na čelu s Vladimirom Bakarićem. Premda se proglasila prvom „narodnom“ vladom njezin je legitimet bio utemeljen na oružanoj borbi, a ne demokratskim izborima.

Ostali događaji:

1639. godine održala se u Njemačkoj bitka u kojoj je švedska vojska pobijedila, što joj je omogućilo prodor u Češku. Riječ je bila o Tridesetogodišnjem ratu, strahovito krvavom europskom sukobu koji je trajao između 1618. i 1648. godine.

1865. godine dogodio se jedan od najpoznatijih atentata u povijesti. John Wilkes Booth pucao je u američkog predsjednika Abrahama Lincolna u kazalištu Ford's Theatre u Washingtonu D.C. na Veliki petak 1865. godine.

1931. napustio je Španjolsku Alfonso XIII. - njen posljednji kralj prije dugog razdoblja republike i Građanskog rata. Naime, nakon što je te 1931. godine kralj Alfonso XIII. morao otići iz Španjolske, u njoj nije bilo kralja sve do 1975. godine, kad je na prijestolje konačno sjeo današnji vladar Juan Carlos.

1943. godine u nacističkom koncentracijskom logoru umro je sin sovjetskog diktatora Staljina. Ime mu je bilo Jakov Josifovič Džugašvili i bio je jedini sin kojeg je Staljin imao s prvom suprugom Ekaterinom Svanidze.

Okrug Gopalganj u Bangladešu 1986. godine pogodilo je snažno nevrijeme s tučom prilikom čega je poginulo 92 ljudi. Na terenu su nakon oluje pronađena „zrna“ tuče koja su težila punih 1 kilogram što je najveće zabilježeno zrno tuče na svijetu.

Lars Ulrich, bubnjar grupe Metallica 2000. godine pokrenuo je sudski postupak protiv P2P (peer to peer) programskog fenomena Napstera čiji je koncept dijeljenja datoteka između većeg broja računala predstavljao „trn u oku“ ponajviše glazbenicima koji su zbog besplatnog dijeljenja Mp3 i drugih datoteka gubili velike količine novca od prodaje ploča. Tužba protiv Napstera pokrenula je lavinu drugih iz koje je kasnije nastao 'pokret' protiv softvera za dijeljenje podataka putem interneta. Napster je 2002. bankrotirao, a 2008. kupio ga je Best Buy za 121 milijun dolara.

Projekt Ljudski genom 2003. godine završio je sa sekvenciranjem 99% ljudskog genoma do preciznosti od 99.99%.

Rođeni na današnji dan su: Christiaan Huygens, nizozemski astronom, matematičar i teorijski fizičar (1629.), njemački skladatelj Georg Philipp Telemann (1681.), Friedrich von Amerling, austrijski slikar (1803.), njemački arhitekt, Peter Behrens (1868.), Augustin Čičić, hrvatski pjesnik i književni kritičar (1889.), britanska glumica, Julie Christie (1941.), engleski gitarist, Ritchie Blackmore (1945.), Jacques Houdek, hrvatski pjevač (1981.).

Zadnje vijesti

Stranci ponovo divljaju po Hrvatskim cestama

Ukrali traktor, ali se nisu dugo vozali...

Snijeg se vratio na kolnike, oprez!

NAJČITANIJE DANAS

Aktivni građani sportom protiv najdepresivnijeg mjeseca

Više od 100 Novogradiščana vježbalo uz tim Aktivne Hrvatske

FOTO GALERIJA

Nakon prvog vikenda, Legija 2 na drugom mjestu!

Polaznici Dječjeg vrtića "Maslačak" uskoro u obnovljenom prostoru

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena