Brođanin osnivač zagrebačkog ZOO-a

Tko od nas nije bar jednom, u djetinjstvu sa školskom ekskurzijom obvezatno, posjetio Zagreb, Maksimir i Zoološki vrt. A, znate li, da je Zoološki vrt u Maksimiru osnovao Brođanin?

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 22.05.2016


 Brođanin plave krvi i ing. Mijo pl. Filipović dobio je na upravu stari zagrebački perivoj Maksimir 1. veljače 1925. godine. Iste godine osnovao je u njemu Gradski zoološki vrt, čitamo u njegovoj, svojeručno pisanoj biografiji, koju smo dobili od njegove nećakinje, gospođe Zdenke Rittermann, koja sada živi u Splitu.

Ovih dana tisak piše o osnutku zagrebačkog ZOO-a i o proslavi 70. godišnjice osnutka. Pritom se naš Mijo pl. Filipović niti ne spominje. Nazvali smo ZOO i rekoše nam da o osnivaču nikakvih podataka, a niti fotografiju nemaju, jer šezdesetih je godina sva pismohrana izgorila. Da nije sve tako crno, uvjerili smo se posjetivši u subotu Maksimir i ZOO. Već na ulazu, između dva mostića preko kanala što spajaju jezera, nisko je kameno postolje s crnom mramornom pločom, na kojoj piše: „Osnovatelju Gradskog zvjerinjaka ing. Miji pl. Filipoviću na uzpomenu, Zagreb 1943. Društvo prijatelja Gradskog zvjerinjaka.“

Par koraka dalje ukusni he veliki pano s ovim tekstom: „Zoološki vrtić otvoren je za pučanstvo Zagreba na ovom mjestu 27. VI 1925.

Utemeljitelj i prvi upravitelj Zoološkog vrta grada Zagreba bio je prof. Mijo pl. Filipović, prirodnjak i zaljubljenik kako u životinje, tako i u naš Zagreb.

Iako malen fond životinja(3 mlade lisice i 3 šumske sove) prilikom otvaranja, bio je veliki poticaj uglednim zagrebačkima i Gradskom poglavarstvu, da već 1929. godine prošire ZOO na današnjih 7 ha zemljišta…“

Na panou je i više fotografija tih početaka ZOO-a, pa i ova, gdje gospodin Mijo, dobri čičica i veliki prijatelj „tih divnih stvorenja“, „razgovara s papigama“. Imamo izrezak iz nekih ondašnjih novina s ovom fotografijom, a dobili smo ga također od gđe. Rittermann.

Ali, vratimo se biografiji Mije pl. Filipovića, po krsnom listu Philippovich nobilis de Freudenberg. Rođen je u Brodu 1869. godine. Otac mu je bio Josef von Philippovich, trgovac i posjednik, a majka Josefina pl. Baumrouker de Robelswald. Filipovići potiču iz Dubočca, plemstvo su dobili za vojne zasluge 1798. godine. 

Mijo je nakon osnovne škole i Brodu gimnaziju polazio u Vinkovcima i Požegi,  a zatim je otišao na Vojnu tehničku akademiju u Heinburg kod Beča. Svršivši akademiju postavljen je 1890. godine poručnikom u pionirskom bataljunu br. V u Klosterneuburgu kod Beča, kasnije je premješten u Ptuj u Štajerskoj, pa unapređen u natporučnika i premješten u Galiciju. Radi ženidbe prešao je u pričuvu, u državnu službu kod Kraljevske hrvatsko-slavonske zemaljske vlade u Zagrebu, gdje je 1894. godine postavljen civilnom tehnikom. Tu je uznapredovao do kraljevskog savjetnika. Za vrijeme I. svjetskog rata bio je organizator i zapovjednik flotile na Visli, Styru i Bugu. Iza rata pomoćnik je ravnatelja Direkcije za rječno brodarstvo u Beogradu, pa organizator i šef generalne inspekcije voda u Skoplju. Ukazom od 25. VII. 1923. godine, stavljen je u stanje pokoja.

Mijo pl. Filipović uvršten je u knjigu „Znameniti i zaslužni Hrvati te pomena vrijedna lica u hrvatskoj povijesti od 925 – 1925.“ Biografija u ovoj knjizi ne navodi podatak o njemu kao osnivaču ZOO-a, ali navodi: „Kao najstariji aktivni član hrvatskog filatelističkog društva vrlo je mnogo radio kao tajnik društva, a prva hrvatska filat. Izložba u Zagrebu g. 1907. njegovo je djelo. Napisao je u stručnom časopisu „Filatelista“ mnogo članaka, a glavno mu je djelo „Zašto i kako se sabiru poštanske marke“. Bio je više godina glavnim urednikom „Inženjera“.

Bogatoj biografiji Mije pl. Filipovića dodajemo još i to da je bio inicijator osnivanja muzeja u Brodu, četrdeset godina prije nego što je muzej osnovan. O tome 1933. godine piše u jednom pismu dogradonačelniku Broda, gospodinu Duffeku: „Važno je još da spomenem a i zanimat će Vas, da sam godine 1893/94 neposredno po očevoj smrti boraveći 3 mjeseca u Brodu, nastojao da udarim temelj Gradskom muzeju u Brodu. Pomogao mu je pokojni prijatelj, knjižničar Vilim Lorschy. Sabrali smo nešto materijala a ovaj je uzeo u pohranu spomenuti prijatelj. Kuda je ovo dospjelo iza njegove smrti ne znam…“

Mijo pl. Filipović, kojemu su Zagrepčani podigli spomen-obilježje još za života (1943. kako je unaprijed rečeno), umro je 1948. godine. Bio je udovac bez djece.

Postavimo i mi spomen-ploču Miji pl. Filipoviću, njegova rodna kuća još stoji na obali Savi, kb. 19, katnica s kolonadom u prizemlju, jedinstveni primjerak barokne arhitekture u Brodu. 

Zadnje vijesti

Šuma u slikama, riječima i mirisima proljeća

Raspored odvoza krupnog otpada u 2019. godini u akciji "Volim svoj grad"

Obilježava se Nacionalni dan invalida rada

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Ljeto je pred vratima, vaga pod krevetom – upište Spartan treninge!

FOTO GALERIJA

Svečano otkrivene brončane ploče s imenima Maria Mandžukića, Ivice Olića i Ivana Rakitića

Petnaest odličja za Brođane

Zagrebačka Uspinjača osvojila Kup Hrvatske u odličnom finalu

Harmonikaši iz Livna pobjednici 9. Međunarodnog festivala harmonike Bela pl. Panthy

Ponovno buknuo požar na pilani u Trnjanima