Brođanin Ivan Milec najbolji je mladi povjesničar Slavonije i Baranje

Hrvatski institut za povijest nagradio je Ivana Mileca za istraživački rad o organiziranju i djelovanju režimskog JNS-a u Brodu na Savi.

Autor: Brodportal | Datum objave: 26.11.2017




 Brođanin Ivan Milec (26) dobio je prvu nagradu Hrvatskog instituta za povijest kao najbolji mladi povjesničar Slavonije i Baranje. Nagrađen je za istraživački rad o organiziranju i djelovanju režimske Jugoslavenske nacionalne stranke u Brodu na Savi i brodskom kotaru u razdoblju između dva svjetska rata, piše lokalni.vecernji.hr.

Mladi vježbenik u Muzeju brodskog Posavlja istražio je dosad nepoznato područje i donio nove spoznaje o političkoj povijesti Slavonskog Broda u vrijeme diktature kralja Aleksandra, povlačeći paralelu s današnjim vremenima u kojima se malo što promijenilo. Naime, i u tadašnjim lokalnim novinama pojavljivali su se, kao i danas, naslovi kako netko nekoga pokušava uhljebiti u lokalne i državne institucije, gradsku upravu i slično.

– U Brodu je posebno zanimljivo to što su i prije formiranja stranke postojale dvije struje. Jedan od najvažnijih članova postavio je svoje ljude na sva važnija mjesta, od gradonačelnika nadalje, a on je izabran i za zastupnika u parlamentu. Na površinu su isplivali različiti interesi i malverzacije u vatrogasnom domu, Jadranskoj straži, pronevjere u gradskoj blagajni, smjena gradske uprave i slično – kaže Milec koji je proširio istraživanje svog diplomskog rada u kojem se bavio političkom poviješću Broda od 1929. do 1939. Njegov primarni interes bile su sibinjske i vrbsko-ruščičke žrtve, a kada mu se to učinilo premalom temom za diplomski rad, odlučio ju je proširiti na općenite političke prilike u brodskom kotaru. Istraživanje je bilo vrlo zahtjevno. Naime, u međuratnom razdoblju obrađen je jedino HSS, dok se JNS-om nitko nije bavio.

foto: vecernji.hr

Zadnje vijesti

Na svetkovinu Pedesetnice svečano u župama u Slavonskom Brodu i u Šumeću

Biskup Ćurić: 'Bez Duha Svetoga, Bog je daleko; samo s Duhom, Krist je živ i djelotvoran među nama!

Mlada Brođanka Ena Chiara Teglović upisuje studij kretivnog pisanja i filma u Engleskoj

FOTO GALERIJA

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline

Započinju radovi na obnovi Kuće Brlić