Brođanin Ivan Ilišević (38) čuva od zaborava slavonske kožuhe i sviranje gajdi

Malobrojni su u Hrvatskoj majstori drevnih zanata. Kožušara također gotovo da više i nema. No, Brođaninu Ivanu Iliševiću (38), profesoru povijesti i ocu troje djece izrada slavonskih kožuha više je od hobija. Taj zaljubljenik u tradiciju, narodne nošnje i folkor, rođeni Babogredac, od zaborava čuva i ove dijelove svečane slavonske narodne nošnje, ali i sviranje tradicionalnog glazbala - gajdi!

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 24.05.2020
"Kako sam po struci profesor povijesti, godinama sam istraživao i povijest svog obiteljskog stabla. Okrio sam tako da su gotovo svi moji preci bili zanatlije  - salari, opančari, kolari, kožari. Danas tih zanata više nema, no ja sma odlučio od zaborava sačuvati jedan - izradu kožuha ili kožuna, ali za sada samo za sebe i svoju obitelj, jer za više nemam vremena s obzirom da radim u školi kao nastavnik zemljopisa i povijesti. Sve je rezultat moje ljubavi prema tradiciji, slavonskoj šokačkoj baštini, mome rodnom selu Babinoj Gredi, folkloru i naronoj nošnji", priča nam Ivan koji je izradio primjerke kožuha iz cijele Slavonije.   

A kožuh ili kožun zapravo je ogrtač od ovčje ili janjeće kože s runom na unutrašnjoj strani. Sastavni dio narodne nošnje Hrvata od Bilogore, Slavonije, Baranje sve do Srijema. Najčešće se nosio u zimskim danima o svečanim prigodama. Specifična karakteristika većine kožuha mala su ogledalca ušivena u kožu, no mustra se, kaže Ivan, razlikuje, kao i kod drugih dijelova narodne nošnje, od sela do sela ili određenog područja. Ivanu je posebno drag kožuh iz županjske Posvaine, točnije iz sela Bošnjaci s vezenim hrvatskim grbom. 
 
Razlikuje se i muški od ženskog kožuha. I nisu, kaže Ivan, jeftini. Prema kazivanju njegova djeda, u ono vrijeme, jedan ženski kožuh vijedio je jednog juneta, a muški pak jedne krave. 
 
No, Ivan nije samo izrađivač kožuha. On je i folkloraš i jedan od malobrojnih svirača tradicijskih instrumenata - gajdi, diplica,  frule, dvojnice.
Gajde je naučio svirati u Zagrebu kod maestra Večkovića. No, Ivan priznaje, sve svira po sluhu, note ne poznaje. Zato svoju ljubav prema tradiciji, folkloru, pjevanju i sviranju prenosi na svoje kćeri, koje je kaže upisao i u Folklorni ansambl Broda i u Glazbenu školu. A one su talent pjevanja naslijedile od oca...
 
I gajdaša je sve manje, a izrađivača gajdi pogotovo. No, ovo glazbalo izumijerti neće, kažu, dok je i posljednjeg koji u nj svira. 
 
 
 
 
 
 
 
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Udahni, okusi, doživi vina Brodsko-posavske županije

Nakon 30 godina prvi hrvatski redarstvenici priznati kao postrojba

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

SPORT

Dobra vijest

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

NAJČITANIJE DANAS

Zbog epidemije

Ovogodišnji "Slavonija fest CMC 200" odgađa se do daljnjega, izgledno i otkazivanje

FOTO GALERIJA

Najbolji kafić Soho, restorani Grozd i Eden te konobar iz Savusa

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"