Brođani, pokrenimo kulturnu revoluciju: Vratimo kulturu i bajke ispred cajke i psovanja majke!

Uvjeren sam kako će gotovo svaki čitatelj odmah ustvrditi kako je drugi dio konstatacije iz naziva najnovije kolumne pretenciozan i neistinit, no ipak vjerujem kako ima rezona u tome da je Brod još do sredine devedesetih bio grad kulture, industrije i mentaliteta zajedništva dok je danas otišao u neki dekadentni smjer. Koje su posljedice ovog pada pokušat ću analizirati u sljedećim redovima.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 05.06.2013


Promjena paradigme

Dokumentarni film o Brodu iz 1987. (kojeg možete pogledati na kraju kolumne) vjerno oslikava takvu situaciju. U ono vrijeme su mladi čak i prilikom subotnjeg pijanstva čeznuli za događanjima, sportskim uspjesima i kulturalnim okupljanjima. Taj neki dašak romantike izgubio se nakon rata, no niti političari kasnije nisu baš 'skakali na glavu' da bi promijenili ovu sliku. Svima kao da je nekako perverzno odgovaralo novonastalo stanje uronjeno u instantne emocije i mentalitet roja.

Od rokerskog grada s gomilom supkultura koji je živio poprilično daleko od pastirsko-turskog izričaja jugoistočne Jugoslavije doslovno smo preko noći zasvirali Užičko kolo usred Korza. Mnogi bi za takav trend optužili prognanike iz Bosanske Posavine, no jasno je da su svi Brođani još tijekom rata zanešeno klimali glavom na Cecu i 'Miki'. Od gospodskih manira i rječnika smo napredovali do kresanja Boga, majke i tučnjava po uskim kutcima diskača i javnih prostorija.

'Tko sluša cajku, j***mo mu majku!'

Naravno, nije to bio baš ni 'izgon iz Raja', no kultura je preko noći nepovratno degradirala. Iz jugorežima smo uzeli samo ono najgore i povećali na 'n'-tu potenciju, pa su tako korupcija, sukobi interesa, uhljebljivanja, nepotizmi, revanšizmi i nekompetencija deformirali u toliko moćan aparat da ga do danas nismo niti u jednom segmentu uspjeli zagasiti. Stranke su postale interesne skupine, političari egom osnaženi oportunisti i poltroni, a narod je nepovratno tonuo u novonastalu situaciju.

Danas je nepravda svojevrsni 'brend' i više nitko niti ne bježi od činjenice da se Brod na nacionalnoj razini može pojaviti jedino kroz 'Crnu kroniku'. Primitivizam je postao 'brodsko stanje uma', kriminal sasvim normalan i društveno prihvatljiv, a svaki pokušaj drugačijeg ponašanja okarakteriziramo sa 'Šta on sad glumi' sintagmom. Oni koji žele pak razmišljati drugačije 'j**u majku onima što slušaju cajku', a ne razumiju da nije problem u cajki, nego baš u j***nju majki.

Svi traže spas na krivom mjestu - u politici

'Kruha i igara' je isto tako preko noći postao lajtmotiv kako političara koji su tu praksu svesrdno nudili, tako i građana koji su gladni bili zadovoljni i s time. Industrija je potonula pretvorbom i privatizacijom, nepotizam je osvojio gradske prostore i više nije bilo 'Brođanin za Brođana' već 'svoj za svoga'. Iako su upravo Brođani tijekom rata najviše krvarili za Hrvatsku, žalosna je činjenica kako moramo priznati da je baš naš grad u usporedbi s trenutnom situacijom ponajbolje živio u toj Jugoslaviji.

Nešto na tom tragu potvrđeno je i na referendumu za ulazak u EU jer je upravo u Brodu najviše (čak 75%) svih stanovnika poželjelo ulazak u novi federacijski koncept gdje će Hrvatska imati manje od 1% relevantnosti (što je daleko manje od 'potlačenog' položaja u Jugi). To je samo znak očaja s katastrofalnom situacijom u županiji koja je na dnu i gradu koji je 'al pari' jednom do temelja uništenom i duboko podijeljenom Vukovaru. Psovanje majke je tako postao i figurativni koncept s kojim smo zapravo izvršili incest, a ne 'najfrajerskiji snošaj u krkanskom svijetu'.

Gdje je nestao čovjek?

Da, gdje je ona gomila djece željna nogometnog termina na IGK ili Klasijama? Gdje su one tisuće ljudi koje nedjeljom haraju Korzom, Cipelićem i Kejom i pričaju o novom/prošlom radnom tjednu? Gdje su nepregledne kolone automobila koje zagužvaju grad u Malom Parizu nakon 15 sati i 'Đure Đakovića'? Gdje je nestala tradicionalna brodska suradnja i zajedništvo s kojom smo nekada bili u vrhu?

Ne, ovo nije jugonostalgija već brodonostalgija! Nakon deset godina bez kina, bez pravih kulturnih inicijativa, bez sporta, izgubili smo sve što se izgubiti može. Mladi vrijeme provode na Facebooku, umjesto na treninzima, u kazalištu ili SF sekciji. Volontiranje se izgubilo zbog frustracije bez posla, a osmijesi na lice dolaze tek nakon izbornih pobjeda i uspjeha hrvatskih reprezentacija. Gdje je nestao čovjek? Nigdje, tu je - ali dobro izdominiran i izmanipuliran.

Grad bajki

Prodavali su nam bajke umjesto da mi prodajemo bajke, one od Ivane Brlić Mažuranić. Prodavali su nam maglu, umjesto da im mi skupo naplatimo onu od rafinerije. Driblali su nas, umjesto da mi prodajemo driblinge na stadionu kraj Save. Kulturalno su nas degradirali umjesto da mi njih degradiramo kulturom. Zavaljali su nas Unijom, a 'ko fol' su desno orijentirani i blate 'jugounitariste'. Što prije shvatimo da je Brod spinom, a ne mentalnom degradacijom postao 'cajka city', to ćemo prije shvatiti da smo svi zapravo Brođani, bez obzira na podrijetlo, stranačku vokaciju, orijentaciju ili, u EU budućnosti, rasu.

Idemo se svi zajedno napokon okrenuti budućnosti, što je bilo, bilo je! Tvrđava Brod, Sveučilište Brod, Luka Brod, Zvjezdarnica Brod, par velikih regionalnih događanja uz etablirane Moto susrete - kulturna revolucija! Poradimo prvo na sebi, pročitajmo koju knjigu, pohvalimo 'susjedovu kravu', ne vrijeđajmo jedni druge na osobnoj razini, surađujmo u nečemu što nije 'siva ekonomija' i pomozimo si bez naplate, poštivajući koncept 'banke usluga'. Brod zaslužuje nešto više, a to uz dužno poštovanje ne mogu učiniti političari - već isključivo mi, kroz kulturnu, moralnu i emotivnu revoluciju. Na kraju dana moramo jedni druge pogledati u oči, a uz osmijeh i poštovanje je to daleko lakše... Kultura i bajke ispred cajke i psovanja majke!

{youtube}umR-BJfG6_A|480|360{/youtube}

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Zašto je vlak iskočio iz tračnica?

Popis punktova za cijepljenje do kraja tjedna

Crni petak za Dubrovnik i Osijek

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

FOTO GALERIJA

Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske