Brođani dočekali vlč. Anđelka Cindorija - novog župnika župe i upravitelja Svetišta Gospe Brze Pomoći

Đakovačko osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić predvodio je u nedjelju 29. kolovoza euharistijsko slavlje u župi i svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu te tom prigodom u službu novoga župnika i upravitelja brodskog Gospinog svetišta uveo vlč. Anđelka Cindorija.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 30.08.2021
Brođani dočekali vlč. Anđelka Cindorija - novog župnika župe i upravitelja Svetišta Gospe Brze Pomoći


 Ključ župne crkve i svetišta na početku je mise svom novom župniku predao župljanin Zdravko Boljetić, član ekonomskog vijeća, a potom je dekret o imenovanju novoga župnik pročitao vlč. Domagoj Lacković, nadbiskupijski tajnik. 

Osvrćući se na misna čitanja te nedjelje u prigodnoj homiliji nadbiskup Hranić je upozorio na sva zla koja izlaze iz čovjekova srca i onečišćuju ga. Vjernike je upozorio da ne dopuste da svoju vjeru žive samo na izvanjski način, nego se trude da ih do kraja prožima vjera u Boga, iznutra mijenja i suobličava s Kristom.

Novom župniku i župnom vikaru posvjestio je kako u župnu zajednicu dolaze kao vjernici među vjernike, te im podsjetio kako Isusov poziv na nutarnje suobličenje s Njime za njih ima osobitu težinu jer su, kako je rekao, po sakramentu svećeničkog ređenja sakramentalno suobličeni Isusu Kristu, koji je Glava Crkve i koji u njegovo ime ostvaruju trostruku službu za Božji narod: naviještanje Božje riječi, posvećivanje sakramentima koje dijele te upravljanja i vodstva povjerene im zajednice vjernika.
 
Ustvrdio je da se u današnje vrijeme u očima vjernika autoritet ne stječe službom, nego svjedočanstvom Kristove dobrote i ljubavi, poniznošću i svjedočanstvom osobnoga života. Naglasivši kako je vlč. Anđelko svećenik s bogatim pastoralnim iskustvom, dozreo i marljiv vjernike je pozvao da ga prihvate i budu mu u svemu pomoć i podrška, a jednako tako i župnom vikaru vlč. Marku Obradoviću, koji je u toj župi obavljao svoj đakonski praktikum. Zahvalio je tom prigodom i prethodnom župniku Ivanu Leniću istaknuvši kako je u svojoj 16 godišnjoj službi u toj župi bio dobar župnik, predan, sustavan i temeljit. 
 
Naglasivši kako je župa dom za sve župljane dobrodošlicu svom novom župniku u ime je župe zaželio vjeroučitelj Dominik Galojlić.
 
Oduševljen ljepotom ovoga Gospina svetišta, vidljivo radostan zbog toplog i srdačnog dočeka svojih župljana i nadbiskupovih poticajnih i ohrabrujućih riječi župnik Cindori zahvalio im je i pozvao svoje župljane na suradnju. Prisjetivši se svoga mladomisničkog gesla „Prepusti Gospodinu putove svoje i On će sve voditi“ i te godine kada su Mlade mise u njegovoj župi uz njega slavila još trojica mladomisnika pozvao je svoje nove župljane da pod okriljem Gospe Brze Pomoći, oslonjeni na Gospodin zajedno mole za nova duhovna te dodao kako njegova rodna župa broji 20 živućih svećenika i 50-ak redovnica. Zahvalio je i svom prethodniku župniku Ivanu Leniću na svemu što je učinio u župi i svetištu. 
 
TKO JE NOVI BRODSKI ŽUPNIK VLČ. ANĐELKO CINDORI?
 
Anđelko rođen je 17. travnja 1969. godine u Varaždinu, a odrastao je u Župi Remetinec. Po završetku osnovne škole pošao je u Dječačko sjemenište na Šalati u Zagrebu sa željom da postane svećenik. Teološki studij započeo je u Zagrebu, a nastavio i diplomirao u Đakovu. Na Petrovo 1995. pok, nadbiskup Ćiril Kosa zaredio ga je za svećenika. Kao mladomisnik godinu je dana bio je kapelan u Sremskoj Mitrovici, a potom kroz šest godina u Industrijskoj četvrti u Župi sv. Josipa Radnika u Osijeku. Istodobno je kroz godinu dana bio i upravitelj župe u Sarvašu te kroz tri godine u Župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Osijeku. Šest je godina bio župnik u Kneževim vinogradima u Baranji, osam godina u Župi Presvetog Trojstva u Čepinu i posljednjih pet godina župnik dviju župa u Vinkovcima: Župi sv. Ćirila i Metoda te Župi bl. Alojzija Stepinca. Član je Nadbiskupijskog katehetskog vijeća te Nadbiskupijskog ekonomskom vijeća.                    
B. Lukačević

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Briga i pažnja policijskih službenika iznimno pridonosi sigurnosti učenika

U studenom se održava 25. Katarinski sajam, otvorene prijave za izlagače

Zašto zagađenje zraka u Slavonskom Brodu više nikoga ne zanima?

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška