Brođani demolirali željeznički kolodvor

Dogodilo se na današnji dan 10. svibnja

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 10.05.2015


 1873. godine u Izvještaju Trgovačko-obrtničke komore uočljivo je kako se u Brodu počinju stvarati sitni industrijski pogoni. Utemeljena je pivovara. Postoje dvije pecare žestokih pića i dvije ciglane. Godine 1875. sagradio je Giovanni Toffolini treću ciglanu, a Tassovac i Merkadić 1880. godine grade veliki parni mlin, možda najveći u Slavoniji. Na Savi je do gradnje mlina radilo 16 vodenica. 

1903. godine počeo je otvoreni otpor režimu Khuena Hedervarya. U Brodu su demonstracije izbile u noći između 10. i 11. svibnja, kada je šezdesetak vincilirskih radnika i seljaka iz okolice Broda napalo i demoliralo brodski željeznički kolodvor. Željeznica je bila simbol dominacijskih nastojanja, jer su u to vrijeme Mađari imali u svojim rukama željeznički promet. Naoružani sjekirama, puškama i samokresima demonstranti su u desetak minuta opustošili zgradu kolodvora na kojem su se vozne karte ispisivale na mađarskom jeziku. Te noći su po gradu razbacivani brojni letci u kojima se narod pozivao na ustanak protiv mađarske vlasti i tiranije bana Khuena Hedervarya. Bilanca demonstracija, osim nastale štete, su i 31 uhićena osoba i suspenzija brodskog gradonačelnika Zefira Marca. Kasnije je gradonačelniku skinuta suspenzija, a 24 osobe se osuđene na globe i zatvorske kazne. 
 
1939. godine na cesti u Donjim Andrijevcima dogodila se teška prometna nesreća u kojoj je teško stradao Edo Hollub, graditelj iz Slavonskog Broda. Vozeći svoj automobil na jednom mjestu je htio zaobići jato gusaka i tom je prilikom skrenuo previše u stranu te je automobil, prevrnuvši se nekoliko puta, završio u jarku. Inž. Hollub je potom prevezen u brodsku bolnicu. 
 
 
Ostali događaji:
 
Amerigo Vespucci, talijanski moreplovac, na današnji je dan 1497. godine. krenuo na prvo putovanje u Novi svijet koji će kasnije dobiti njegovo ime. On je, za razliku od Kolumba, bio uvjeren da je zbilja otkrio Novi svijet. Zahvaljujući kartografima koji su zanemarili Kolumba, novi kontinent dobio je po njemu ime - Amerika.
 
1770. godine rođen je moćan Napoleonov maršal Louis-Nicolas Davout. Dobio je nadimak „Željezni Maršal“ zbog velike strogoće koju je nametao svojim podređenima.
 
Luj XVI., francuski kralj, na prijestolje je stupio 10. svibnja 1774. godine. Njegova prva odluka bila je vraćanje prava parlamentu, što mu je donijelo trenutnu popularnost koju će kasnije skupo platiti.
 
1857. godine izbio je Indijski ustanak protiv britanske vlasti koji je nakon godinu dana ratovanja ugušen u krvi. Ustanak počinje u East India Company odakle se širi dalje.
 
Majčin dan prvi se put obilježio 1908. godine u američkom Graftonu u Zapadnoj Virginiji. Moderni Majčin dan slavi se diljem svijeta, većinom u svibnju. Smatra se da je ovaj dan nastao iz običaja štovanja majke u antičkoj Grčkoj kada se slavila Cibela, pramajka svih grčkih bogova. Antički Rimljani imali su svoj blagdan, Matronaliju. U Europi ima nekoliko dugih tradicija kojima se slave majke i majčinstvo.
 
1933. godine upriličili su nacisti prvo javno spaljivanje nepoželjnih knjiga. Dogodilo se to na berlinskom Opernom trgu, nedaleko od ulaza u slavno Humboldtovo sveučilište. Sveučilišni studenti donijeli su na spaljivanje oko 25,000 knjiga koje navodno nisu odgovarala njemačkom duhu. Radilo se o knjigama židovskih autora, socijalista, pa i kršćana koji nisu podržavali naciste.
 
1940. godine započela je britanska vojna invazija na neutralni Island. Riječ je bila o vrlo neobičnoj situaciji u kojoj je Velika Britanija izvršila napad na neutralnu i miroljubivu državu. Naime, Island je u to doba bio nezavisno i suvereno kraljevstvo, samo što je imao istog kralja kao i Danska – Kristijana X. (to se naziva personalna unija).
 
Na današnji dan 1941. godine Rudolf Hess potajno je uzletio s aerodroma u Augsburgu u jednom Messerschmittu Bf 110 (bio je iskusan pilot) i uputio se u pravcu Velike Britanije. Potkraj dana došao je do Škotske, izbjegao protuzračnu obranu i izbacio se padobranom.
 
1946. Amerikanci su izvršili prvo uspješno lansiranje njemačke rakete V-2 u kojem je premašena visina od 100,000 metara. Rakete V-2 razvijene su u doba Trećeg Reicha kao tzv. „Oružje odmazde 2“ (Vergeltungswaffe 2– kratica V-2).
 
Bono je rođen na današnji dan 1960. godine u irskom glavnom gradu Dublinu. Pravo ime mu je Paul David Hewson.
 
10. svibnja 1994. godine bio je povijesni dan za Južnoafričku republiku jer je Nelson Mandela inauguriran za prvog crnog predsjednika te zemlje, izabranog na demokratskim izborima.
 
2007. godine otvoreno je veleposlanstvo Crne Gore u Zagrebu. 
 
Rođeni na današnji dan su: Augustin Jean Fresnel, francuski fizičar (1788.), slovenski književnik, Ivan Cankar (1876.), Đuro Špoljarić, hrvatski političar (1906.), hrvatski glumac, Ivica Vidović (1939.), Ruža Tomašić, hrvatska političarka (1958.), kanadska manekenka, Linda Evangelista (1965.), Jonathan Edwards, britanski atletičar (1966.), nizozemski nogometaš, Dennis Bergkamp (1969.), Katja Seizinger, njemačka alpska skijašica (1972.), francuski nogometaš, Sylvain Wiltord (1974.), Branka Bebić, hrvatska manekenka (1975.), ruska primabalerina, Svetlana Zaharova (1979.).
 

Zadnje vijesti

HTZ kreirao novu online brošuru za promociju kontinentalnog turizma

Prouzročio prometnu nesreću s 2,09 promila alkohola u organizmu

I brodsko-posavska policija u akciji “Dani sigurnosti u prometu”

VIJESTI

Puna inspiracije – skrivena blaga hrvatske unutrašnjosti

HTZ kreirao novu online brošuru za promociju kontinentalnog turizma

FOTO GALERIJA

Obilježen Europski tjedan mobilnosti

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD