Brod voli knjigu - Lutzova promocija stvorila kvantni skok i novi trend

Vjerojatno nisam slutio da ću u još dugo dugo vremena pisati o kulturalnom skoku u svom rodnom i najdražem gradu, ali evo - neke stvari se dogode kada ih najmanje očekujete.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 14.11.2013


 Knjigom protiv malograđanštine

 
Godine kulturne stagnacije bez kina, ikakvih ulaganja i ikakve šire glazbene scene izuzev turbo folka stvarale su sliku grada koju sam više puta isticao u tekstovima - opasni geto s psovanjem majke kao poštapalicom i nedostatkom posla kao životnom legendom. Djece više nema na sportskim igralištima, mlađe generacije punoljetnika u vatrometima taštine liječe ego i frustraciju na to kako biti 'rado viđen', a talent, intelekt i marljivost bačene su u neki sasvim drugi plan.
 
'Najučinkovitiji način da se razoruža (mentalna) sirotinja jest naučiti je da oponaša bogataše', napisao je odlični Carlos Ruiz Zafon, a upravo to je jedna od rak-rana Slavonskog Broda. No, unatoč ovom višegodišnjem crnilu - Brod je nekidan priredio nešto neočekivano. I moram dodati, zadivljujuće! Promocija SF romana mog prijatelja Ivana Lutza zapravo je trebala biti predstavljanje jedne odlične knjige, a pretvorila se u pravo slavlje i dokaz kako lovorike uspjeha u našem gradu nisu rezervirane samo za šundom i lažnim statusom potkovane 'biznismene', već i za pisce.
 
Gradska knjižnica ipak iznad turbo folk klubova
 
Ruku na srce, mi smo država u kojoj kada nastojiš biti pisac svi govore da si budala jer tu ne možeš zaraditi. Kada želiš biti pisac, svi ti postavljaju prepreke jer ulaziš u 'tal' uhljeba. Zato je Lutz svoju sreću potražio kod naših istočnih susjeda, slijedeći time primjer neprikosnovenog Ive Andrića. Kada ne postoje predrasude, onda se zbilja gleda ono jedino bitno pri izdavanju knjige - pisanje. A u tom je Lutz veliki talent. Da nije bilo Nikole Petakovića iz Novog Sada, još bi dosta vremena prošlo dok tekst ne bi došao do najfinijeg mirisa civilizacijskog napretka čovječanstva - knjige upravo izašle iz tiska.
 
I, što se dogodi kada izađe ovako zapažen roman? Gradska knjižnica postaje premala! Ne pamtim kada sam vidio ovoliku brojku Brođana na jednom knjiškom događaju i ovakvu količinu pozitivne energije. Gosti iz Srbije, uključujući i legendarnog srpskog pisca Branka Dimitrijevića, ostali su oduševljeni prijemom, kao i after partyjem u ozračju 'Što se dogodi u Brodu, ostaje u Brodu'. Publika je pljeskala (pod mojim konstantnim 'bullyngom' :D ), Lutz je oduševio romanom i atmosferom, posjetitelji su kasnije uz čašicu razgovora i 'Bijelog sranja' raspravljali o budućnosti i dan je prošao na način da mi nije bilo žao ni što sam spavao svega sat i pol prije povratka u kišnu metropolu.
 
Boemi Broda, pero u ruke!
 
Kako kaže teleprodaja - niti to nije sve! SF skupina Orion koju smo u entuzijazmu osnovali prije par godina u sklopu AD Gea X i vrlo marljivog ZTK-a, postao je pravo 'leglo' pisaca. Ivan Lutz, njegova 'desna ruka' (:D) Gordan Sundać (koji inače piše triler-horror literaturu), Marija Blažević Zalokar (koja također uskoro promovira vlastitu kratku priču u tiskanom izdanju), cijela ekipa pisaca vezana uz Marsonic - naš ponos i brodsku zbirku kratkih SF priča, te Svemirski Brod - fanzin uz odlične tekstove članova. Da i sebe malo izreklamiram, tamo iza 15.12. možete očekivati i promociju moje knjige 'Subliminalne poruke i manipulacija kroz medije i marketing', te Marsonic 4.
 
No, niti to nije sve! Sve više neafirmiranih pisaca šalje priče, traži svoje svijetlo pod suncem i sve više jača inicijativa da sve talente stavimo pod isti krov. Do jučer je Brod pomalo zakržljao u spisateljskom svijetu, ali će ovo stvoriti i novi forte za već izdavane autore s područja grada. Promjena paradigme, kvantni skok - ne znam što se te večeri dogodilo... Brod je pravi boemski grad i inspiracija je na svakom kutku - Lutz je vjerojatno i nehotice pokrenuo pravu književno-kulturološku lavinu i ovaj puta intelektualni izboj ne može spriječiti niti politički lobi! Jer dobra knjiga se uvijek može izdati i na Marsu...

Zadnje vijesti

Popis punktova za cijepljenje do kraja tjedna

Crni petak za Dubrovnik i Osijek

92 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 2 osobe preminule

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

FOTO GALERIJA

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću