Brod suočen s nestašicom brašna

Dogodilo se na današnji dan 7. siječnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 07.01.2017
Brod suočen s nestašicom brašna


 1735. godine Sava se zaledila, a prema zapisima starih brodskih kronika na isti dan, 7. siječnja, Sava se zaledila i 1735., 1753., 1755., 1821. i 1862. godine.

 
1809. godine na području Stare i Nove Gradiške, Lipovljana, Novske, Rajića, Čaglića, Okučana, Mašića, Rešetara, Staroga Petrovog Sela, Nove Kapele, Oriovca, Stupnika, Sibinja i inih okolnih mjesta, iznenada je popustila velika studen te se počeo naglo otapati snijeg i led na Savi. Već tijekom dana rijeka je nabujala i u narednim danaima poplavila gotovo cijelu Posavinu. Poplava je trajala gotovo tri mjeseca, pa su tek oko Duhova Posavci mogli prvi put zaorati i sijati svoja polja.
1850. godine u brodskoj obrtničkoj obitelji, rodio se Antun Leskovac koji je šezdeset godina bio aktivni svećenik, a od toga 37 župnik župe u Brodu. Umro je 25. rujna 1935. godine.
1920. godine „Njegovo Kraljevsko Veličanstvo“ regent Aleksandar Karađorđević, sa svojom sestrom kneginjom Jelenom, stigao je automobilom u Bosanski Brod. Odmah nakon dolaska bio je nazočan službi Božjoj u bosanskobrodskoj pravoslavnoj crkvi. Zatim je popio čaj u luksuznoj kolodvorskoj restauraciji i nastavio put prema Sarajevu. Što je kraljevska obitelj tražila na pravoslavni Božić u Bosni i zašto se kralj kroz Slavonski Brod provukao inkognito – ostaje zadaća povjesničara.
1931. godine u Novoj Gradiški djelovalo je povjerenstvo Hrvatskoga radiše, koje je ponovno pokrenulo akciju za osnivanjem ranije postojeće novogradiške Podržunice Hrvatskoga radiše.
1942. godine suočeno s nestašicom brašna, Gradsko poglavarstvo donosi odluku da svi mlinovi isključivo moraju praviti brašno od 65% kukuruza i 35% žita.
1943. umro je u New Yorku znanstvenik Nikola Tesla, u dobi od 86 godina. Uzrok smrti bio je srčani ugrušak, a umro je u sobi broj 3327 (odsjedao je navodno samo u sobama čiji je broj bio djeljiv s tri) hotela New Yorker. Povodom njegove smrti počasni govor na radiju održao je newyorški gradonačelnik Fiorello La Guardia. Svečanom pokopu prisustvovalo je oko 2000 ljudi, među njima i nobelovci. Kremiran je, a urna s njegovim pepelom danas se nalazi u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu. U doba kad je umro, Tesla je radio na „Teleforce“ oružju, svojevrsnoj „zraci smrti“, koja je trebala služiti za obaranje aviona s neba. Direktor FBI-a J. Edgar Hoover dao je Teslinim dokumentima oznaku najtajnijih materijala, jer su potencijalno mogli biti opasni u rukama neprijatelja (bilo je to doba Drugog svjetskog rata). Na kraju je oznaka tajnosti skinuta, a dokumente je naslijedio Teslin nećak Sava Kosanović i danas se nalaze u spomenutom beogradskom Muzeju Nikole Tesle. Vezano za grad Zagreb Tesla je jednom prilikom izjavio: „Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom.“ To je rekao 24. svibnja 1892. godine, kad je zagrebačkoj gradskoj općini predložio izgradnju centrale izmjenične struje.
1955. godine Brodski list je zabilježio da Brod ima 32 ugostiteljska objekta: dva hotela, jednu kavanu, pet restorana, jednu narodnu kuhinju i 23 krčme.
1978. Mate Parlov postao je svjetski prvak u boksu.
Danas se obilježava obljetnica rušenja helikoptera s promatračkom misijom Europske zajednice u mjestu Podrute kod Novog Marofa. U helikopteru su ubijena četvorica talijanskih časnika i dočasnika (Silvano Natale, Fiorenzo Ramacci, Enzo Venturini, Marco Matta) i jedan francuski časnik (Jean-Loup Eychenne). Helikopter je bio nenaoružan i vraćao se iz Mađarske prema Zagrebu. Srušila ga je 1992. godine raketa ispaljena iz aviona MiG-21 Jugoslavenske narodne armije. Raketu je ispalio pilot Emir Šišić, koji je zbog tog čina 2001. uhićen u Mađarskoj i osuđen na 15 godina zatvora. U svibnju 2008. pušten je na uvjetnu slobodu.
Ostali događaji:
1558. engleski branitelji predali su Francuzima grad Calais, posljednje englesko uporište na kontinentalnom dijelu Europe.
Otkriće prva tri Jupiterova satelita, Io, Europe i Ganimeda od strane Galilea Galileija daleke 1610. godine, s dalekozorom koji teško može nadmašiti današnje igračke za djecu.
Bankarstvo su izmislili još templari u jedanaestom stoljeću, a intenzivno ga krenuli razvijati Nizozemci dva stoljeća kasnije, no prva komercijalna američka banka otvorena je upravo na današnji dan 1782. godine, pod imenom Bank of North America u Philadelphiji.
1785. godine izvršen je prvi ljudski prelet kanala koji dijeli Francusku i Englesku. Taj povijesni pothvat izveo je Francuz Jean-Pierre Blanchard pomoću svog balona punjenog vodikom.
Nakon ukidanja ropstva u SAD, velik broj oslobođenih robova poželio se vratiti na rodni kontinent. Koordinirana akcija urodila je plodom na današnji dan 1822. godine kada je prva skupina povratnika utemeljila Liberiju.
1844. godine rođena je poznata katolička svetica Bernardica Soubirous koja je doživjela ukazanja u Lourdesu.
1873. godine rođen je američki filmski mogul Adolph Zukor, osnivač i dugogodišnji vodeći čovjek Paramount Picturesa.
Prva kuharica slavne Fanny Farmer ugledala je svjetlo dana 1896. godine.
Prvi komercijalni telefonski servis preko oceana uspostavljen je 1927. godine između New Yorka i Londona.
Prvo izdanje stripa o Flash Gordonu izašlo je na današnji dan 1934. godine.
1953. godine američki predsjednik Harry Truman objavio da je SAD u posjedu novog, još strašnijeg i smrtonosnijeg oružja, hidrogenske bombe upravo sedmog dana siječnja.
Sjedinjene Države priznale su 1959. godine novu kubansku vladu Fidela Castra.
Krivi toranj u Pisi prvi put poslije 800 godina postojanja zatvoren je za turiste zbog restauracije 1990. godine.
Rođeni na današnji dan su: Pavao Ritter Vitezović, hrvatski književnik, povjesničar i jezikoslovac (1652.), američki političar i predsjednik Millard Fillmore (1800.), Eliezer Ben-Yehuda, židovski jezikoslovac (1858.), katolički svetac Sveti Maksimilijan Kolbe (1894.), Franjo Glaser, hrvatski nogometni vratar (1913.), španjolski političar i diplomat Carlos Westendorp (1937.), Nicolas Cage, američki glumac (1964.), američki glumac Kevin Rahm (1971.), slovenska alpska skijašica Mojca Suhadolc (1975.), Urs Imboden, švicarski alpski skijaš (1975.).
Umrli na današnji dan su: kralj Karlo Napuljski (1285.), Katarina Aragonska (1536.), papa Inocent X. (1655.), François Fénelon (1715.), Tomaš Mikloušić (1833.), Caleb Blood Smith (1864.), Taufik-paša od Egipta (1892.), Jožef Stefan (1893.), André Maginot (1932.), Lou Henry Hoover (1944.), Osa Johnson (1953.), Jože Plećnik (1957.), car Hirohito (1989.), Vladimir Prelog (1998.), Heinrich Harrer (2006.).
Citat dana: „Mala istina nosi u sebi jasne vrijednosti; velika istina nosi u sebi veliku šutnju.“ ~ Rabindranath Tagore
Zadnje vijesti

Jeste li vidjeli Dražena Filkovića?

Počinje obnova mosta kod Ade

Domagoj i Tomislav hodaju Hrvatskom s ciljem zaštite životinja

NAJČITANIJE DANAS

Humanitarni koncert

Za studentske stipendije Zaklade Prsten zapjevali poznati glazbenici

FOTO GALERIJA

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“

Rekordnih 260 sudionika tradicionalne Tijelovske biciklijade

Brodsko-posavska županija u 'zlatnoj sredini' po povlačenju novca iz Programa ruralnog razvoja