Brod prihvatio protjerane stanovnike Iloka

Dogodilo se na današnji dan 17. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 17.10.2019
Brod prihvatio protjerane stanovnike Iloka
 1483. osnovana je Španjolska inkvizicija.

1691. Carska i hrvatska vojska potpuno su oslobodili Slavoniju od Turaka Osmanlija.

1771. granične vojne vlasti počele su u novogradiškom okrugu saditi dudovnjake. Najviše dudovih stabala imali su Oriovac i Kobaš, pa je u Oriovcu u potonjim godinama otvorena svilana. 

1888. Thomas Alva Edison patentirao optički fonograf (prvi film).

1918. General Marko pl. Crljen, rođen u Šumeću 25. rujna 1840. godine u staroj graničarskoj obitelji, umro je na današnji dan. Za vojne zasluge u borbama protiv Turaka obitelj Crljen je od Marije Terezije dobila plemstvo. Marko Crljen je osnivač hrvatskog domobranstva u austrougarskoj vojsci, zapovjednik pješačke pukovnije u Novoj Gradiški i zapovjednik husarske pukovnije konjičke brigade. 

1926. na inicijativu dr. Zvonimira Benčevića u Brodu je osnovano Kolo jahača „Ljudevit Posavski“ radi „podizanja konjogojstva i buđenja nacionalne viteške svijesti“. Društvo je imalo 26 članova i uz pomoć biskupa Antuna Akšamovića na Vijušu je napravljen atraktivni hipodrom s natkrivenom tribinom. Kolo jahača „Ljudevit Posavski“ imalo je značaju ulogu u sportskom, kulturnom i zabavnom životu Broda između dva svjetska rata. 

1929. Vladimir Gortan bio je istarski Hrvat, protivnik fašizma i član organizacije TIGR (Trst-Istra-Gorica-Rijeka) koja se borila za oslobađanje hrvatskih i slovenskih krajeva od talijanske vlasti. Smaknut je na današnji dan strijeljanjem u leđa, i to s 25 metaka. Slavi ga se kao prvu hrvatsku žrtvu otpora fašizmu i drugu ukupno u cijelom Mussolinijevom režimu.

1931. Zloglasni gangster Al Capone uhićen je i osuđen zbog neplaćanja poreza.

1933. Albert Einstein napustio nacističku Njemačku. Postao je američki državljanin 1940. godine Njemačkog državljanstva se odrekao. Einsteinova prva supruga , također fizičarka, pohađala je školu u Zagrebu.

1989. Turneja Prljavog Kazališta je svoj najveći vrhunac doživjela 17. listopada na Trgu bana Jelačića (tadašnji Trg Republike), gdje se okupilo više od 250.000 posjetilaca. Koncert je trebao biti zabranjen, međutim ono što su članovi sastava Prljavo kazalište priredili to veće, nadmašilo je sva očekivanja.

1990. hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je prvu službenu utakmicu protiv reprezentacije SAD. Hrvatska je pobijedila 2:1, a kapetan reprezentacije bio je Zlatko Kranjčar.

1991. Krizni štab općine Slavonski Brod dobio je pisani nalog od potpredsjednika Vlade RH, Mate Granića da organizira prihvat oko 10 tisuća Iločana koje su okupatori protjerali iz njihovih domova s područja Iloka. Bio je to naš prvi susret s izbjeglicama i izbjegličkom problematikom koja je uspješno riješena. Sekretarijat društvenih djelatnosti, Stožer civilne zaštite, Centar za socijalni rad i Crveni križ, uz pomoć radnih organizacija i građana u selima diljem općine Slavonski Brod pripremili su se za prihvat svih 10 tisuća prognanih Iločana. Od najavljenog broja prognanika iz Iloka na području općine Slavonski Brod prihvaćeno je 2.538 osoba od kojih se tijekom noći njih 1917 uputilo u pravcu Zagreba, tako da je na području općine Slavonski Brod na područjima 26 Mjesnih zajednica, smješteno 621 prognanik iz Iloka. Bila je to „generalna proba“, kako za općinske ustanove kao i građane na području općine Slavonski Brod, za izbjeglički stampedo iz susjedne BiH., koji je uslijedio sredinom 1992. godine. 

1995. Dovršenje prvog dijela gradske plinske mreže u Slavonskom Brodu svečano je obilježeno paljenjem plinske baklje u Naselju dr. Ante Starečevića. Izgrađenom dionicom mreže u dužini 13 kilometara osigurano je priključenje oko 800 domaćinstava i nekoliko većih potrošača.

1997. Na Cubi u mauzoleju u Santa Clari sahranjen je  Ernesto "Che" Guevara, trideset godina nakon ubojstva u Boliviji.

1998. U Londonu, gdje se oporavljao od operacije, uhićen bivši čileanski diktator Augusto Pinochet.

2011. U odvoračka sela - Krajačići, Grižići, Jakačina Mala, Čelikovići i Grgurevići konačno su riješili višegodišnji problem opskrbom pitkom vodom. Stalne nestašice prisilile su odgovorne da taj problem riješe. Tako je i bilo pa su od 17. listopada 2011. godine navedena mjesta priključena na pitku vodu.

Rođeni: Cata Dujšin-Ribar, hrvatska slikarica (1897.), papa Ivan Pavao I. (1912.), Arthur Miller, američki književnik (1915.), Mak Dizdar, bosanskohercegovački pjesnik (1917.), Montgomery Clift, američki glumac (1920.), hrvatski glumac Galiano Pahor (1955.), Eminem, američki rap glazbenik (1972.). 

Umrli: papa Bonifacije II., prvi germanski papa (532.), graditelj violina Giuseppe Antonio Guarneri (1744.), Vladimir Gortan, hrvatski političar (1929.), Jay Livingston, američki skladatelj (2001.), Micheline Ostermeyer, francuska bacačica diska (2001.), Rehavam Ze’evi, izraelski vojni časnik (2001.), Zzekerijah Đezić, tv voditelj i pjevač sevdalinki (2002.). 

Zadnje vijesti

Hrvatska osvaja srebrnu medalju na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji

Udahni, okusi, doživi vina Brodsko-posavske županije

Nakon 30 godina prvi hrvatski redarstvenici priznati kao postrojba

SPORT

Dobra vijest

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

NAJČITANIJE DANAS

Zbog epidemije

Ovogodišnji "Slavonija fest CMC 200" odgađa se do daljnjega, izgledno i otkazivanje

FOTO GALERIJA

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj