Brod postaje kulturalni centar - Šund i primitiva otjerani s poplavom?

Prije par godina kada smo osnovali SF sekciju 'Orion' pri astronomskom društvu 'Gea X' unutar ZTK, nitko nije niti slutio da bi se kroz tako kratko vrijeme moglo doći do ovoga danas.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 29.05.2014


Ako je kanabis postao ključ izbora, onda Brod može biti ključ kulture

Krilatica 'Brod kao centar kulture' ponekad zvuči slično nekom ciničnom oksimoronu i dojma smo da nema uporište u stvarnosti. Turbo folk, tučnjave tijekom izbora, opstrukcija kvalitete, izgoni konkurencije i veliki broj kaznenih dijela čine nas 'najopasnijim gradom na Balkanu', koliko god bježali od takvog opisa. Iz tog razloga se javila potreba za organiziranom promjenom javne percepcije. Osobno sam sudjelovao u sličnom projektu vezanom uz 'biljku za sva vremena', kanabis.

Stigmatizirana biljka je kroz par godina smišljenog PR-a danas od početnog odbijanja medija da pišu i jedan red o medicinskim kapacitetima dosegla razinu da stranke zbog nje ulaze u Europski parlament. Iz moje perspektive - ako je kanabis postao nacionalno pitanje, lijek i jedna od posljednjih spasonosnih opcija hrvatske poljoprivrede, zašto Slavonski Brod ne bi mogao preko noći postati hrvatski centar kulture? Sve je zapravo samo u glavama i razmišljanjima.

Manipulirajmo pozitivno i borimo se protiv 'vjetrenjača'

Jednom je rečeno da se nacije manipulira ideologijom i polarizacijom, pa se tom logikom vodeći isto tako može pozitivno manipulirati i javno mnijenje. Da, manipulacija je kao i sve drugo u svojoj bazi neutralna i energetski pol dobiva od onog tko je koristi. Istina, u 99% slučajeva koristi se u negativnom smislu - čisto iz razloga što poštenjačine ne žele perfidno upravljati svojim 'stadom'. Osim crkve, no u današnje vrijeme niti tamo nema pozitivnih primjera. Vratimo se na početnu priču. Osnivanjem SF skupine nakon godinu i pol dana tjednih sastanaka odlučili smo se na pokretanje SF konvencije.

Tako što nije nešto unikatno u Hrvatskoj. Imamo slavonski Domikon (Donji Miholjac), ugašeni Esekon (Osijek) i Kutikon (Kutina), tradicionalni Sferakon (Zagreb), ambiciozni Istrakon (Pazin) i Rikon (Rijeka), te po mom sudu ponajbolji Liburnicon (Opatija). Mi smo ovaj događaj pokrenuli ne isključivo radi okupljanja fandoma, osobne perverzije ili ega, nego radi onog najbitnijeg - razvoja pisanja, čitanja i popularizacije knjige. SF nam je poslužio kao savršen alat da se 'borimo protiv vjetrenjača', uhljeba, ovisnika o državnoj sisi i sramotno slabe tiraže u Hrvata.

Vratimo kreativce u Brod - subota je dobar početak

Od nas deset koji smo pokrenuli skupinu i konvenciju danas se već dvojica mogu pohvaliti izdavanjem vlastitih uspješnica (Lutz i ja) koje su ili rasprodane ili na dobrom putu ka tome, a još dva člana čekaju izdavanje prvog naslova. Također, pokrenuli smo i SF zbirku 'Marsonic' gdje se osim već desetak brodskih autora prijavljivalo gotovo pedeset autora, novih i starih. I to u svega par brojeva koje već prodajemo u 150 komada po minimalnoj cijeni, bez državnih poticaja ('terminatora' hrvatskog izdavaštva i prodaje) i sa samoodrživošću.

Nije ovo PR niti hvalisanje, već samo dokaz da u Brodu ima ljudi koje zanima čitanje, pisanje i kulturni događaji. Ovog vikenda tako imamo priliku vidjeti i odlični Festival Novih prepun nagrađivanih i hvaljenih dokumentaraca svjetske klase, kao i državnu smotru kazališta - znači da imamo i odlične glumce, filmaše i entuzijaste. Redatelje, voditelje, modne kreatore, manekene i stvarne kreativce europske klase isto tako imamo, ali nažalost su svi otišli 'trbuhom za kruhom' i 'srcem za uspjehom' izvan našeg grada. Kako ih zadržati? Potrebno je stvoriti određene referentne točke.

Uvedimo 'porez na čobanizam' i 'nagrade za kulturu'

Brod je desetljećima bio grad industrije dok u devedesetima nije uništen kao kompletno hrvatsko gospodarstvo. Također smo poznati diljem RH i po rock kulturi i glazbi gdje smo doslovno bili sinonim za alternativu, kvalitetnu mjuzu i provod. Kulturalno smo bili na visokoj razini... Danas je sve naopačke. Dobro, jasno je da objektivni problemi (slom industrije, velike migracije i miješanje stanovništva drugih država, te fuzija ruralnog i urbanog) tvore elemente takve promjene no najlakše je kukati. Zašto ne bi educirali ljubitelje turbo folka ka slušanju sevdaha? Ljubitelje plitkog pop-rocka na kvalitetni rock?

'Porez na šund' bio bi dobar početak iako će mnogi reći da se o ukusima ne raspravlja. No o neukusima bi se moralo raspravljati. Marsonikon je u subotu, a pozvali smo upravo goste koji bi mogli pokazati kako stvoriti razliku - dr. Osmanagića koji je svojom idejom i novcem stvorio pozitivnu energiju u srcu Bosne, gospodina Skrobonju koji je napravio nemoguće i prodao svoju knjigu u desecima tisuća primjeraka i gospođu Benini koja je u 'mainstream' mediju pokrenula SF natječaj. Sve se može kad se hoće... A mi ćemo najavom jednog regionalnog projekta u subotu začiniti čitavu stvar! Neka igre započnu...

Zadnje vijesti

Preokret Brođana i prva pobjeda u Superligi

Pucnjava u Slavonskom Brodu: Muškarac pucao u maloljetnika

PRIČA IZ MAROKA, 3. dio: Sahara - izazov koji morate doživjeti!

FOTO GALERIJA

PRIČA IZ MAROKA, 3. dio: Sahara - izazov koji morate doživjeti!

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” u sklopu studijskog putovanja posjetila Slavonski Brod

PRIČA IZ MAROKA, 2. dio: Marrakech – kraljevski grad tisućljetne tradicije, najveće tržnice i moderne turističke ponude

Moto klubovi iz cijele regije na brodskom Poloju

PRIČA IZ MAROKA, 1. dio: Moderni Rabat i Casablanca koja živi na staroj filmskoj slavi...