Brod ponovno slobodan

Dogodilo se na današnji dan 4. svibnja

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 04.05.2015
 1809. godine vojnu službu kao kadet 8.Gradiške graničarske pukovnije započeo Stjepan Glavaš. Služio je potom u različitim pješačkim pukovnija. Na osobni zahtjev, kao kapetan, premješten je 1833. u Gradišku graničarsku pukovniju, a 6 godina potom promaknut je u čin majoran i postavljen u Petrinjsku graničarsku pukovniju. Rođen je u Novoj Gradiški 1792., a preminuo u Beču 1863. godine. 

1820. godine u povodu uvođenja u dužnost Slobodne kraljevske općine Brod, o trošku grada, priređen je ručak za preko 200 uzvanika u blagovaonici franjevačkog samostana. Stolovao je novoizabrani gradonačelnik Mihael Polsater. Navodno se slavilo tri dana, toliko su Brođani bili sretni što im je vraćen nekadašnji status slobodnog vojnog komuniteta izgubljen 1807. godine kada je Brod proglašen selom i administrativno podređen Podvinju. 
 
Na današnji dan 1900. godine umro je u Zgrebu hrvatski književnik Hugo Badalić rođen 18. rujna 1851. godine u Brodu na Savi. Diplomirao je klasičnu filozofiju u Beču i bio profesor na gimnaziji u Rijeci i Zagrebu.  Pisao je sentimentalnu i domoljubnu poeziju. Autor je libreta Zajčeve opere „Nikola Šubić Zrinski“.
 
Pedagog i glazbenik Đuro Rožić umro je na današnji dan 1924. godine, rođen je u Brodu na Savi 1852. Poslije osnovnog školovanja završio je nižu gimnazijsku učiteljsku školu u Osijeku, gdje je službovao 37 godina te bio učitelj pjevanja. Franjo Kuhač ga je poticao na glazbeni studij. Rožić je zbog sklonosti glazbi osnovao pjevačko društvo „Sloga“ te djevojačko pjevačko društvo i salonski orkestar. Tijekom svog rada napisao je više skladbi, izdao jednu crkvenu zbirku pjesama 1891. godine, te upute za tamburanje. Ujedno je surađivao na Zacheovoj „Hrvatskoj enciklopediji“. 
 
U Zvijezdi kod Zlatara rođen je 1927. godine glumac Krsto Krnic. Radio je kao učitelj u Slavonskom Brodu i bio glumac u profesionalnom Gradskom kazalištu. Iz Broda odlazi u Karlovac, a 1954. godine prelazi u Zagrebačko kazalište lutaka, gdje je bio jedan od nositelja repertoara. 
 
Akademski slikar Julije Tomić umro je 4. svibnja 1947. godine. Akademiju je završio u Zagrebu u klasi profesora Crnčića i Ivekovića.  Pored slikanja pisao je kritike i sakupljao građu za monografije. Pisao je i pjesme. Bio je profesor crtanja na brodskoj gimnaziji i u Brodu je objavio svoju poznatu grafičku mapu „Iz naših dana“.
 
Ostali događaji:
 
1654. godine rođen je moćan kineski car Kangxi, svakako jedan od najcjenjenijih vladara u kineskoj povijesti.
 
1655. godine rođen je znameniti Bartolomeo Cristofori, čovjek koga se općenito smatra izumiteljem klavira. Cristofori je rođen u talijanskom gradu Padovi, koji je u to doba pripadao Mletačkoj Republici. Po zanimanju je bio izrađivač instrumenata.
 
Francuski car Napoleon 1814. godine stigao je u Portoferraio na otoku Elbi čime je započelo njegovo zatočeništvo.
 
Sjedinjene Američke Države 1904. godine započele su gradnju Panamskog kanala, koji je uz Sueski kanal jedna od najvažnijih svjetskih pomorskih ruta.
 
Na današnji dan 1912. godine započelo je iskrcavanje talijanske vojske na otok Rod (Rodos) koji je u to doba pripadao Osmanskom Carstvu (Turskom Carstvu).
 
1929. godine rođena je jedna od najslavnijih zvijezda u povijesti filma – Audrey Hepburn.
 
Na sveučilištu Kent State u američkoj saveznoj državi Ohio 1970. godine došlo je do tragičnog stradavanja studenata na koje je tijekom proturatnih prosvjeda pucala Nacionalna garda ubivši četvero i ranivši devetoro prisutnih.
 
1979. godine postala je britanskom premijerkom prva i za sada jedina žena u povijesti – „Željezna lady“ Margaret Thatcher.
 
Na današnji dan 1980. godine umro je u Kliničkom bolničkom centru u Ljubljani Josip Broz Tito. U toj je bolnici boravio duže vrijeme zbog problema s cirkulacijom u nogama. Amputirana mu je lijeva noga, a u međuvremenu je dobio gangrenu od koje je i umro. Smrt je ustanovljena u 15 sati i 5 minuta. Umro je samo 3 dana prije svog 88. rođendana (premda postoje neke sumnje je li mu 7. svibnja doista bio pravi datum rođenja). Smrt Josipa Broza u Jugoslaviji se mjesecima očekivala, a pripreme za njegov sprovod već su trajale. Postoje navodi da se Tito pred smrt ispovjedio jednom mladom katoličkom svećeniku. S druge strane, neki muslimani navode da je Tito pred smrt čitao Kuran i da je umro kao musliman. Kao dokaz da je Josip Broz bio mason često se navodi činjenica da na njegovoj nadgrobnoj ploči u beogradskoj Kući cvijeća nema petokrake zvijezde.
 
Rođeni na današnji dan su: Antun Augustinčić, hrvatski kipar (1900.), hrvatski slikar Edo Murtić (1921.), Nenad Brixy, hrvatski novinar i književnik (1924.), izraelski književnik i novinar, Amos Oz (1939.), Tupou V, tongoaški kralj (1948.), hrvatski filmski redatelj, scenarist i montažer, Matija Kluković (1982.).

Zadnje vijesti

Brođanin Vjekoslav Škrinjar, bivši igrač zagrebačkog Dinama, prisjetio se bogate nogometne karijere

Počinje duhovno molitvena trodnevnica uoči velike kršćanske svetkovine Presvetog Trojstva!

Svi su mislili da je uginuo, ali Klepetan se ipak vratio Malenoj

FOTO GALERIJA

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline