Brod ponovno sjedište županije

Dogodilo se na današnji dan 15. travnja

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 15.04.2015


 1844. godine rodio se Ferdo Becić pl. Rustenbergsky podrijetlom Oriovčanin. Kao karajiški poručnik za upravu služio je u brodskoj pukovniji. Književnošću se bavio od rane mladosti.

Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora nakon Bachovog apsolutizma dogodilo se 1861. godine.

Opća radnička bolesnička blagajna utemeljena je u Brodu 1877. godine.

Marija Agata Amruš, rođena Brlić, umrla je u 77. godini života 1897. godine. U mladosti se bavila pjesništvom i pjesme su joj tiskane u Danici i Vijencu pod imenom Jagode Brlić. Godine 1919. tiskao je Branko Vodnik njene „Pjesme“ dijelom izabrane iz rukopisne ostavštine, dijelom već objavljene. Njenu pjesmu „Uzdah“ uglazbio je Ivan pl. Zajc, a u povodu smrti pjesmu joj je posvetio i Ivan pl. Trnski.

U Zagrebu je 1919. godine osnovan Jugoslavenski nogometni savez. 

Hrvatski kardinal Franjo Kuharić rodio se na današnji dan 1919. godine u selu Gornji Pribić pokraj Krašića. Taj se kraj danas naziva „Dolina kardinala“ (u nedalekom Brezariću rođen je kardinal bl. Alojzije Stepinac). Zanimljivo je da je Franjo Kuharić bio trinaesto, najmlađe dijete u obitelji. Školovao se u Klasičnoj gimnaziji na Šalati u Zagrebu, a u istom je gradu završio i studij teologije. Bio je župnik u više hrvatskih župa. Na njega je dva puta organiziran atentat: 1947. godine u Rakovom Potoku i 1948. godine u Jakovlju, a kao župnik bio je i na saslušanju u Udbi. Biskupom je Franjo Kuharić postao 1964., a zagrebačkim nadbiskupom 1970. godine. Kardinalom je proglašen 1983. i to s titulom S. Girolamo dei Croati (sv. Jeronima od Hrvata), po hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu. Bio je poznat po kršćanskoj humanosti pa je za vrijeme Domovinskog rata izjavio „Ako netko sruši tvoju kuću, ti njegovu čuvaj. Ako ti netko ubije oca, ti nemoj njegovog“. U skladu s pokretanjem postupka za Kuharićevo proglašenje blaženim, pokojni kardinal automatski dobiva naslov sluga Božji (lat. Servus Dei).

U neobično velikim pahuljama promjera 6 do 8 cm padao je snijeg na današnji dan 1954. godine.

1965. godine počinje emitiranje dvosatnog programa Radio-stanice Slavonski Brod. 

Nakon 52. godine ponovno je u Brodu sjedište županije 1993. godine. Na sjednici Skupštine županije Brodsko-posavske za župana je izabran liježnik dr- Jozo Meter, pripadnik Hrvatske demokratske zajednice.

2001. godine u Zagrebu je preminuo prof. dr. sc. Jovan Bamburač, neuropsihijatar. Gimnaziju je završio u Novoj Gradiški, a studij medicine u Zgrebu. Nakon završenog studija radio je kao liječnik u novogradiškoj bolnici te se zalagao za suvremeni pristup mentalnog zdravlja. Upornim zalaganjem osnivač je neuropsihijatrijskog odjela otvorenog 1970. Jedan je od utemeljitelja Kluba liječenih alkoholičara u Novoj Gradiški. Od 1977. postaje ravnatelj Neuropsihijatrijske bolnice u Popovači, a potom odlazi u Zagreb i radi na Klinici za psihijatriju zagrebačkog Medicinskog fakulteta. Rođen je u Mašiću kod Nove Gradiške 4. veljače 1938. godine. 

2004. godine vodostaj Save u Brodu bio je 840 cm. 

Ostali događaji:

Na današnji dan rođen je 1452. godine u malom toskanskom gradiću Vinciju slavni Leonardo, vjerojatno jedan od najinteligentnijih ljudi koji su ikada živjeli.

1721. godine rođen je zloglasni britanski princ Vilim August, poznat i pod titulom vojvoda od Cumberlanda.

U Londonu je 1738. godine prvi put izvedena Händelova opera Serse, nadahnuta perzijskim kraljem Kseksom I.

Johnsonov Rječnik engleskog jezika objavljen je 1755. godine.

1817. godine otvorena je prva škola za gluhe u SAD-u (u Hartfordu u Connecticutu).

1892. godine rođen je njemački zrakoplovac Theo Osterkamp. Osobito je zanimljiv po tome što je pilotirao vojnim zrakoplovima u oba svjetska rata – Prvom i Drugom.

Olimpijske igre u Ateni završile su 1896. godine.

Potonuće Titanica dogodilo se na današnji dan 1912. godine, u najranijim jutarnjim satima. Nakon udara u ledenjak brod se počeo puniti vodom. Posada je imala točno 2 sata i 40 minuta da evakuira brod prije nego što potone.

1923. godine uveden je inzulin u opću upotrebu.

Na današnji dan 1952. godine poletio je prvi bombarder tipa B-52 Stratofortress (Stratosferska tvrđava). To je vjerojatno najpoznatiji bombarder u čitavoj povijesti, tako da se po njemu zovu čak i jedan koktel (B-52) i jedna glazbena grupa (The B-52's).

Prva franšiza McDonald'sa otvorena je 1955. godine.

Stampedo s 96 poginulih navijača na stadionu Hillsborough u Engleskoj dogodio se 1989. godine na nogometnoj utakmici u Sheffieldu. 

Rođeni na današnji dan su: švicarski matematičar, fizičar i astronom, Leonhard Euler (1707.), Wilhelm Busch, njemački slikar i književnik (1832.), engleski botaničar i taksonom, Maxwlee Tylden Masters (1833.), Juraj Lajtman, hrvatski svećenik i pisac (1883.), američka jazz pjevačica Bessie Simith (1894.), Hijacint Bošković, hrvatski dominikanski tomist, mislilac, filozof, bogoslov, prvi otvoreni kritičar nacizma u Europi (1900.).

Zadnje vijesti

Biskup Janjić u rodnim Vidovicama proslavio zlatni jubilej

Još jedan 'genijalac' pokušao ishoditi novu vozačku dozvolu, iako mu je stara oduzeta u Italiji

Prošle godine u Brodsko-posavskoj županiji 230 razvoda

FOTO GALERIJA

Radovi na izgradnji Kuće tambure teku prema planu

Pobjednik 2. sibinjske Čobanijade je Stjepan Bertović

Blagdan Velike Gospe u znaku proslave 25 godina osnutka župe Uznesenja Marijina

Započeli radovi na rekonstrukciji Zagrebačke ulice u Brodskom Varošu

Zaljubljeni jedno u drugo i u Slavonski Brod, održali australsko vjenčanje kraj Save