Brod oslobođen od Turaka

Danas je 285. dan u godini. Do kraja godine je još 81 dan.

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 11.10.2017
Brod oslobođen od Turaka


 1691. godine Habsburška vojska pod zapovjedništvom vojvode od Croya započela je opsjedanje brodskog kaštela Vukovac. Operaciju oslobođenja Broda od Turaka izveo je, po noći i magli, pukovnik Nehen s 400 ljudi. Turci su pobjegli preko Save i utaborili se u bosanskobrodskoj tvrđavi.

1871. ubijen je pri gušenju Rakovičke bune Eugen Kvaternik. Ta je buna pripremljena 7. listopada, kad su se u selu Broćancu okupili ustanici i izabrali Privremenu narodnu hrvatsku vladu s Kvaternikom na čelu.. Na ustanike je poslana Ogulinska regimenta. Na samu se vijest o dolasku vojske većina od 1700 ustanika razbježala. Konačno, na današnji dan vojska je pogubila Eugena Kvaternika, čime je ustanak bio završen. Kvaternikov je plan bio osnovati nezavisnu hrvatsku vladu na čelu s Antom Starčevićem. Premda sam Starčević nije bio upleten u bunu, zanimljivo je da su sljedećih dana uhićeni su svi stanovnici Zagreba koji su nosili prezime Starčević.

1919. godine lokalno glasilo Brodske novine pišu o velikoj nesigurnosti života u Brodu i okolici. Brod je, po opisu novinara pravo sjecište zlikovaca i lopova. U gradu su samo tri redara, a po propisima trebalo bi ih biti 24. „Ako se nešto ne učini, ove ćemo se zime samo braniti“ – zaključuje novinar. I doista u idućem broju list izvještava o ideji Gradskog poglavarstva da se osnuje gradska plaćena grada, koja će čuvati život i imovinu Brođana, koji su noću u potpunom mraku, bez ijednog javnog svijetla.

1938. Brođanin, Vladimir Becić, veliki slikar, 1938. godine vraća se nakon šest godina boravka u Beogradu, u Brod na gimnaziju gdje radi kao profesor crtanja. Za vrijeme boravka u Brodu priređuje samostalnu izložbu u prostoru današnjeg Hotela „Brod“ 1939. godine i intenzivno radi na pripremi grafičke mape Bosne. Po okupaciji zemlje vraća se u Brčko. Godine 1946. postaje profesor na školi za slikarstvo i primijenjene umjetnosti. Putuje po svjetskim središtima kulture s kojih se vraća još zaljubljeniji u slikarstvo. Izlagao je na svim kolektivnim izložbama ULUBiH-a, u zemlji i inozemstvu. 

1941. godine počelo je organiziranje Ustaške mladeži u cijeloj Velikoj župi Posavje. Stožernica Ljubica Šarić i logornica Olga Franke posjetile su prvo Oriovac, a potom i druga sela. U Brodu se u Ustašku mladež upisalo 1255 članova i to u Starčevićevu mladež 369, Ustaše junakinje 471 i u Ustašku uzdanicu 415. 

1941. godine Hrvatsko gospojinsko društvo u Brodu mijenja ime u Hrvatska žena. Predsjednica Gospojinskog društva Gida Koprivčević zahvalila se na dužnosti, a za prvu predsjednicu Hrvatske žene izabrana je Jozefina Nikšić. 

1946. zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu izrečena je presuda na jugoslavenskom sudu. Dogodilo se to u sklopu montiranog procesa na kojem je zajednički suđeno njemu, ustaškom dužnosniku Erihu Lisaku i šesnaestorici franjevačkih svećenika. Erih Lisak osuđen je na smrt vješanjem, Stepinac je osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada, te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava. Pet je godina proveo u zatvoru u Lepoglavi, a zatim je do smrti bio u kućnom pritvoru u Krašiću. Umro je prije nego je isteklo 16 godina na koliko je osuđen. Dok je bio u pritvoru u Krašiću papa Pio XII. proglasio ga je kardinalom. Blaženikom je Stepinca proglasio papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine.

2000. ubijen je hrvatski sportaš Matija Ljubek.

2003. Moto klub Brod iznimno dobro organiziranom Pečenkijadom na današnji dan obilježio završetak sezone. Od tada svake godine druge subote u listopadu tradicionalno na slavonskobrodskom izletištu Poloj okupljaju se ekipe moto klubova iz Hrvatske, regije i Europe.

Ostali događaji:

  • 1689. Petar Veliki pokušao je s ruskog trona svrgnuti polusestru Sofiju Aleksejevnu što mu je na današnji dan i uspjelo te je s bratom Ivanom zasjeo na prijestolje.
  • 1962. godine svečano je otvoren Drugi vatikanski koncil, najveće koncilsko okupljanje u čitavoj povijesti Katoličke crkve. Koncil je otvorio tadašnji papa, a današnji blaženik Ivan XXIII. (rođenim imenom Angelo Giuseppe Roncalli).
  • 1975. Hillary Rodham i Bill Clinton u bračnu luku su uplovili na današnji dan. Upoznali su se kao studenti na Yaleu, a njihov brak unatoč skandalima još uvijek traje. 
  • 1982. godine izvađen je iz mora glavni dio broda Mary Rose, u jednoj od najspektakularnijih akcija iz područja podmorske arheologije ikada.
  • Na današnji je dan 1987. godine obavljena sustavna potraga za čudovištem iz Loch Nessa. 
Rođeni na današnji dan su: Taejo Joseon, korejski vladar (1335.), hrvatski operni dirigent i skladatelj Jakov Gotovac (1895.), Elmore Leonard, američki književnik i filmski scenarist (1925.), paragvajski političar Nicanore Duarte (1956.), Milan Vincetič, slovenski pjesnik, pisac i prevoditelj (1957.), tajvanski i japanski glumac i pjevač Takashi Kaneshiro (1973.). 
 
Umrli na današnji dan su: papa Bonifacije VIII. (1303.), car Ludovik IV.Bavarski, car Svetog Rimskog carstva (1347.), Jan Žižka (1424), Ico Hitrec, hrvatski nogometaš (1946), Jorg Haider, austrijski političar (2008).
 
Zadnje vijesti

Lažno prijavio da je pucano na njega kako bi prekrio pucnjavu drugoga

Hrvatska zajednica županija: Objavljen priručnik za nastavnike o antikorupciji

Most kod Svilaja bit će gotov iduće godine

NAJČITANIJE DANAS

Besplatne projekcije

Filmski velikani u novom ciklusu Palube 7

FOTO GALERIJA

Sedam medalja atletičara Marsonije proteklog vikenda

Otvoren 8. Dječji sajam u brodskoj Tvrđavi

U glasovitim stupničkim vinogradima zaorila slavonska pjesma, počela je berba grožđa!

U tijeku završni radovi na novom prostoru za kajak-kanu klubove

Nova pedagoška godina u obnovljenoj "Trnoružici"