Brod kao Las Vegas: Pet projekata koji mogu (moraju) rehabilitirati grad

Iako Brod i Vegas imaju zajedničkog otprilike kao i Tomo Opačak i Ivo Josipović, poveznica je tu isključivo zbog činjenice što je Vegas doslovno izronio iz pustinje, i to tek netom Drugog svjetskog rata.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 29.07.2014


 Do tada grada bilo nije, a liberalan stav prema porocima su od ovog neuglednog gradića kreirali svjetsku metropolu. Naravno, kako je u Brodu pretežno konzervativnije stanovništvo, ovaj koncept bi bio 'Sodoma i Gomora', pa sam ga uzeo iz razloga što je Vegas nastao na teoriji i nije imao problema s praktičnom primjenom pod krilaticom 'Cilj ne bira sredstva'. Kada je rodni grad u pitanju, cilj definitivno ne bi trebao birati sredstva. A mi ćemo vidjeti koji bi ciljevi uz koja sredstva bili dovoljni da i naš Brod propliva iz trenutne pustinje.

5. GRADSKI STADION S 10.000 SJEDEĆIH MJESTA

ŠTO, GDJE, KAKO, ZAŠTO: Na poziciji trošnog Marsonijinog stadiona već je 2006. godine započeo s gradnjom... Pardon, već će 2016. započeti s radom novi gradski stadion. Deset godina trebalo je od početne ideje do realizacije, i to ako sve bude po dogovoru. HNS je već stao iza projektne dokumentacije, gradonačelnik je navodno oduševljen idejom, a sve je bitno zbog ponovnog 'booma' nogometa u Brodu. Teza da se djeca danas pod opaskom društvenih mreža i igrica više ne bave sportom potpuno je deplasirana, a upravo bi ovakav projekt potaknuo nove naraštaje na odlazak s ulice prema omiljenim zelenim travnjacima. Ovaj puta navodno i umjetnim.

GDJE JE ZAPELO: Gradonačelnik smislio, gradonačelnik najavio, gradonačelnik mora i amenovati. S tim da je i 'blagoslov' HNS-a, odnosno Davora Šukera (čitaj: Zdravka Mamića) itekako dobrodošao.

NIJE SVE TAKO CRNO: Navodno bi repka trebala jednom unutar 2-3 godine odigrati tekmu ukoliko bude 10.000 sjedećih mjesta. E to bi bio potez hvale vrijedan.

KADA: Nadamo se što prije, možda i krajem ove godine.

VAŽNOST ZA GRAD: 4/10

4. LUKA BROD

ŠTO, GDJE, KAKO, ZAŠTO: Ovo je izborno 'Potemkinovo selo' koje žari i pali misaone forme zaluđenih birača. Ništa novo, samo je prekopiran projekt Zagreba i Beograda na vodi (kada pričamo o obećanjima) i podzemnih željeznica istih gradova (kada se priča o  uzalud ulupanim novcima, naročito u srpskoj metropoli gdje se svake godine upumpava desetak milja 'zlu ne trebalo'). Tako svi znamo gdje je fantomska luka, ali nekako sumnjamo da će biti dovršena. Dočekati Godota u ovom slučaju nije teško, svakih izbora mu vidimo sjenu.

GDJE JE ZAPELO: U volji političara (čitaj: manjku koruptivnih mogućnosti). I u inertnosti naroda koji ne reagira na neispunjena obećanja.

NIJE SVE TAKO CRNO: Možda, s obzirom da su određena sredstva jednom i uložena. Iako to ne mora ništa značiti do daljnjega.

KADA: Kada bude političkog interesa.

VAŽNOST ZA GRAD: 7/10

3. OPSTRUKCIJA RAFINERIJE

ŠTO, GDJE, KAKO, ZAŠTO: Iako će netko ustvrditi kako ovo nije 'projekt', zapravo i je. Dosta ovih opcija otpada ako se ne riješi taj nesnosni smrad jer sumnjam da bi neka budala došla na duže vrijeme, a kamoli živjeti iz recimo Moskve ili Beča uz takve miomirise. Lobiranje, uvjeravanje i potenciranje problema moraju biti sustavno odrađeni i u dubinama EU parlamenta, a ako ništa ne pomaže, zavrtanje ventila bi stvorilo međunarodni incident EU i Rusije, i to u jeku trenutnih geopolitičkih podrhtavanja. A to nikome nije u interesu... Ili je?

GDJE JE ZAPELO: Nigdje, jer bi tek trebalo zapeti ventil s odgovarajućom mehanizacijom. Neki kažu da je to 'populizam'. No, zašto onda povećavanje broja tumora do kraja desetljeća nije populizam? Ponavljam, ovdje mangupi nisu oni koji ventil zavrću nego oni koji to opstruiraju.

NIJE SVE TAKO CRNO: Možda i nije, ali nafta je. A boja novca itekako lijepo sjaji u okicama naših naftnih 'stručnjaka'. Koliko su kompetentni i pošteni, zabilježeno je još od prodaje sibirskih nalazišta...

KADA: Kada se Rusima rafinerija pokaže neisplativom.

VAŽNOST ZA GRAD: 9/10

2. SVEUČILIŠTE BROD

ŠTO, GDJE, KAKO, ZAŠTO: Kada sam jednom čuo da postoji rastuća opozicija protiv ove ideje, digla mi se kosa na glavi. Argumenti da je 'Brod premalen grad', 'da nam ne trebaju horde nadobudnih' i 'da je to sve preskupo' sablasni su i ne da mi se niti pisati kontre. Činjenica je da treba razbiti osječki centralizam i pokazati da je Brod prometno središte koje zaslužuje svoju slobodu. Sagradit ga možemo bilo gdje, a ne treba niti govoriti koliko bi to značilo za našu sredinu. Pametna regulacija fakulteta dovela bi veliki broj studenata i uz dobru selekciju kadra imamo gotovo nevjerojatne mogućnosti, posebice jer renome gradimo od nule i ne trebamo popravljati potonuli respekt kao brojne druge hrvatske ustanove.

GDJE JE ZAPELO: Na svakom mogućem polju. Jasno je da ova ideja mora doći s 'viših instanci', ako je to uopće prava riječ za Vlade koje desetljećima tresu politikom. Jakovinu Brod nimalo ne zanima, baš kao niti Tomca, Račana i ekipu i nažalost ćemo opet morati 'lobirati' (korumpirati) nekog visokorangiranog poslušnika. Možda Tomo Opačak s Pantovčaka zapali situaciju :)

NIJE SVE TAKO CRNO: Ovdje zapravo i je.

KADA: 2020. bi morala biti strateška točka, sve ostalo je potpuni debakl.

VAŽNOST ZA GRAD: 9/10

1. TVRĐAVA BROD

ŠTO, GDJE, KAKO, ZAŠTO: Najkapitalniji projekt je svakako rehabilitacija Tvrđave Brod. Osim što bi PR 'europske obrane od Turaka' naišao na plodno tlo diljem EU, cijelom gradu bi vrlo dobro sjelo tih sto i kusur milijuna eura za obnovu koji bi dobrim potezima i projektima bili uloženi u zajednicu. Da ne ispucavam floskule o 'velikoj turističkoj destinaciji' za što bi ipak bila potrebna suradnja s tvrđavama u regiji, sasvim je dobar početak taj da se lokalne firme angažiraju pri obnovi. Naravno, bilo bi tu i talova, klijentelizma, mita, korupcije, pogodovanja - no tako što se vjerojatno ne može izbjeći na ovim područjima, kao niti diljem globusa.

GDJE JE ZAPELO: Teško je odgovoriti na ovo pitanje. Kada je svojevremeno Petar Bašić politički lišen svoje funkcije koordinatora, govorilo se o svega par mjeseci do početka realizacije. Prošlo je već više desetaka mjeseci, izbori, a projekata i novaca ni od korova. U međuvremenu su Turci s istočnjačkim melosom osvojili Tvrđavu, vrtio se i popularni kazan, no obnova i dalje 'statira u kukuruzu'...

NIJE SVE TAKO CRNO: Tomu govori činjenica da se i danas brojna odlična događanja, koncerti i festivali odvijaju u prostorima neobnovljene Tvrđave. Grad je prilično fleksibilan u tom smjeru i to je definitivno 'svijetlo na kraju tunela'.

KADA: Ako Bog (Politika) da, do kraja ovog desetljeća počet će ovaj širokopojasni projekt.

VAŽNOST ZA GRAD: 10/10

I za kraj, jedna najava. Danas (utorak) od 20:35 možete gledati emisiju 'Klopka' na SBTV koju ću voditi narednih tjedana s obzirom na godišnji odmor Darka Junačka. Kako će prva tema biti 'EU projekti', među pitanjima će naravno biti i ove ključne strateške točke. Ako vas pak zanima na koji način i kod koga odraditi poneki projekt, onda se nadam da ćete pronaći odgovore u ovoj emisiji...

Zadnje vijesti

Rođen znameniti hrvatski paleontolog Dragutin Gorjanović-Kramberger

Minimalni poraz Marsonije na gostovanju u Ivankovu kod Bedema

45 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata, jedna osoba preminula

FOTO GALERIJA

U Muzeju Brodskog Posavlja izložba o povijesti HPD Davor

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću