Brod kao groblje za mlade - Zašto su 'grobari' uništili generacije vrhunskih sportaša i umjetnika?

 Kažu da su kultura i sport najbolja polazišna točka za generacije budućnosti, uz neprikosnoveno obrazovanje. Kada pogledamo brodsku situaciju, nije ni čudo gdje se grad nalazi.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 27.10.2013


'Kruha i igara' ispred ulaganja u budućnost

Infrastruktura najvećih svjetskih gradova i sredina gotovo uvijek je bazirana na armaturama sveučilišta ili vrhunski posloženog kulturno-sportskog sustava za mlade. Kada sam bio dijete, na gotovo svakom osnovnoškolskom igralištu svakodnevno se viđala prava otimačina za termine i napucavanja lopti u mreže, bilo one između stativa ili one na tabli. Također, svi smo doslovno 'pizdili' jer smo imali previše izvannastavnih aktivnosti i premalo vremena za zabavu.

Netko zloban će reći da me to nije spriječilo da izrastem u klošara ( :D ), ali sam barem kao i cijela moja generacija ostao cijepljen od MTV furki, internet foruma ili bjesomučnog gubljenja vremena na Facebooku. Nedostatak visokog školstva, opere, kina, vrhunskog sporta i zdravog razvoja potjerao nas je izvan Broda pa smo sreću morali potražiti u Zagrebu i po bijelom svijetu - što se eksponencijalno povećava za visokoobrazovan kadar.

Dajte nam pive i parizera

Da ne bi ispalo tako - ova situacija nije specifična samo za Brod nego za cijelu Hrvatsku. Ne morate biti ekonomski genij da biste shvatili kako vraćanje kredita novim kreditima, izgradnje dvorana, pogodovanje udrugama, promjene zakona preko noći bez javne rasprave, klijentelizam, podobnost, rođačke veze, nepotizam i sl. jednostavno nisu odlike politike koja vodi ka izlasku iz krize. Potrebna je promjena paradigme, kao i u bilo čemu drugome.

Brodu su bazeni bili potrebni i to stoji, ali je li bitnije ulaganje u buduće svjetske plivačke nade ili pak u nogomet iz čijeg bazena zbilja imamo svjetske klase poput Mandžukića i Olića? Košarka je možda prvoligaška, ali nemamo niti jednog svjetskog igrača u nekom od najprestižnijih klubova. Možemo reći da smo premala sredina, ali zašto onda kajakaši ili nogometaši ukazuju na suprotno? Raznolikost sportova je bitna, ali je bitno i uvidjeti što privlači najviše pozornosti među djecom i gledateljima. Rezultat ovakve višegodišnje strategije zanemarivanja sporta i kulture nauštrb građenja ćemo tek vidjeti.

Ceca zamijenila Animatore

Politika je odlična stvar iz razloga što se gledaju isključivo trenutni rezultati bez analiza posljedica i budućnosti. Naravno, pričamo o hrvatskoj politici jer je negdje ova društvena grana zbilja znanstveno bitna dok je kod nas to samo populistički ego ventil za primitivne mase. Rezultat nedostatka sportskih i kulturnih sadržaja vidimo već danas - nekidan sam se od srca smijao gledavši emisiju 'Lijepom našom' s tamburašima i predstavljanjem brodske tradicije iako je jasno 'k'o dan' da je to samo fasada jer mladi od osnovne škole slušaju Cecu i Draganu.

Što je još sramotnije, i ta Ceca je za naše glazbene 'umjetnike' izričajno genijalna. Kako iz Broda u zadnjih četrdeset godina osim Kreše Blaževića nije izašao gotovo nijedan poznatiji glazbenik (čast par izuzetaka), kako smo kulturalno u 'offsideu', a sportski odavna diskvalificirani - očito nam je ostalo jedino brčkati noge u brodskom bazenu, slaviti jedine poznate Brođane - političare i daviti se u fast food lancima koji niču kao gljive poslije kiše, paralelno uz turbo folk birtiješine. Zašto su 'grobari' uništili sport? Zato što osim groblja nisu provirili nosa u neke životom obdarenije sredine! Političari, manite se populizma, kufer u ruke i kopirajte druge - ionako svi znamo da ste za bilo što nesposobni...

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Pas ugrizao poštara

Zašto je vlak iskočio iz tračnica?

Popis punktova za cijepljenje do kraja tjedna

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

FOTO GALERIJA

Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske