Brlići doselili u Brod

Dogodilo se na današnji dan 15. veljače

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 15.02.2019
Brlići doselili u Brod


 1573. Ambroz Matija Gubec bio je hrvatski seljak i vođa seljačke bune u Hrvatskoj i Sloveniji. Prije bune, Gubec je bio kmet na imanju zloglasnog Franje Tahija. Kad je izbila buna, seljaci su izabrali Gubeca za vođu. Vodio je seljačku vojsku u presudnoj bitki protiv plemića kod Stubičkih toplica 9. veljače 1573. godine. Nakon što su seljaci poraženi, Gubec je uhvaćen i odveden u Zagreb. Smaknut je na današnji dan 1573. godine, a prema legendi je javno mučen na Markovu trgu tako što je prisiljen da nosi krunu od usijanog željeza (kao „seljački kralj“), a zatim je raščetvoren. 

1715. u župnoj crkvi u Orubici kršten je Mato Brlić , prvi Brlić koji se 1724. godine doselio s obitelji u Brod. Te godine Brod ima nagli porast stanovnika zbog gradnje brodske Tvrđave. Matin otac, Lovro Brlić, s obitelji, kreće trbuhom za kruhom. Tako se Mato kao dječak obreo u Brodu da izuči krojački obrt. Tek u Brodu počinje imovinsko jačanje i kulturno i političko izgrađivanje ove najpoznatije brodske i ugledne hrvatske obitelji. 
1818. u brodskom samostanu za potrebe franjevaca načinjene su dvije nove peći, jedna za pečenje kruha, a druga za pečenje manjih stvari. 
1908. u Brodu je umro jedanaest bolesnika od gripe u tijeku jednog tjedna. Epidemija je zahvatila cijeli grad, a žalosne zdravstvene prilike dovele su do tolikog broja mrtvih. 
1911. Grigor Vitez rođen je u Kosovcu kraj Nove Gradiške na današnji dan. Bio je hrvatski pjesnik, dječji pisac, prevoditelj Grigor Vitez umro je u Zagrebu 23. Studenog 1966. godine.
1931. osnovana je u Brodu podružnica Saveza pekarskih obrtnika Savske banovine u Brodu. Za predsjednika skupštine izabran je pekar Orešković, za tajnika Bayer, a za blagajnika Kutuzović. 
1941. objavljeni su podaci o broju oboljelih od tuberkuloze u Brodu. Od 547 pregledane djece školske dobi, čak 385 imalo je inaktivnu tuberkulozu. Tijekom 1940. godine umrlo je od tuberkuloze 35 stanovnika ili 17% od ukupno umrlih te godine. Najveći je pomor između 15 do 20 godina starosti. 
1961. Posljednja pomrčina Sunca, vidljiva iz Hrvatske zbila se na današnji dan, a sljedeći će se put zbiti 3. rujna 2081.
1981. prvaci Hrvatske u boksu na turniru održanom na stadionu Klasije postali su Ilija Gašić u srednjoj, Hasan Redžepi u poluvelter i Krunoslav Lojenu teškoj kategoriji. 
1990. Održana Osnivačka skupština ogranka HDZ-a u Sredancima. 
1991. osnovana je 164. brigada HV, Starigrad iz sastava 112. brigade
2002. DI „Slavonija“ u vlasništvu Privredne banke Zagreb prodana je, slobodnom pogodbom, za deset milijuna petsto tisuća kuna tvrtki RIM-ZOV d.o.o. Novi vlasnici izvršili su, nakon kupnje, stručnu procjenu vrijednosti DI „Slavonije“ radi otvaranja mogućnosti međusobne diobe kupovine. Tom stručnom procjenom vrijednosti DI „Slavonije“ iznosila je tristo milijuna kuna ili trideset puta više od slobodnom pogodbom plaćene cijene. 
2013. Brodportal je počeo sa svojim radom na današnji dan. 
2013. meteor je eksplodirao iznad Rusije, povrijedivši tom prilikom 1500 ljudi kako je udarni val otpuhao s prozora zgrada. Ovo se dogodilo neočekivano samo nekoliko sati pije očekivanog najbliže ikada prolaza većeg i nepovezanog asteroida 2012 DA 14.
2015. Završeno 43. Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju u američkim gradovima Vial i Beaver Creek u saveznoj državi Colorado
2018. Društvo Graničar iz Nove Gradiške  obilježilo 25 godina obnovljenog rada i 132 godišnjicu od osnivanja. Kroz godine djelovanja Graničar je postao institucija koja je imala iznimno važnu ulogu u njegovanju i očuvanju dijela nacionalnog identiteta hrvatskog naroda.  
Rođeni na današnji dan su: Galileo Galilei, talijanski matematičar (1564.), Jens Immanuel Baggesen, danski književnik (1764.), britanski vozač Formule 1 Graham Hill (1929.), Ružica Meglaj Rimac hrvatska košarkaška reprezentativka (1941.), hrvatska političarka i spisateljica Gordana Turić (1946.), Tomislav Nikolić, srpski političar (1952.), Milo Đukanović, crnogorski političar (1962.).
Umrli na današnji dan su: Mihail Glinka, ruski kompozitor (1857.), Nat King Cole, američki džez-pjevač i pijanist (1965.), , Aleksandar Tišma, književni, akademik (2003.), zadarski nadbiskup Marijan Oblak (2008.), Ivica Bednjanec, hrvatski crtač stripa, pjesnik i scenarist ( 2011.).
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Američke studentice na praksi u županijskom Zavodu za javno zdravstvo

TKD Alfa Brod nastupio u Ljubljani

U vrtu pronašla protuzrakoplovni projektil

VIJESTI

Dugogodišnja suradnja

Američke studentice na praksi u županijskom Zavodu za javno zdravstvo

FOTO GALERIJA

Mednim doručkom otvorene 21. Poljoprivredno-poduzetničke ideje i 2. Proljetni sajam u Novoj Gradiški

Održana manifestacija „Volim Brod“ – Djeca i mladi svome gradu za njegov dan

Dalija Orešković u Slavonskom Brodu predstavila program START-a: Zalažemo se za uvođenje europske minimalne plaće

Održan središnji dio programa povodom obilježavanja Dana grada

U čast svetom Ivanu Nepomuku zapaljen Ivanjski krijes