'Briševački mučenici' autora Frane Piplovića predstavljeni i Brođanima

Drugo izdanje knjige 'Briševački mučenici' nastale u povodu dvadeset pete obljetnice masakra nad stanovnicima sela Briševa u Bosni i Hercegovini, predstavljeno je i u Slavonskom Brodu. Autori su Frano Piplović, voditelj studija Europske akademije Banjolučke biskupije i Ivo Atlija, Briševljanin i svjedok tragičnih događanja.

Autor: Brodportal | Datum objave: 18.06.2020
'Briševački mučenici' autora Frane Piplovića predstavljeni i Brođanima


 Naime, krajem srpnja 1992. godine dogodio se pojedinačno najbrojniji zločin nad bosanskim Hrvatima u selu Briševo nedaleko Prijedora. Tada je ubijeno i izmasakrirano 68 civila, a među njima četrnaest žena, dva dječaka, četiri osobe s invaliditetom, dok je još 36 muškaraca odvedeno u logor u Sanskom Mostu.

Ovo je još jedan u nizu zločina koji do danas nisu procesuirani niti su zločinci kažnjeni, a autori u knjizi pokušavaju dati odgovor na pitanje zašto se o tome ne govori. Frano Piplović je rekao kako je ova knjiga vrsta njegove moralne obaveze, koju si je zadao u vrijeme kad je saznao za ovaj zločin. 

Stoga je prikupio i sabrao dokumente u knjizi koja će, kaže, poslužiti za memoriranje zločina, kako se takvo što više nikada ne bi dogodilo. 

Brodskoj javnosti 'Briševačke mučenike, uz autora Piplovića, predstavili su i Ante Klarić, bivši hrvatski pučki pravboranitelj, zatim bivši gradonačelnik Jozo Meter, te vlč. Dražen Mirčić, župnik u Briševu. 

Zadnje vijesti

Za mlade poljoprivrednike i mala gospodarstva – novi rokovi za prijave

U Bukovlju ocijenjena najbolja mlada vina

Sapci jesenski prvaci 2. ŽNL – skupine A

FOTO GALERIJA

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj

5. Slavonska trka – atletska manifestacija koja stvara promjene

Podijeljene diplome polaznicima škole klizanja

Novogodišnje slavlje na glavnom gradskom trgu

Najmlađi građani dočekali Novu godinu uz Djeda Božićnjaka i vatromet