Braća Ivan, Šimo i Mato Karavidović iz Gundinaca prvaci u oranju, još bolji stočari i ratari!

U Slavoniji je svakim danom sve manje mladih. A još manje onih koji se među njima bave poljoprivredom. No ipak ih ima: braća Ivan (27), Šimo (25) i Mato (17) Karavidović iz Gundinaca mladi su stočari koji na zajedničkoj farmi obrađuju 220 hektara zemlje i drže 170 muznih krava. O odlasku iz svoje Slavonije ne razmišljaju...

Autor: Brodportal | Datum objave: 20.08.2020


Riječ o poljoprivrednicima koji su od malih nogu zaljubljeni u zemlju i stočarstvo, tradiciju u njihovoj obitelji. Trenutačno obrađuju oko 220 hektara zemlje i na zajedničkoj farmi, jednoj od najvećih u  Brodsko posavskoj županiji, drže oko 170 muznih krava. Godišnje Karavidovići proizvedu oko milijun litara mlijeka. 

Osim što se bave stočarstvom i ratarstvom, ostvaruju i odlične rezultate na natjecanjima u oranju. Tako su prošle godine nastupili na županijskom natjecanju u Donjim Andrijevcima gdje su osvojila prva tri mjesta u kategoriji oranja plugom premetnjakom.
 
Farmu su osnovali njihov otac Ivica i stric Mato, a Šimo i Ivan, poljoprivredni tehničari, osnovali su obiteljska poljoprivredna gospodarstva. 
 
 "Kako se kaže, doslovno radimo 25 sati dnevno. S ovoliko stoke imamo jako puno posla. Živimo od poljoprivrede, školovali smo se za to, volimo taj posao i ostali smo živjeti na selu“, kaže Šimo. Injekciju poticaja, kažu, dala su im sredstva Programa ruralnog razvoja. "Taj bespovratni novac Europske unije za nas mlade poljoprivrednike, mene i brata, velik je poticaj. Velika injekcija da lakše i brže i s više volje krenemo dalje u posao od kojeg živimo. I dalje se planiramo prijaviti za mjere Programa ruralnog razvoja“, dodaje Ivan. 
 
Mladi Karavidovići planiraju svoj život i opstanak na selu. Za sada ne razmišljaju o odlasku trbuhom za kruhom u Irsku, Švedsku, Njemačku, Austriju, ili neku drugu zapadnoeuropsku državu, poput mnogih mladih Slavonaca koji su posljednjih nekoliko godina napustili svoje domove. Žele ostati i raditi na svojoj zemlji. Nije im lako jer riječ je, kažu, o teškom i mukotrpnom poslu, ali svoji su na svome i za sada mogu živjeti od toga. 
 
Znakovito je i to kada u Hrvatskoj zbog loše otkupne cijene mlijeka mnoge farme muznih krava prestaju s radom, Karavidovići i dalje šire svoju proizvodnju. Svu žensku telad ostavljaju za rasplod i proizvodnju mlijeka, a mušku pak prodaju. Imaju volje, znanja, radnu snagu, a mogu, kažu, još više i bolje. 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Ovoga vikenda nastup Klape Šufit i dolazak sv. Nikole

353 komada oružja, 15 tisuća komada streljiva i 10,7 kg eksploziva predano u 2021.

Upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,86 promila

FOTO GALERIJA

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata