"Božje milosrđe nas je udostojilo slaviti svijetlo i preslavno Kristovo Uskrsnuće"

Uskrsna poslanica hrvatskog arhiepiskopa Aleksandra

Autor: Brodportal | Datum objave: 02.05.2021
"Božje milosrđe nas je udostojilo slaviti svijetlo i preslavno Kristovo Uskrsnuće"


 Hristos Voskrese!

Voljeni u Gospodinu, braćo i sestre,

I ove godine Božje milosrđe nas je udostojilo slaviti svijetlo i preslavno Kristovo Uskrsnuće. Poklonimo se svetomu Gospodinu Isusu, koji je jedini bezgrješan. Izgovorimo spasonosne riječi: “Hristos Voskrese!”. Proslavimo blagdan blagdana, slavlje nad slavljima, svečanost nad svečanostima i pobjedu nad pobjedama.

Uskrsnuće Isusa Krista najveći je trijumf vjere, nade i ljubavi. Stoga mi koji vjerujemo da uvijek “hodamo u vjeri” (2.Kor. 5 : 7) s vjerom “živimo, i krećemo se i postojimo” (Djela apostolska. 17 : 28). Ta nam vjera daje nadu u spasenje (Rim. 8 : 24).

Sin se Božji utjelovio da bude blizu nas. Patio je kako bi nas podučio strpljenju, umro je zbog naših grijeha kako ne bismo bili potišteni. Usksnuo je da nam daruje vječni život. Kroz Kristovo slavno uskrsnuće, kao što je božanski evanđelist svjedočio, »ljudi koji su sjedili u tami vidjeli su veliko svjetlo, a za one koji su sjedili u zemlji i smrtniku u sjeni, pojavilo se svjetlo« (Mat. 4 : 16). Svjetlost, mir i spasenje za svakog čovjeka i za sve narode, u svim vremenima koja su vjerom primila i primaju Njega -„istinsko svjetlo“ (Ivan 1: 9). Koji su u Njemu prepoznali svog jedinog Boga i Spasitelja i kojima je On pružio mogućnost od djece grijeha i smrti “da postanu djeca Božja” (Ivan 1 : 12).

Stoga je u presvijetlom Uskrsnom jutru, naš Sveti Otac Ivan Zlatousti trijumfirao i triumfirajući zapovjedio: „Neka nitko ne oplakuje svoje siromaštvo, jer je Carstvo nebesko otvoreno za sve! Neka nitko ne plače za svojim grijesima, jer je iz Spasiteljeva groba izdiže oprost! Neka se nitko ne boji smrti, jer nas je Spasiteljeva smrt oslobodila od nje! ” (Pohvala za Uskrs). Zajedno s apostolom pita: „Gdje je, smrti, pobjeda tvoja? Gdje je, smrti, žalac tvoj?” (1. Kor. 15 : 55). Jer što je smrt nego odvojenost od Izvora života? Međutim, sada, nakon Utjelovljenja Sina Božjeg i Njegovog slavnog Uskrsnuća, sada kad je “Bog s nama” (Iz 8 : 10), sam život je s nama i smrt je već onesposobljena.

Život i vjera koje sveta Crkva ispovijeda i propovijeda i s kojima svi njezini vjernici žive i spašavaju se božanski su dar svima nama i svakom čovjeku; život koji je “u izobilju” (Ivan 10 : 10) i vjera koja pobjeđuje “svijet” (1. Ivanova 5 : 4) i sve što je “od svijeta” (Iv 15 : 19), a ne sviđa se Bogu. Vjera kroz koju vjerno pronalazimo Gospodinov put, put do Neba i do vječnog života u Očevim njedrima.

Na nama je zadržati i slijediti ovu vjeru, a time i spasiti se kroz nju. U nama je “Carstvo Božje” (Luka 17:21), prema riječima našega Gospodina i Spasitelja, i u našoj je moći živjeti i ispunjavati ovu svoju spasonosnu pravoslavnu vjeru i iskoristiti velikodušnu odredbu Krista., Njegovom slavnom pobjedom, priliku da uistinu budemo „sugrađani sa svetima i svoji s Bogom“ (Ef. 2 : 19). U njoj, u ovoj bogomdanoj vjeri, iznova potvrđuje jutro na praznom grobu, dan svete Pashe, blagdan svetkovina i proslava slavlja, kako je Crkva oduvijek nazivala Dan slavnog Kristova uskrsnuća.

Neka nas Svjetlost koja se izdiže na ovaj dan iz prazne grobnice uvijek obasjava sve nas. Neka nam uvijek ugrije srce i prosvijetli um, kako bismo se njime vodili da idemo Kristovim stopama slijedeći obrazac koji nam je On zavještao i tako budemo počašćeni vječnim životom s Njim – u Carstvu koje za nas pripremljeno „od stvaranje svijeta”(Mt. 25 : 34) – Carstvo svjetlosti, božanske ljubavi i svake pravednosti – Carstvo koje je” pravednost i mir i radost u Duhu Svetom “(Rim. 14 : 17) .

Neka milost i mir Uskrsloga od mrtvih Gospodina našeg Isusa Hrista bude sa svima nama!

KRIST JE USKRSNUO!

HRVATSKI ARHIEPISKOP †ALEKSANDAR

Zadnje vijesti

Pas ugrizao poštara

Zašto je vlak iskočio iz tračnica?

Popis punktova za cijepljenje do kraja tjedna

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

FOTO GALERIJA

Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske