Boxmark zatvara pogon u Gornjoj Vrbi kod Slavonskog Broda, radnici na ulicu

Multinacionalna kompanija Boxmark Leather nakon šest godina obustavila je proizvodnju u svom pogonu u Gornjoj Vrbi kod Slavonskog Broda, a 259 zaposlenih radnika ostat će bez posla.

Autor: Brodportal | Datum objave: 17.11.2021
Boxmark zatvara pogon u Gornjoj Vrbi kod Slavonskog Broda, radnici na ulicu


 U pogonu u Gornjoj Vrbi trenutno se obavljaju samo još završni radovi vezani uz demontažu strojeva i opreme.

Kao glavni razlog za donošenje odluke o zatvaranju pogona u tvrtki navode poremećene opskrbne lance i nestašice komponenti za osobna vozila, prije svega čipova i poluvodiča, zbog čega je drastično smanjen obujam proizvodnje u automobilskoj industriji u 2021. godini nakon ionako vrlo loše 2020. godine uslijed pandemije Covida-19. 

- Stanje dodatno pogoršava činjenica da pojedini dobavljači za automobilsku industriju, zbog niskih marži i nepokrivenosti troškova proizvodnje, propadaju pa se ni u 2022. godini ne očekuje primjetni oporavak. Stoga je odlučeno da se krajem studenog ove godine zatvori izdvojeni pogon u Gornjoj Vrbi, a u skladu s planom uravnoteženja proizvodnih kapaciteta s trenutnim i budućim potrebama tržišta, pri čemu će se „Boxmark Leather“ d.o.o. u budućnosti usredotočiti na programe s većom dodanom vrijednošću – odgovorio Večernjem listu je Marijan Batina iz General Executive Centra smještenog u Trnovcu Bartolovečkom.

Poručuju kako je donošenje odluke o zatvaranju izdvojenog pogona Gornja Vrba bilo iznimno teško, ali neizbježno, kako bi se provelo restrukturiranje poslovanja i time osiguralo i opstanak daljnjeg poslovanja. 

Pogon kod Slavonskog Broda trenutno još zapošljava 148 radnika, koji su na otkaznom roku, ali nitko od njih nije prihvatio ponudu za nastavak radnog odnosa u drugim pogonima ove tvrtke u Hrvatskoj, u Trnovcu i Zlatar Bistrici. Jedan od razloga su, vjerojatno, i niske plaće.

Iz tvrtke poručuju i kako su, svjesni činjenice da će njihovi radnici primarno tražiti zaposlenje na području svojeg prebivališta, poslali dopis poslodavcima s područja Brodsko-posavske županije kojim ih obavještavaju o nastaloj situaciji te su interno objavili njihove oglase kako bi pomogli radnicima da brzo pronađu novo radno mjesto, a drugim poslodavcima olakšali potragu za dobrim i kvalitetnim radnicima. 

- Svim radnicima, koji su obuhvaćeni postupkom kolektivnog viška radnika, bit će isplaćene otpremnine sukladno Zakonu o radu – poručio je Batina. 

Na upit je li točna informacija koja se pojavila u nekim medijima da se pogon iz Gornje Vrbe seli u Bosnu i Hercegovinu, iz Boxmarka ističu kako je razlog zatvaranja tog pogona posljedica smanjenja obujma poslova koje pogađa sve tvrtke u automobilskoj industriji, a ne seljenje proizvodnje iz jedne zemlje u drugu. 

- Paradoksalna je činjenica da u ovakvoj situaciji automobilska industrija ostvaruje rekordne dobitke dok se teret krize prenio na leđa njezinih dobavljača koje se bore za opstanak, pri čemu su posebno pogođene male i srednje velike tvrtke – kažu u tvrtki. 

Austrijska tvrtka Boxmark Leather jedan je od najvećih svjetskih proizvođača kože, točnije kožnih navlaka za automobile, avione, brodove i kruzere, vlakove te kućni namještaj. Trenutno ima svoje proizvodne pogone u sedam zemalja, a godišnje njegovi radnici proizvedu oko 14.000 tisuća kvadratnih metara kožnih presvlaka. 

Boxmark je u Hrvatsku stigao 2001. kada je otvorio prvi proizvodni pogon u Trnovcu Bartolovečkom. Danas u Hrvatskoj zapošljava oko 4000 zaposlenika i proizvodi kožne navlake za vodeće svjetske proizvođače iz automobilske industrije.

Zadnje vijesti

Visoka pobjeda Omladinca nad Naškom

Hrvoje Mišić se oprostio od NK Marsonije

123 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 5 osoba preminulo

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja