Bosna i Hercegovina – točka vrenja

Stara poslovica bi rekla „s kim si takav si“, a to je dovoljna poveznica i više nego dovoljan razlog da se osvrnemo na aktualne i nemile događaje u susjednoj nam Bosni i Hercegovini.

Autor: Ivica Janković | Datum objave: 09.02.2014


S jedne strane možemo biti i malo sarkastični pa reći da su nam južni susjedi malo više uznapredovali pa prosvjede sa Facebook-a preselili na ulicu i izrazili svoje nezadovoljstvo na razne načine. Nažalost, na neke koji se možda i ne mogu opravdati, ali svakom na savjest jesu li ispravni ili ne dok mi još uvijek malo nazadni pa i dalje vrištimo ispred svojih 'tevejaca' i laptop-a i izlazimo najdalje do prvog susjeda.

S druge strane mogli bi se malo uozbiljiti pa se shodno tome i zamisliti i pitati sami sebe: Koliko to još narod može trpiti ovakvu represiju, nezaposlenost, neperspektivnost, nizak životni standard, neimaštinu?

Ne trebamo puno mozgati da bi došli do kakvog-takvog zaključka, BiH i Hrvatska imaju više nego dovoljno dodirnih točaka da bi se mogli uspoređivati

Nezaposlenost u RH neznatno je niža od 20 posto, nezaposlenost u BiH je debelo prešla 20 posto.
Naša aktualna politička elita 'kukurikavaca' na vlasti možda malo manje krade narodu iz očiju i džepova nego ista elita u BiH, ali krade i to postaju više nego očito. Za one koji nisu upućeni dovoljno je pogledati jedne vijesti i svima će biti sve kristalno jasno.

Očita je jedna činjenica, a to je da je narodu u BiH prekipjelo da im netko drugi stalno određuje debljinu kore njihovog kruha kojeg je sve manje i manje. Očita je činjenica da su shvatili, skupili hrabrosti i odvažili se reći – dosta!

Svi ti aktualni događaji ovih dana u Bosni i Hercegovini dobivaju dodatno na težini i dodatno govore koliko je teško. Zašto? Zato jer donedavo zaraćeni narodi koji su se gledali preko nišana zajednički su zbili redove i postali jedno. Postali su jedinstveni u naumu da svrgnu postojeću korumpiranu garnituru političara na sve moguće načine njima dostupne.

Ako tamošnji političari jesu korumpirani, nesavjesni, neodgovorni i nadasve socijalno neosjetljivi osobno želim susjedima u BiH da ih svrgnu sa vlasti čim prije i čim mirnijim putem. Nadasve, svaki narod zaslužuje poštenu, transparentnu i odgovornu političku vlast.

Uspoređujući ekonomske situacije dvije susjedne zemlje i uzimajući u obzir sve parametre, analize i puste postotke nameće se jedno jednostavno pitanje djelom spomenuto u naslovu. Gdje je točka vrenja? Događaji u BiH će reći ne daleko, niti brojke nisu toliko daleko, a svi znamo da je matematika neumoljiva.
Ne pozivam na ustanak, ne pozivam na nerede i na primjenu sile sa bilo koje strane, ali iskreno se nadam da će naši političari izvući pouku iz nemilih događaja u susjednoj zemlji. Ako već i jesu sa prstima u pekmezu, a jesu - neka ih vade čim prije, jer u protivnom neće biti dobro!

Na kraju krajeva sagledavajući sve u bliskoj budućnosti u mladim zemljama bivše SFRJ dolazimo do davno zaključenog zaključka, a to je: PRAVDA JE SPORA, ALI DOSTIŽNA! Prema tome, živimo u skladu s time i sreći svih nema kraja.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

49 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata

Brodska bolnica domaćin Hrvatskog tečaja medicinskog odgovora na veliku nesreću

Mjesec je borbe protiv raka dojke i podsjetnik da se ne odgađaju preventivni pregledi

FOTO GALERIJA

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška

Župan Marušić obišao radove energetske obnove novogradiške bolnice

Proslavljena 50. obljetnica posvete župne crkve Krista Kralja u Slavonskom Brodu

13. Pečenkijada na Poloju okupila 65 ekipa