Bosna i Hercegovina – točka vrenja

Stara poslovica bi rekla „s kim si takav si“, a to je dovoljna poveznica i više nego dovoljan razlog da se osvrnemo na aktualne i nemile događaje u susjednoj nam Bosni i Hercegovini.

Autor: Ivica Janković | Datum objave: 09.02.2014
Bosna i Hercegovina – točka vrenja


S jedne strane možemo biti i malo sarkastični pa reći da su nam južni susjedi malo više uznapredovali pa prosvjede sa Facebook-a preselili na ulicu i izrazili svoje nezadovoljstvo na razne načine. Nažalost, na neke koji se možda i ne mogu opravdati, ali svakom na savjest jesu li ispravni ili ne dok mi još uvijek malo nazadni pa i dalje vrištimo ispred svojih 'tevejaca' i laptop-a i izlazimo najdalje do prvog susjeda.

S druge strane mogli bi se malo uozbiljiti pa se shodno tome i zamisliti i pitati sami sebe: Koliko to još narod može trpiti ovakvu represiju, nezaposlenost, neperspektivnost, nizak životni standard, neimaštinu?

Ne trebamo puno mozgati da bi došli do kakvog-takvog zaključka, BiH i Hrvatska imaju više nego dovoljno dodirnih točaka da bi se mogli uspoređivati

Nezaposlenost u RH neznatno je niža od 20 posto, nezaposlenost u BiH je debelo prešla 20 posto.
Naša aktualna politička elita 'kukurikavaca' na vlasti možda malo manje krade narodu iz očiju i džepova nego ista elita u BiH, ali krade i to postaju više nego očito. Za one koji nisu upućeni dovoljno je pogledati jedne vijesti i svima će biti sve kristalno jasno.

Očita je jedna činjenica, a to je da je narodu u BiH prekipjelo da im netko drugi stalno određuje debljinu kore njihovog kruha kojeg je sve manje i manje. Očita je činjenica da su shvatili, skupili hrabrosti i odvažili se reći – dosta!

Svi ti aktualni događaji ovih dana u Bosni i Hercegovini dobivaju dodatno na težini i dodatno govore koliko je teško. Zašto? Zato jer donedavo zaraćeni narodi koji su se gledali preko nišana zajednički su zbili redove i postali jedno. Postali su jedinstveni u naumu da svrgnu postojeću korumpiranu garnituru političara na sve moguće načine njima dostupne.

Ako tamošnji političari jesu korumpirani, nesavjesni, neodgovorni i nadasve socijalno neosjetljivi osobno želim susjedima u BiH da ih svrgnu sa vlasti čim prije i čim mirnijim putem. Nadasve, svaki narod zaslužuje poštenu, transparentnu i odgovornu političku vlast.

Uspoređujući ekonomske situacije dvije susjedne zemlje i uzimajući u obzir sve parametre, analize i puste postotke nameće se jedno jednostavno pitanje djelom spomenuto u naslovu. Gdje je točka vrenja? Događaji u BiH će reći ne daleko, niti brojke nisu toliko daleko, a svi znamo da je matematika neumoljiva.
Ne pozivam na ustanak, ne pozivam na nerede i na primjenu sile sa bilo koje strane, ali iskreno se nadam da će naši političari izvući pouku iz nemilih događaja u susjednoj zemlji. Ako već i jesu sa prstima u pekmezu, a jesu - neka ih vade čim prije, jer u protivnom neće biti dobro!

Na kraju krajeva sagledavajući sve u bliskoj budućnosti u mladim zemljama bivše SFRJ dolazimo do davno zaključenog zaključka, a to je: PRAVDA JE SPORA, ALI DOSTIŽNA! Prema tome, živimo u skladu s time i sreći svih nema kraja.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Od 1924. do 1934. u Brodu deset gradonačelnika

Petra i Jan Mikulić osvojili svjetski kup u Savate boksu

Čak 660(!) prekršaja, stradao motociklist, 31 vozač bio je pijan

VIJESTI

Policija na brodskoposavskim cestama ovoga tjedna

Čak 660(!) prekršaja, stradao motociklist, 31 vozač bio je pijan

FOTO GALERIJA

Križić: Doprinos ovog dijela Hrvatske u Domovinskom ratu je neizmjeran

Drugo mjesto na turniru u Zagrebu

Predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a Tomislav Gregurić

Braći Birač prva mjesta u Daruvaru

Afričke narukvice prijateljstva za pomoć misijama